search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:47
MENU CLOSE

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το επίδομα τηλεόρασης

11.09.2018 18:31
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το επίδομα τηλεόρασης - Media

 

Ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τη χορήγηση επιδόματος σε νοικοκυριά απομακρυσμένων περιοχών, που δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα όλων των ελληνικών σταθμών ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας θα έχουν οι περιοχές της χώρας, που έως σήμερα δεν απολαμβάνουν τηλεοπτικής κάλυψης.

Υπολογίζεται πως το μέτρο αφορά 3.500 οικισμούς και 410.000 πολίτες, που κατοικούν σε δύσβατες και απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Ειδικότερα προβλέπεται η επιχορήγηση με ποσό 110 ευρώ εφάπαξ εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου στους μόνιμους κατοίκους για την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού με ελεύθερη την επιλογή του παρόχου.

 «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» δήλωσε ο κ. Παππάς. «Συνολικά, 411.000 πολίτες, δηλαδή 164.000 νοικοκυριά, σε 3.500 οικισμούς, αποκτούν ξανά πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση και την ψυχαγωγία. Έχει δικαίωμα πρόσβασης, τόσο στις ώριμες, όσο και στις νέες τεχνολογίες. Αυτό το δικαίωμα το διασφαλίσαμε. Για εμάς δεν περισσεύει κανείς.

Θετική η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΣΥ). Το επόμενο διάστημα, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για τη ΔΗΣΥ, ώστε να δείξει ποιες πολιτικές και με ποιο πρόσημο υποστηρίζει» καταλήγει ο υπουργός ΨΗΠΤΕ.

Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που αφορούν και στα κίνητρα για τις οπτικοακουστικές παραγωγές.

Ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ Λευτέρης Κρέτσος ανέφερε: «Η σημερινή ημέρα είναι μια καλή ημέρα για την ελληνική οπτικοακουστική βιομηχανία. Το κίνητρο της επιδότησης οπτικοακουστικής παραγωγής αυξήθηκε στο 35% από 25% επί των επιλέξιμων δαπανών, ενώ απαλείφθηκε και το όριο των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, η τροπολογία στον ν. 4487/2017 για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, δεν ψηφίστηκε ομόφωνα από την Βουλή. Η ανάδειξη της Ελλάδας σε χώρα ελκυστική για τις οπτικοακουστικές παραγωγές, όπως και η τόνωση της εγχώριας οπτικοακουστικής βιομηχανίας, θα έπρεπε να αποτελούν εθνική πολιτική και άρα μείζον πεδίο πολιτικής συναίνεσης».

Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Βασίλης Μαγκλάρας, υπογράμμισε: «Η πρωτοβουλία της γενικής γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, που δίνει λύση σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο με διευρυμένη πλειοψηφία. Πρόκειται για ένα σχέδιο, για το οποίο εργάστηκαν πολλοί φορείς, μεταξύ των οποίων το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΕΤΤ) και το οποίο έτυχε διαβούλευσης με όλη την αγορά. Πλέον, 411.000 κάτοικοι «λευκών περιοχών» αποκτούν και πάλι πρόσβαση στο αυτονόητο αγαθό της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας. Αίρεται έτσι, μια σημαντική αδικία, ο ψηφιακός αποκλεισμός για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, ενώ δίνεται η δυνατότητα στην Πολιτεία να διαδραματίσει τον αυτονόητο ρόλο της: την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά».

Διατάξεις στα κίνητρα για τις οπτικοακουστικές παραγωγές στον νέο νόμο:

Στον νόμο που δίνει τέλος στο «μαύρο» στους τηλεοπτικούς δέκτες εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών, περιέχονται διατάξεις που αφορούν στο κίνητρο για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων. 

Ο νόμος τροποποιεί το επενδυτικό κίνητρο για τις οπτικοακουστικές παραγωγές στην Ελλάδα, ώστε να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με τα αντίστοιχα καθεστώτα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Οι καίριες παρεμβάσεις είναι:

* Η αύξηση του ορίου ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων από το 25% στο 35% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής.

* Η κατάργηση του ανώτατου ορίου στο ποσό της επιχορήγησης, που μέχρι σήμερα ήταν τα 5 εκατ. ευρώ.

* Η πρόβλεψη για δυνατότητα εκχώρησης του ποσού της επιχορήγησης σε ελληνικές τράπεζες για την παροχή δανείου.

Επίσης εξειδικεύονται και αποσαφηνίζονται ζητήματα που ανέκυψαν κατά τη μέχρι σήμερα λειτουργία του καθεστώτος ενίσχυσης της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και την διευκόλυνση του ΕΚΟΜΕ ως φορέα υποδοχής των αιτήσεων υπαγωγής. 

Ειδικότερα:

* Στην έννοια του αυτοτελούς οπτικοακουστικού έργου, περιλαμβάνεται πλέον και η έννοια του κύκλου επεισοδίων τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς.

* Καθορίζονται ειδικότερες περιπτώσεις υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης του ν. 4487 εκτός από τα τμήματα επεισοδίων και κινηματογραφικών ταινιών. Πλέον, για την υπαγωγή επεισοδίου τηλεοπτικής σειράς, απαιτείται το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα να είναι τουλάχιστον 30.000 ευρώ ανά επεισόδιο (ενώ μέχρι σήμερα ήταν 100.000 ευρώ), ενώ για την υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου που αφορά σε ψηφιακό παιχνίδι, να είναι τουλάχιστον 60.000 ευρώ (ενώ επίσης μέχρι σήμερα ήταν 100.000 ευρώ).

*Προστίθενται στους δυνητικούς δικαιούχους της ενίσχυσης οι ελληνικές επιχειρήσεις εκτέλεσης παραγωγής οπτικοακουστικών έργων που συμβάλλονται με ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:46