search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:46
MENU CLOSE

Γιούνκερ: Να χαιρετίσουμε τις προσπάθειες των Ελλήνων που άλλοι Ευρωπαίοι υποτιμούν

12.09.2018 08:14
Γιούνκερ: Να χαιρετίσουμε τις προσπάθειες των Ελλήνων που άλλοι Ευρωπαίοι υποτιμούν - Media

 

Στο απροσδόκητο ξέσπασμα του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου το 1914 αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την έναρξη της ομιλίας του για την κατάσταση της Ενωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ζητώντας περισσότερο σεβασμό για την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως εγγυητή της ειρήνης. «Το 1914 κατέλαβε εξ απίνης την ήπειρο. Το 1913 ήταν ένα φωτεινό αισιόδοξο έτος…Δεν υποστηρίζω ότι βρισκόμαστε στο χείλος παρόμοιας καταστροφής στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί εγγυητή της ειρήνης, Ας είμαστε ευτυχείς που ζούμε σε μία ειρηνική ήπειρο, σε μία ήπειρο που απολαμβάνει την ειρήνη χάρη στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Ας δείξουμε περισσότερο σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ας μη λερώνουμε την εικόνα της. Ας υπερασπισθούμε τον τρόπο ζωής μας. Ας υιοθετήσουμε εκείνο το είδος του παατριωτισμού που δεν κατευθύνεται εναντίον άλλων και ας απορρίψουμε τα εθνικά αντανακλαστικά που επιτίθενται εναντίον άλλων και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους , αντί να αναζητούν λύσεις που θα μας επιτρέψουν καλύτερη συνύπαρξη».

Όχι στους υπερφίαλους εθνικισμούς είπε ο κ Γιούνκερ τονίζοντας ότι έχουμε γυρίσει τη σελίδα της οικονομικής κρίσης που μας έπληξε σκληρά. Έχουμε ανάπτυξη και αύξηση των θέσεων απασχόλησης σε απόλυτους αριθμούς περισσότερες από ότι ο πληθυσμός του Βελγίου, είπε.

Τις «Ηράκλειες προσπάθειες της Ελλάδας τις οποίες κάποιοι Ευρωπαίοι ακόμη συνεχίζουν υποτιμούν» χαιρέτισε ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ

Τις «Ηράκλειες προσπάθειες» της Ελλάδας χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης το 2108, σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σταθερότητας και να ξανασταθεί στα πόδια της. «Θα πρέπει να χαιρετίσουμε τις Ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων, προσπάθειες τις οποίες κάποιοι Ευρωπαίοι ακόμη συνεχίζουν υποτιμούν», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ και προσέθεσε: «Πάντα υπερασπίστηκα την Ελλάδα, την αξιοπρέπειά της, το ρόλο της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την παραμονή της στην ευρωζώνη. Αισθάνομαι υπερήφανος για όλα αυτά».

Ο σημερινός κόσμος χρειάζεται μια ισχυρή Ευρώπη 

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο σημερινός κόσμος χρειάζεται μια ισχυρή Ευρώπη και τάχθηκε κατά των εμπορικών πολέμων και των μονομερών ενεργειών. Η Ευρώπη, είπε, πρέπει να συνειδητοποιήσει περισσότερο την οικονομική και στρατιωτική της ισχύ και να είμαστε παγκόσμιοι πρωταγωνιστές στη διεθνή σκηνή.  Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να γίνει ένας περισσότερο ανεξάρτητος και σημαντικός παγκόσμιος παράγων, συνειδητοποιώντας την δύναμή της στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.«Ναι, είμαστε παγκόσμιοι χρηματοδότες, αλλά πρέπει να γίνουμε και παγκόσμιοι παράγοντες», είπε. Η Ενωση πρέπει να ξεπεράσει τις διαιρέσεις Βορρά-Νότου, Ανατολής Δύσης και να γίνει περισσότερο ανεξάρτητη στον τομέα της άμυνας, πρόσθεσε.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κοινοτική κυριαρχία πηγάζει από την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών και δεν την υποκαθιστά. Ποτέ δεν θα γίνουμε φρούριο και να γυρίσουμε την πλάτη στον υπόλοιπο κόσμο και σε όσους δυστυχούν, είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα ένας πολύ κοντινός γείτονας και εταίρος

Σεβόμαστε την απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ζητούμε επίσης από τη βρετανική κυβέρνηση να καταλάβει ότι κάποιος που αποχωρεί από την Ένωση δεν μπορεί να βρίσκεται στην ίδια προνομιακή θέση όπως ένα κράτος-μέλος». «Εάν αποχωρήσεις από την Ένωση, δεν είσαι πλέον φυσικά μέλος της ενιαίας μας αγοράς», είπε ο Γιούνκερ.

«Για αυτό το λόγο, θέλουμε να βρούμε λύσεις που αποτρέπουν ένα σκληρό σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία». «Μετά τις 29 Μαρτίου του 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο ποτέ δεν θα είναι μια συνηθισμένη τρίτη χώρα για εμάς. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα ένας πολύ κοντινός γείτονας και εταίρος». «Ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι έτοιμος να εργαστεί μέρα και νύχτα για να πετύχει μια συμφωνία…Δεν θα είναι η Κομισιόν αυτή που θα το εμποδίσει αυτό», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι θέλει την συγκρότηση μίας δύναμης 10.000 ευρωπαίων συνοριοφυλάκων μέχρι το 2020 και πρότεινε μία «νέα συμμαχία» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Αφρική μέχρι το 2020.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:42