search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:01
MENU CLOSE

Δίωξη για φόνο ενδέχεται να ασκηθεί σε λευκή αστυνομικίνα που σκότωσε μαύρο γείτονά της κατά λάθος

11.09.2018 05:46
Νέα Σμύρνη: Τελικά ο αστυνομικός δε σημάδευε με όπλο, απλά κρατούσε τα γάντια του - Media

 

Μια λευκή αστυνομικίνα του Ντάλας, που πυροβόλησε και σκότωσε την περασμένη εβδομάδα έναν μαύρο γείτονά της αφού μπήκε σε λάθος διαμέρισμα νομίζοντας πως ήταν το δικό της, ίσως αντιμετωπίσει ποινική δίωξη για φόνο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εισαγγελική λειτουργός η οποία έχει αναλάβει την εξαιρετικά λεπτή υπόθεση.

Η Άμπερ Γκάιγκερ, 30 ετών, μέχρι τώρα αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και η οικογένεια του θύματος καταγγέλλει ότι απολαύει «ευνοϊκής μεταχείρισης».

Η Γκάιγκερ, αφού ολοκλήρωσε την υπηρεσία της, πυροβόλησε και σκότωσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή τον Μπόθαμ Ζαν, 26 ετών, από την Αγία Λουκία, ο οποίος διέμενε στο διαμέρισμα ακριβώς κάτω από το δικό της.

Η αστυνομικίνα αφηγήθηκε πως δεν πρόσεξε ποιο κουμπί πάτησε στον ανελκυστήρα, κατέβηκε σε λάθος όροφο και μπήκε χωρίς να καταλάβει ότι έκανε λάθος στο διαμέρισμα του γείτονά της, ο οποίος δεν είχε κλειδώσει την πόρτα.

Στο ημίφως, νομίζοντας πως ήταν αντιμέτωπη με εισβολέα, άνοιξε πυρ εναντίον του νεαρού, που εργαζόταν στη λογιστική εταιρεία PriceWaterhouseCoopers και είχε πάρει πτυχίο το 2016 από πανεπιστήμιο του Άρκανσο.

Η αστυνομία του Ντάλας, στην οποία υπηρετούσε η Άμπερ Γκάιγκερ εδώ και τέσσερα χρόνια, αποφάσισε για λόγους διαφάνειας να εμπιστευτεί την έρευνα στο σώμα των Ρέιντζερς του Τέξας, την πολιτειακή αστυνομία. Η 30χρονη αστυνομικός συνελήφθη την Κυριακή και αφέθηκε ελεύθερη σχεδόν αμέσως υπό όρους, μετά την καταβολή εγγύησης 300.000 δολαρίων.

«Δεν έπρεπε να της επιτραπεί να φύγει από τον τόπο του εγκλήματος χωρίς να της έχουν περάσει χειροπέδες», έκρινε ο δικηγόρος της οικογένειας του νεαρού θύματος, ο Λι Μέριτ.

«Έθεσα πολλές ερωτήσεις και δεν πήρα απαντήσεις», τόνισε από την πλευρά της η Άλισον Ζαν, η μητέρα του 26χρονου θύματος.

Έγιναν συζητήσεις σε «έντονο» τόνο την Κυριακή ανάμεσα στους Ρέιντζερς και την εισαγγελία όσον αφορά τις κατηγορίες που θα απαγγελθούν στην Γκάιγκερ και αποφασίστηκε να διοριστεί σώμα ενόρκων για να επιβλέπει την έρευνα που διενεργείται, δήλωσε τη Δευτέρα η εισαγγελέας Φέιθ Τζόνσον.

«Αυτό το σώμα ενόρκων θα εξετάσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης, κάτι που συμπεριλαμβάνει αν θα της ασκηθεί δίωξη για φόνο, ανθρωποκτονία από αμέλεια ή για κάτι άλλο», πρόσθεσε η εισαγγελέας.

Ο πρωθυπουργός της Αγίας Λουκίας, ο Άλεν Τσάστανε, αφίχθη τη Δευτέρα στο Ντάλας για συνομιλίες με τις αρχές και για να συναντηθεί με την οικογένεια του θύματος. Δεν δόθηκε καμιά πληροφορία στη δημοσιότητα για τις επαφές του.

Το Ντάλας βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης για την αστυνομική βία τον Ιούλιο του 2016, όταν πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από τα πυρά 25χρονου μαύρου που είχε υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό στο Αφγανιστάν και δήλωνε εξοργισμένος για τους θανάτους αφροαμερικανών από πυρά αστυνομικών στις ΗΠΑ και γενικότερα για την αστυνομική βία σε βάρος των μαύρων.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: αρχείο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:01