search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:10
MENU CLOSE

«Σφάζονται» στις ΗΠΑ για τον διορισμό του Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο

12.09.2018 06:32
«Σφάζονται» στις ΗΠΑ για τον διορισμό του Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο  - Media

 

Ο Μπρετ Κάβανο απέφυγε τις παγίδες, αλλά και τις πιο σκληρές από τις ερωτήσεις που του απηύθυναν οι Δημοκρατικοί στην διάρκεια των ακροάσεων για τον διορισμό του στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν αποτρέπει τους φιλελεύθερους επικριτές του από την προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει με κεντρικό στόχο την απαξίωση της υποψηφιότητας διορισμού του συντηρητικού εφέτη. Έτσι, η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται με νέες διαφημίσεις, αλλά κι εκστρατείες που στοχεύουν να πλήξουν το δικαστικό κύρος του Κάβανο, σχολιάζει το “Politico.”

Ο κεντρικός στόχος όλων των προσπαθειών των επικριτών του δικαστή εντοπίζεται στην άσκηση πιέσεων στους γερουσιαστές, που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για την στάση που θα κρατήσουν στην ψηφοφορία, ενώ ο αριθμός τους, όλο και μειώνεται.

Ο Κάβανο αποτελεί προσωπική επιλογή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ουσιαστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια απαξίωσης του Κάβανο, έχουν οι οργανώσεις για την υποστήριξη των αμβλώσεων. Η οργάνωση (Planned Parenthood Action Fund) διέθεσε σημαντικά οικονομικά ποσά για διαφημίσεις στο Μέιν, παροτρύνοντας την Γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Σούζαν Κόλινς να καταψηφίσει τον διορισμό του δικαστή.

Παράλληλα, η οργάνωση (NARAL Pro-Choice America) χρηματοδοτεί διαφημιστική καμπάνια με στόχο τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Ντιν Χέλερ (Νεβάδα) που είναι από τους αρχικούς υποστηρικτές του Κάβανο, ενώ δίνει μάχη για την πολιτική επιβίωσή του, στην αναφερόμενη πολιτεία.

Οι διαφημίσεις έφτασαν στα χέρια του “Politico” πριν από την δημοσιοποίησή τους, υπογραμμίζουν την ένταση με την οποία μάχονται οι Δημοκρατικοί, αλλά και οι πολιτικοί σύμμαχοί τους εκτός του Καπιτωλίου κατά του Κάβανο. Ο διορισμός του θα κρίνει την σύνθεση, αλλά και την ισορροπία μεταξύ συντηρητικών και προοδευτικών δικαστών στο ανώτατο δικαστήριο, για τις επόμενες δεκαετίες.

Η Ερίκα Σακίν εκπρόσωπος της οργάνωσης Planned Parenthood Action Fund τηρεί σκληρή στάση απέναντι στην Γερουσιαστή Κόλινς, δηλώνοντας ότι: “οι γυναίκες δεν μπορούν να εμπιστευτούν τον Μπρετ Κάβανο.”

Ωστόσο, η γενική επιθετική διάθεση των Δημοκρατικών φαίνεται πως έχει επηρεάσει στο ελάχιστο την θετική δυναμική για τον διορισμό του Κάβανο, με την επόμενη δικαστική περίοδο για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να αρχίζει τον Οκτώβριο.

Η επικύρωση του διορισμού του, αποτελεί μία ουσιαστική πολιτική δοκιμασία για τον ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ (Κεντάκι) υπό την διαμόρφωση συνθηκών ενός απρόβλεπτου προεκλογικού περιβάλλοντος, για τις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

Η αριθμητική διαμόρφωση των εδρών στην Γερουσία δίνει πλειοψηφία 51 εδρών στους Ρεπουμπλικάνους, έναντι 49 εδρών στους Δημοκρατικούς. Έτσι, οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να εξασφαλίσουν την υποστήριξη της Κόλινς, αλλά και της Γερουσιαστού των Ρεπουμπλικάνων Λίζα Μαρκόβσκι (Αλάσκα) και παράλληλα, να διατηρήσουν την κομματική τους ενότητα κατά της υποψηφιότητας διορισμού του Κάβανο. Οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν ως ένα πολιτικά δύσκολο εγχείρημα την επίτευξη του παραπάνω διπλού στόχου.

“Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια ελπίδα για να πετύχει αυτό, με δεδομένη την ποιότητα του υποψηφίου,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπουρ (Βόρεια Καρολίνα) σχετικά με την πολιτική πίεση που ασκούν οι Δημοκρατικοί στην μετριοπαθή Κόλινς. Οι δύο γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων είναι μέλη στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας. “Είμαι αισιόδοξος,” δήλωσε ο ίδιος, σχολιάζοντας την ενότητα μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όταν η Κόλινς και η Μαρκόβσκι “ολοκληρώσουν την προσεχτική προσέγγισή τους, νομίζω ότι θα ψηφίσουν γι’ αυτόν,” δήλωσε η Κάρι Σεβερίνο, που είναι νομικός στο συντηρητικό νομικό δίκτυο (Judicial Crisis Network). Η αναφερόμενη συντηρητική ομάδα υποστήριξης έχει συγκεντρώσει ποσό 600.000 δολαρίων για την υλοποίηση διαφημιστικής καμπάνιας υπέρ του Κάβανο, ενώ δεν αποκλείει την ενίσχυση της προσπάθειάς της με περισσότερες διαφημίσεις, προκειμένου να βοηθήσει αποτελεσματικά την υποψηφιότητα διορισμού του δικαστή, κατά την ακροαματική διαδικασία στην Γερουσία τον μήνα που διανύουμε.

