search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:48
MENU CLOSE

Αλκοόλ και φάρμακα: Οι συνδυασμοί που σκοτώνουν

11.09.2018 10:48
Κορωνοϊός: Πώς το αλκοόλ επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου - Media

 

Παρά τις προειδοποιητικές ετικέτες στα φάρμακα και τις προειδοποιήσεις των γιατρών, κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα από την ταυτόχρονη λήψη φαρμάκων και αλκοόλ.

Πολλοί πίνουν μια γουλιά κρασί, ή μπύρα χωρίς να γνωρίζουν τον κίνδυνο, την στιγμή που τα φάρμακα δημιουργούν απρόβλεπτες χημικές αντιδράσεις με το αλκοόλ μέσα στο σώμα τους.

Δείτε τους πιο επικίνδυνους συνδυασμούς, ώστε να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσης στο κουτί ή/και τις συμβουλές του γιατρού σας.

1. Βενζοδιαζεπίνες και αλκοόλ

Μεταξύ του 2001 και του 2014, ο συνολικός αριθμός των θανάτων από βενζοδιαζεπίνες αυξήθηκε πέντε φορές. Η προσθήκη αλκοόλης αυξάνει τον κίνδυνο με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Αυτός ο θανάσιμος συνδυασμός ευθύνεται για περισσότερο από το ένα πέμπτο των εισαγωγών στα Επείγοντα νοσοκομείων στις ΗΠΑ, από περιστατικά που χαρακτηρίζονται από αναπνευστική ανεπάρκεια.

Επειδή και οι δύο ουσίες είναι αντικαταθλιπτικές, μπορούν να χαλαρώσουν σημαντικά τους μυς και να επιβραδύνουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, θέτοντας το χρήστη σε κίνδυνο για κώμα ή ακόμα και θάνατο. Η χρόνια χρήση μπορεί να μειώσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις σοβαρές λοιμώξεις, κάτι που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο θανάτου και την πιθανότητα ομαδικής παύσης λειτουργίας οργάνων.

2. Οπιούχα και αλκοόλ

Τα οπιούχα (όπως τα νόμιμα παυσίπονα OxyContin, Vicodin, και υδροκωδόνη) καταστέλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, κάτι που με την σειρά του επιβραδύνει την αναπνοή. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να προσφέρει μια ηρεμιστική επίδραση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μια αίσθηση ευφορίας, ο κίνδυνος υπερδοσολογίας είναι καταστροφικά υψηλός. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η πρόσμιξη οπιούχων και αλκοόλης ευθύνεται για το 22% των θανάτων από παυσίπονα.

3. Αντικαταθλιπτικά και αλκοόλ

Τα αντικαταθλιπτικά, όπως τα Zoloft, Prozac, Xanax κλπ μπορεί να αυξήσει την ένταση του αλκοόλ. Έτσι, αντί το άτομο να αισθάνεται τις επιπτώσεις από ένα μόνο ποτό, στην πράξη αισθάνεται σαν να έχει πιει δύο ποτά. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά προκαλούν διαταραχή της λήψης αποφάσεων, επικίνδυνα υψηλή πίεση του αίματος και καταλήγουν να επιδεινώνουν την κατάθλιψη! Μόλις το φάρμακο αναμιγνύεται με το αλκοόλ, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ζάλης, επιληπτικών κρίσεων, σύγχυσης και κινδύνου για να πέσει ο χρήστης σε κώμα.

4. Διεγερτικά και αλκοόλ

Από μόνα τους, τα διεγερτικά όπως τα Ritalin, Adderall, η μεθαμφεταμίνη, η κοκαΐνη κ.α. “επιταχύνουν” τις αντιδράσεις στο σώμα, προκαλώντας αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αν συνδυάσετε διεγερτικά (πχ κοκαΐνη) και αλκοόλ, παράγεται υψηλή ποσότητα κοκααιθυλενίου, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής τοξικότητας. Αυτή η επικίνδυνη τρίτη ουσία προκαλεί υπερβολική πίεση στην καρδιά σε βαθμό πολύ υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο φάρμακο.

5. Αντισυλληπτικά και αλκοόλ

Σύμφωνα με το CDC, το 62% των Αμερικανίδων σε αναπαραγωγική ηλικία χρησιμοποιεί αντισύλληψη. Οι περισσότερες επιλέγουν τα αντισυλληπτικά χάπια για να προλάβουν κάποια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Μετά τη λήψη του χαπιού, απαιτούνται περίπου τρεις ώρες για να φτάσει στην κυκλοφορία του αίματος και να γίνει αποτελεσματικό. Πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι μεθούν πιο γρήγορα όταν έχουν πάρει το χάπι, επειδή το σώμα τους είναι “απασχολημένο” με το να μεταβολίζει τις ορμόνες από το χάπι. Αυτό επιβραδύνει τον μεταβολισμό της αιθανόλης στο αλκοόλ. Επίσης, το αλκοόλ χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποβληθεί από το σώμα, κάτι που επιδεινώνει την ικανότητα λήψης αποφάσεων και θέτει τη γυναίκα σε κίνδυνο για να πιει περισσότερο από όσο αντέχει ο οργανισμός της και να πάθει δηλητηρίαση από το αλκοόλ.

6. Απλά φάρμακα που δεν απαιτούν συνταγή γιατρού και αλκοόλ

Τα φάρμακα που μπορεί ο καθένας να προμηθευτεί απευθείας από το φαρμακείο, χωρίς να χρειάζεται συνταγή γιατρού, ίσως μοιάζουν ως “αθώα” επιλογή, αλλά ένας λάθος συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο! Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Medical Clinics of North America, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 38% των ατόμων που ανέπτυξαν οξεία ηπατική ανεπάρκεια είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα από το Tylenol (αναλγητικό φάρμακο με ακεταμινοφαίνη) μαζί με αλκοόλ.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι στις συσκευασίες υπνωτικών χαπιών αναγράφεται ξεκάθαρα ότι έχουν αυξημένες κατασταλτικές επιδράσεις όταν αναμιγνύονται με αλκοόλ, εντούτοις πολλοί δεν διστάζουν να πιουν “ένα ποτηράκι”. Μόνο που ο συνδυασμός από υπνωτικά χάπια και αλκοόλ μειώνει υπερβολικά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και καθιστά δύσκολη την αναπνοή.

Τέλος, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, οι στατίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη προκαλούν προβλήματα στο ήπαρ αν συνδυαστούν με αλκοόλ, επίπτωση που αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: iatropedia

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:48