17/12/2018 10:55:05
2.10.2009

Πήραν τι νίκη η Πορτογάλοι σοσιαλιστές, όχι όμως την αυτοδυναμία

Καθαρή νίκη πέτυχε το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις εκλογές στην Πορτογαλία, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Ο Ζοζέ Σόκρατες άφησε πίσω του το κόμμα της Δεξιάς – με τον παραπλανητικό τίτλο «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» – με 7,5 μονάδες διαφορά (!) καταφέρνοντας να αντιστρέψει το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών!

Η ισορροπία δυνάμεων, όμως, δεν επιτρέπει κανέναν βιώσιμο συνδυασμό και ο σοσιαλιστής ηγέτης δεν δεσμεύτηκε από τώρα αν θα κυβερνήσει μόνος του ή σε συνεργασία με άλλους, ελπίζοντας ότι η μεγάλη περίοδος των μετεκλογικών διαβουλεύσεων θα τον βοηθήσει να προσανατολιστεί.

Στην Πορτογαλία το ποσοστό της αποχής ήταν ακόμη μεγαλύτερο από ό,τι στη Γερμανία, πλησιάζοντας το 40%, αλλά και εδώ τα δύο μεγαλύτερα κόμματα μόλις μετά βίας προσεγγίζουν τα δύο τρίτα του εκλογικού σώματος. Έτσι αναδεικνύονται ιδιαίτερα σημαντικοί παίκτες τα τρία μικρότερα κόμματα: ένα δεξιό λαϊκιστικό κόμμα και δύο αριστεροί σχηματισμοί, το Μπλόκο της Αριστεράς και ο συνασπισμός που συγκρότησε το Κομμουνιστικό Κόμμα με τους Οικολόγους.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα απέσπασε το 36,6% και εκλέγει 96 βουλευτές, η Δεξιά με τη λεγόμενη «σιδηρά κυρία» Μανουέλα Φερέιρα Λέιτε εξασφάλισε το 29,1% και 78 βουλευτές, ενώ τρίτη δύναμη αναδεικνύεται το Δημοκρατικό και Κοινωνικό Κέντρο, κόμμα της λαϊκής και εθνικιστικής Δεξιάς, με 10,5% που εκλέγει 21 βουλευτές.

Το «Μπλόκο της Αριστεράς», το οποίο αύξησε τη δύναμή του κατά τρόπο εντυπωσιακό από 6,35% σε 9,85%, εκλέγει 16 βουλευτές, ενώ τέλος ο συνασπισμός του Κ.Κ. με τους Πράσινους και Οικολόγους συγκέντρωσε το 7,9% και εκλέγει 15 βουλευτές.

Τέσσερις έδρες θα κριθούν από τις ψήφους των Πορτογάλων της διασποράς, κάτι που θα χρειαστεί μία έως δύο εβδομάδες.

Με τη σημερινή αριθμητική των εδρών ο Σόκρατες δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με κανένα κόμμα – με βάση τουλάχιστον το πρόγραμμά τους!

Αντιπαράθεση

Θα μπορούσε βέβαια να σχηματιστεί και στην Πορτογαλία ο «μεγάλος συνασπισμός» που κυβέρνησε τα τελευταία χρόνια τη Γερμανία, αλλά αυτό θεωρείται αδιανόητο στη νότια Ευρώπη (κάτι μας θυμίζει αυτό!), καθώς ανάμεσα στον Σόκρατες και τη Λέιτε υπήρξε σκληρή και αδυσώπητη αντιπαράθεση...

Επίσης αδύνατη ή πάντως αρκετά δύσκολη θα μπορούσε να είναι μια κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος με το μικρότερο κόμμα της Δεξιάς, με το οποίο το άθροισμα των εδρών τους τούς δίνει ακριβώς την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό όμως θεωρείται αρκετά απίθανο διότι, πέραν των θέσεών τους που αποκλίνουν τελείως, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε κλυδωνισμούς στο εσωτερικό και ιδιαίτερα στην αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η πιο φυσιολογική συμμαχία που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν των σοσιαλιστών με τους δύο σχηματισμούς της Αριστεράς, που όμως αποκλείεται «εκ προοιμίου» διότι και οι δύο αυτοί σχηματισμοί αρνούνται κατηγορηματικά να συνεργαστούν με τους σοσιαλιστές, τους οποίους θεωρούν την άλλη όψη της Δεξιάς...

Έτσι η πιθανότερη εκδοχή είναι να καταλήξει ο Σόκρατες στον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία θα προσπαθήσει να κυβερνήσει με – κατά περίπτωση – υποστήριξη είτε από την Αριστερά είτε από τη Δεξιά, ανάλογα με τα νομοσχέδια που συζητιούνται.

Η προοπτική αυτή δεν είναι άγνωστη στην Πορτογαλία, καθώς υπήρξαν δύο προηγούμενες κυβερνήσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος, με επικεφαλής τον Αντόνιο Γκουτέρες, χωρίς πλειοψηφία.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.