Ο Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Τομ Κότον (Αρκάνσας) δήλωσε στον ραδιοφωνικό παρουσιαστή Χιου Χιούιτ ότι δεν έχει ακούσει κάτι σε ιδιωτικές συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο πρόθεσης των δύο μετριοπαθών γυναικών γερουσιαστών των Ρεπουμπλικάνων, να ψηφίσουν κατά του διορισμού του Κάβανο.

Από την άλλη μεριά, τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι ομάδες κι οργανώσεις πολιτικής υποστήριξης που διαθέτουν εκτός του Κογκρέσου, έχουν ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειές τους, ώστε να μπλοκάρουν πολιτικά την επικύρωση του διορισμού του εφέτη από την Ουάσινγκτον.

Η οργάνωση (Demand Justice) συγκροτήθηκε πρόσφατα προκειμένου να δώσει στην αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών μία δυνατότερη φωνή παρουσίας στις δικαστικές διαμάχες. Η ίδια οργάνωση, δρομολόγησε την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων μιας δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία πέντε Δημοκρατικοί υποψήφιοι που επιδιώκουν την επανεκλογή τους, σε πολιτείες που κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό εκλογικό κίνδυνο από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Παράλληλα, στην περίπτωση που ταχθούν υπέρ του διορισμού του Κάβανο, θα απογοητεύσουν τους δικούς τους ψηφοφόρους.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας δεν εγκαταλείπουν την προσπάθειά τους να επεξεργαστούν εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες εγγράφων που σχετίζονται με τον παρελθόν του Κάβανο και τις οποίες δεν έχουν δημοσιοποιήσει οι Ρεπουμπλικάνοι. “Θα βρεθούμε στο δικαστήριο κάποια στιγμή μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να διεκδικήσουμε συμμόρφωση” με προηγούμενα αιτήματα για την διάθεση εγγράφων, που αναφέρονται στον Κάβανο και σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις που υπάρχουν (Freedom of Information Act) δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ (Κονέκτικατ).

Η Μαίρη Κέι Χένρι πρόεδρος της ένωσης (Service Employees International Union) δήλωσε στο “Politico” ότι τα σωματεία των εργαζομένων προγραμματίζουν να ανεβάσουν την πολιτική ένταση γύρω από το ζήτημα του διορισμού του Κάβανο, όπως είχε συμβεί από την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, με την προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare). “Θα οργανώσουμε τις τρεις ψηφοφορίες που απαιτούνται προκειμένου να μπλοκάρουμε τον διορισμό. Είναι λάθος για την χώρα,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Χένρι σε διαδικτυακή συνέντευξη και σχετικά με τις προθέσεις των συνδικάτων και ενώσεων εργαζομένων.

Στο μεταξύ, οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές εξακολουθούν να προγραμματίζουν συναντήσεις με τον Κάβανο. Ο Γερουσιαστής Τζον Τόστερ από την Μοντάνα δεν έχει κατορθώσει ακόμη να τον συναντήσει, παρά το γεγονός ότι προσπαθεί για εβδομάδες, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ένας σύμβουλος του. Ο Γερουσιαστής Νταγκ Τζόουνς από την Αλαμπάμα που δέχεται ένα μπαράζ διαφημίσεων προκειμένου να υποστηρίξει τον Κάβανο, προσπαθεί επίσης, να τον συναντήσει.

Από την πλευρά του, ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζο Μάντσιν (Δυτική Βιρτζίνια) προσπαθεί να έχει ένα δεύτερο ραντεβού με τον δικαστή, μετά από τις ακροάσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Ο Μάντσιν, μαζί με τους Γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος Τζο Ντόνελι από την Ιντιάνα και Χέιντι Χέιτκαμπ από την Βόρεια Ντακότα, υποστήριξαν τον διορισμό του δικαστή Νιλ Γκόρσιτς στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ (2017).

Η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κλέιρ Μακάσκιλ (Μοντάνα) θα μελετήσει τις απαντήσεις που έδωσε ο Κάβανο μετά την ολοκλήρωση των ακροάσεων και πριν λάβει τελικές αποφάσεις για την στάση της.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του, επεξεργάζεται περισσότερες από 500 γραπτές ερωτήσεις, τις οποίες υπέβαλαν τα μέλη της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας στον Κάβανο, μετά τις ακροάσεις, ενώ ο προγραμματισμός νέων συναντήσεών του με γερουσιαστές, έχει μετατεθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των ερωτήσεων.

 

Πηγή: Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:10