31/03/2020 17:37:38
15.9.2018 / ΑΝΤΡΙAΝΑ ΒΑΣΙΛA
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2038 στις 13-9-2018

Τρεις πυλώνες από το ΕΒΕΑ

Τρεις πυλώνες από το ΕΒΕΑ - Media
 
Τη δημιουργία ενός ασφαλιστικού συστήματος τριών πυλώνων, το οποίο στην τελική του ανάπτυξη εξασφαλίζει ποσοστό αναπλήρωσης στο 70% - 75%, προτείνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας. Στόχος, σύμφωνα με το ΕΒΕΑ, πρέπει να είναι, μέσα από τη συνδυασμένη εφαρμογή όλων των διαθέσιμων υποχρεωτικών και προαιρετικών μεθόδων ασφάλισης, να υπάρξει άμεσα μείωση των συντελεστών των ασφαλιστικών εισφορών και ταυτόχρονη καθιέρωση πλαφόν που δεν θα ξεπερνά για τα υψηλά εισοδήματα τα 1.000 ευρώ.
Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει πλήρης φοροαπαλλαγή για τις ιδιωτικές ασφαλίσεις, ώστε να εμπεδωθεί στο κοινό σύνολο ο τρίτος προτεινόμενος πυλώνας που θα μπορέσει να δώσει σημαντική ώθηση στις συντάξεις.
Σε δεύτερη φάση πρέπει να υπάρξει συνεξέταση παλαιών και νέων συντάξεων, ως ανεξάρτητο θέμα δικαιοσύνης για την αποκατάσταση της ισονομίας.
Επίσης θα πρέπει να υπάρξει διάκριση πρόνοιας - ασφάλισης και αντανάκλαση κάθε διάστασης στην κρατική σύνταξη.
Και το τρίτο βήμα που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η δημιουργία ενός συστήματος τριών πυλώνων, όπως προαναφέρθηκε, το οποίο στην τελική του ανάπτυξη εξασφαλίζει ποσοστό αναπλήρωσης στο 70% - 75%.
Όσον αφορά αναλυτικότερα τους τρεις πυλώνες:
1. Πρώτος (κρατικός - διανεμητικός) πυλώνας - Αλληλεγγύη της κοινωνίας:
Προσαρμόζεται για να αποδίδει περί το 40% - 50% συνολική αναπλήρωση, ως προς το κρατικό σκέλος, για 40 χρόνια ασφάλισης (αντί 80% - 100% σήμερα). Ανακατεύθυνση 3-4 ποσοστιαίων μονάδων εργοδοτικών και εργατικών εισφορών στον δεύτερο πυλώνα.
Εθνική σύνταξη: Αποδίδεται σε όλους στα 67 με έλεγχο πόρων (καλύπτει και άτομα με λιγότερα από 15 χρόνια ασφάλισης). Χρηματοδοτείται από τη φορολογία.
Ανταποδοτικό τμήμα: Ανταποδίδει εισφορές με βάση τη νοητή κεφαλαιοποίηση (σύστημα ατομικών λογαριασμών - δικαίωμα επιλογής του ασφαλισμένου ως προς τον χρόνο συνταξιοδότησής του), δηλαδή χωρίς αποθεματικά.
2. Δεύτερος (κεφαλαιοποιητικός) πυλώνας - Αλληλεγγύη της επαγγελματικής ομάδας:
Συντάξεις καθορισμένων εισφορών με αποθεματικά. Υποχρεωτική ασφάλιση. Τα αποθεματικά προικοδοτούνται από την περιουσία των παλαιών ταμείων.
3. Τρίτος πυλώνας - Αλληλεγγύη των φάσεων ζωής: Ατομικές αποταμιεύσεις με φορολογικά κίνητρα. Πιθανή αξιοποίηση ακινήτων των ασφαλισμένων.
Σημαντική προϋπόθεση λειτουργίας του προτεινόμενου συστήματος είναι η ταχεία περίοδος προσαρμογής.
● Οι άνω των 50 παραμένουν στο σημερινό σύστημα (μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων). Οι νέοι εργαζόμενοι κάτω των 30 ετών υποχρεωτικά εντάσσονται στο νέο σύστημα. Οι ενδιάμεσες ηλικίες μπορούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα εθελοντικά (αξιοποιώντας «ομόλογα αναγνώρισης»).
● Για νοητή κεφαλαιοποίηση - Aναδρομική εφαρμογή από 2001 (υπολογισμός με βάση πραγματικές εισφορές που καταβλήθηκαν).
● Ομόλογα αναγνώρισης για τον δεύτερο πυλώνα. Καταβάλλεται από το κράτος τμήμα εισφορών που έχουν καταβληθεί από το 2001 για κάθε άτομο.
 
Διασύνδεση της ΑΑΔΕ με Αστυνομία και ληξιαρχεία
Τέλος βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στις ουρές της εφορίας για την αλλαγή της αστυνομικής τους ταυτότητας ή τον γάμο, το σύμφωνο συμβίωσης, τη γέννηση του παιδιού τους ή τη διακοπή του έγγαμου βίου.
Σε λίγες εβδομάδες όλες οι μεταβολές των στοιχείων θα γίνονται ηλεκτρονικά με λίγα κλικ στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο του φορολογούμενου.
Η ΑΑΔΕ προωθεί το σχέδιο διασύνδεσης του Taxis με τα πληροφοριακά συστήματα της Αστυνομίας και των ληξιαρχείων. Με την online σύνδεση των συστημάτων οι ΔΟΥ θα αντλούν ηλεκτρονικά τα στοιχεία για τους φορολογούμενους.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.