19/10/2019 09:16:58

Εξαγγελίες Τσίπρα με το βλέμμα στους δανειστές - «Οι αλλαγές θα προχωρήσουν κατόπιν διαβουλεύσεων»

Τσίπρας: Αν πετύχουμε τους στόχους, δεν θα περικοπούν οι συντάξεις - Media

 

Μήνυμα ότι η Ελλάδα θα κινηθεί εντός των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς πλαισίων κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο επέλεξε να στείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Τρία είναι τα καυτά μέτωπα της κυβέρνησης: 

  • Αναστολή της περικοπής των συντάξεων, 
  • Αύξηση του κατώτατου μισθού 
  • Τήρηση των δημοσιονομικών προβλέψεων

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως για την ελληνική πλευρά ζητούμενο είναι οι όποιες αλλαγές να προχωρήσουν κατόπιν διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, αλλά και εντός του δημοσιονομικού πλαισίου που ορίζει η συμφωνία για παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ.

Συντάξεις 

Ανοιχτό, το θέμα της περικοπής των συντάξεων μέχρι τον Απρίλιο του 2019 αφήνει η Κομισιόν. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στις πιέσεις της κυβέρνησης για μη περικοπή τους από 1/1/2019, χωρίς όμως να δίνει από τώρα οριστική απάντηση στο αίτημά της.

Οι σχετικές συζητήσεις με την κυβέρνηση ξεκίνησαν σε επίπεδο τηλεδιασκέψεων, αλλά και σε επίπεδο Euroworking Group, ενόψει της άφιξης της αντιπροσωπείας των θεσμών από Δευτέρα στην Αθήνα, όπου το κυρίαρχο θέμα θα είναι η προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2019.

Το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου οπότε και θα πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μειώσεις φόρων - εισφορών 

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για μειώσεις φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, καταβολή επιδομάτων, επιστροφή αναδρομικών και προσλήψεων στο Δημόσιο κινήθηκαν στο πλαίσιο των προβλέψεων του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής στρατηγικής. Ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά «μοιράζει» το προβλεπόμενο υπερπλεόνασμα κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018. 

Διαπραγμάτευση Τσακαλώτου 

Τώρα, η διαπραγμάτευση περνάει στα χέρια του Ευκλείδη Τσακαλώτου, καθώς το οικονομικό επιτελείο από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να πείσει τους εκπροσώπους των θεσμών για τρία ζητήματα: 

  • Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018
  • Την υπεραπόδοση κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Για να εφαρμοστούν οι εξαγγελίες Τσίπρα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία ότι το πρωτογενές πλεόνασμα και του 2019 θα ξεπεράσει το 4% του ΑΕΠ.
  • Ο προϋπολογισμός του 2019 μπορεί να εμφανίσει το επιθυμητό πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς να προχωρήσει η περικοπή των συντάξεων.

Η φράση του πρωθυπουργού «δεν ανακοίνωσα και τον σοσιαλισμό» και η απάντησή του ότι οι ανακοινώσεις του δεν αποτελούν παροχολογία εντάσσονται ακριβώς στην προσπάθεια να μη σταλεί το λάθος μήνυμα στους δανειστές ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.