12/12/2019 06:19:08

«Σουλτάνος» και στο δημόσιο fund της Τουρκίας ο Ερντογάν

«Σουλτάνος» και στο δημόσιο fund της Τουρκίας ο Ερντογάν - Media
 
Την ώρα που η τουρκική οικονομία κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή και οι ξένοι επενδυτές έχουν εκφράσει δημοσίως την ένστασή τους σχετικά με την επιρροή του Τούρκου προέδρου στις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «βάζει χέρι» και στο δημόσιο επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας.
 
Όπως αναφέρει το Bloomberg ο Ερντογάν με μια από τις γνωστές κινήσεις του, απέλυσε όλη τη διοίκηση του δημοσίου ταμείου επενδύσεων της Τουρκίας και διόρισε τον… εαυτό του πρόεδρο του φορέα, ορίζοντας ως γενικό διευθυντή τον στενό συνεργάτη του Ζαφέρ Σονμέζ και τον γαμπρό του και υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ μέλος του Δ.Σ.
 
Το ταμείο, που ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια και διαχειρίζεται δημόσια περιουσιακά στοιχεία αξίας 200 δισ. δολαρίων, ωστόσο, μέχρι σήμερα η στρατηγική του ταμείου κάθε άλλο παρά ξεκάθαρη ήταν, όσον αφορά στην αξιοποίηση του δημοσίου πλούτου της Τουρκίας, ενώ καταγράφηκαν και κόντρες στο Δ.Σ., γεγονός που εξόργισε τον Ερντογάν, ο οποίος και αποφάσισε να αναλάβει δράση ο ίδιος.
 
Το fund κατέχει ποσοστά σε επιχειρήσεις όπως η Turkish Airlines και η Turk Telekom, τις μεγάλες τράπεζες TC Ziraat Bankasi AS και Turkiye Halk Bankasi AS, τα ταχυδρομεία, την τουρκική εταιρεία στοιχημάτων, τους σιδηροδρόμους και της δημόσιες επιχειρήσεις πετρελαίου και αγωγών.
 
Η μάχη για τη στρατηγική του fund κινούταν σε τρεις άξονες: η μια πλευρά υποστήριζε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των περιουσιακών στοιχείων, η άλλη ζητούσε την αξιοποίησή τους για να ηρεμήσουν οι αγορές και η Τρίτη άποψη πίεζε για μετοχοποίησή τους και χρήση τους ως εγγυήσεις για τον δανεισμό του κράτους.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του Ερντογάν να «αποκεφαλίσει» του Δ.Σ. του fund είχε και μια ενδιαφέρουσα απώλεια, καθώς έδιωξε και τον διαβόητο σύμβουλό του, Γιγίτ Μπουλούτ.
 
Πληροφορίες: Bloomberg

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.