search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:03
MENU CLOSE

Οι αθώοι

19.01.2012 23:45
Οι αθώοι - Media

Γεννημένος στη Βιέννη του 1886, ο Μπροχ αρχικά ακολούθησε το επάγγελμα του υφαντουργού στην οικογενειακή επιχείρηση, για να αναθεωρήσει στα σαράντα του όλη του τη ζωή, αρχίζοντας μια νέα, γεμάτη με μαθηματικά , φιλοσοφία και ψυχολογία – σπουδές που άρχισε στο πανεπιστήμιο της γενέτειράς του! Στα 46 του χρόνια εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα «Οι Υπνοβάτες».

Χέρμαν Μπροχ
Μετάφραση
: Νίκος Λίβος
Εκδόσεις: Κριτική
Σελ.: 456

Γεννημένος στη Βιέννη του 1886, ο Μπροχ αρχικά ακολούθησε το επάγγελμα του υφαντουργού στην οικογενειακή επιχείρηση, για να αναθεωρήσει στα σαράντα του όλη του τη ζωή, αρχίζοντας μια νέα, γεμάτη με μαθηματικά , φιλοσοφία και ψυχολογία – σπουδές που άρχισε στο πανεπιστήμιο της γενέτειράς του! Στα 46 του χρόνια εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα «Οι Υπνοβάτες». Πρόκειται για ένα έργο το οποίο δεν άργησε να θεωρηθεί ως ένα από τα εμβληματικά έργα της σύγχρονης λογοτεχνίας και να κατατάξει τον Μπροχ ανάμεσα στους κορυφαίους συγγραφείς του περασμένου αιώνα. Το έργο του οι «Αθώοι», που, όπως και ο «Θάνατος του Βιργιλίου», γράφτηκε στην Αμερική, σχετίζεται με τη βιωματική γνώση του συγγραφέα σχετικά με τον ναζισμό. Πρό­κειται για μια σχέση που άρχισε πριν ο ίδιος συλλη­φθεί από την Γκεστάπο και αποφυλακιστεί αργότερα, έπειτα από ενέργειες φίλων και ιδίως του Τζαίημς Τζόυς. Έτσι, στους «Αθώους» έχουμε το ιστορικό του ναζισμού, πριν ακόμα από την επικράτησή του στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας και κατόπιν σε ολό­κληρη την Ευρώπη. Εξετάζει τον ναζισμό στα πρώτα του βήματα, όταν η κοινωνία με την ανοχή της ή την προτροπή της, επέτρεψε ή και συνέβαλε στην επικράτησή του. Από τη βαθύτητα που απορρέει από τις προσωπικές σχέσεις, ο Μπροχ τοποθετεί τους ήρωές του μέσα στην πραγματικότητα να δρουν με ελεγ­χόμενη συνείδηση, αδιάφοροι και αμέτοχοι, δίχως καμιά κοινωνική συνείδηση. Οι ήρωες του Μπροχ δεν δίνουν δεκάρα για τις συνέπειες των πράξεών τους αλλά και της απραξίας τους. Όλη αυτή η κατάσταση θυμίζει πολύ τις μέρες που βιώνουμε ήδη ως άτομα και ως κοινωνία, έτσι που αυτή η επανέκδοση καθί­σταται περισσότερο επίκαιρη από πότε…

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:03