search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:43
MENU CLOSE

Ο Κυριάκος ψάχνει λύσεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2038
13-9-2018
15.09.2018 03:00
nd_0-4.jpg

 

Με τον «αέρα» που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου, εκούσια ή ακούσια, έκοψε λίγη από τη φόρα του αρχηγού της Ν.Δ. Η Πειραιώς βρίσκεται εδώ και καιρό σε προεκλογική προετοιμασία (άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που έχει ζητήσει εκλογές εδώ και τώρα) και ναυαρχίδα θεωρείται το οικονομικό της πρόγραμμα.

Ο Μητσοτάκης, που – κακά τα ψέματα – ό,τι εξαγγείλει δεν θα κληθεί να τα εφαρμόσει σύντομα, έχει δηλώσει ότι στη ΔΕΘ δεν θα μιλήσει για παροχές αλλά για κάποιου είδους ελαφρύνσεις, ωστόσο σε αυτή την κατεύθυνση, κόντρα μάλιστα σε όλες τις «γαλάζιες» προβλέψεις, κινήθηκε μία εβδομάδα πριν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στη Ν.Δ. αισθάνονται… αιφνιδιασμένοι από την κυβερνητική διείσδυση στο οικονομικό τους πρόγραμμα, την ώρα που ο διαγραμμένος από τον Μητσοτάκη Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, επικροτεί δημοσίως τις εξαγγελίες Τσίπρα.

«Το πρώτο βήμα για τη σταδιακή απεμπλοκή της Ελλάδας από τα μνημονιακά δεσμά έγινε από τη Θεσσαλονίκη με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, που σηματοδοτούν μια σειρά ελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις που, αν συνεχιστούν, θα δώσουν μια νέα ώθηση στην ελληνική αγορά και την οικονομία» δήλωσε, μεταξύ άλλων θετικών για την κυβέρνηση, ο Μίχαλος.

«Εμείς οι αξιόπιστοι»

Λίγο πριν από την άνοδο του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ η Πειραιώς επιχειρεί να προτάξει το χαρακτηριστικό της αξιοπιστίας παίζοντας το χαρτί «εμείς είμαστε πιο αξιόπιστοι να τα εφαρμόσουμε σε σχέση με την κυβέρνηση», ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι «γαλάζιοι» δεν είχαν να εμφανίσουν κάποια βάσιμη αντίρρηση σε αυτά που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο της Ν.Δ., «συνεκτικό και πλήρως κοστολογημένο, για τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας». «Συγκεκριμένο, ρεαλιστικό, και αξιόπιστο» όπως λένε χαρακτηριστικά στη Πειραιώς.

Κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα μιλήσει, εκτός από τη μείωση των κύριων εισφορών για όλους από το 20% έως το 15% σε βάθος τετραετίας όπως δήλωσε πριν από λίγες ημέρες,

● για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε ορίζοντα διετίας,

● για μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός δυο ετών,

● για μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από το 15% στο 5%,

● για φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ,

● για επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

Ακόμη, θα επαναλάβει τη δέσμευσή του ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν θα αφήσει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού.

Παράλληλα αναμένεται να επεξηγήσει με λεπτομέρειες την πρότασή του για το ασφαλιστικό, η οποία περιλαμβάνει τρεις πυλώνες στήριξης και είσοδο στο «παιχνίδι» των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Εμμονή στο Μάτι

Το Σκοπιανό και η συμφωνία των Πρεσπών Τσίπρα – Ζάεφ θα αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο στην ατζέντα της παρουσίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ενώ δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναφερθεί στα ζητήματα ασφάλειας και στον… Ρουβίκωνα.

Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη φονική πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής και στις ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγωδία.

Δεν περνάει απαρατήρητη η βαρύτητα που δίνει η Ν.Δ. στο ζήτημα αυτό, καθώς και ότι χθες ο Μητσοτάκης επρόκειτο να παραστεί σε εκδήλωση, όπου έγινε η παρουσίαση από τον καθηγητή και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνο Συνολάκη των συμπερασμάτων της μελέτης της ανεξάρτητης επιτροπής ειδικών που συγκροτήθηκε για την τραγωδία στο Μάτι, καθώς και προτάσεων για την αναμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας.

Τα ασυμμάζευτα

Ωστόσο «πονοκέφαλο» δημιουργούν στον Μητσοτάκη τα… δώρα που μοιράζουν απλόχερα στην κυβέρνηση – η οποία τα αξιοποιεί περιχαρής – προβεβλημένα στελέχη του κόμματος το τελευταίο διάστημα. Χαρακτηριστικό τελευταίο παράδειγμα ο Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος, παρουσιάζοντας τις αλλαγές που οραματίζεται η Ν.Δ. για το ασφαλιστικό, θυμήθηκε τον Πινοσέτ.

Μια αναφορά που, εκτός από… «πάσα – λουκούμι» για το κυβερνητικό επιτελείο, αποτελεί απόδειξη για τη σύγχυση που επικρατεί στην Πειραιώς και παράλληλα αποτυπώνει το τεράστιο πολιτικό έλλειμμα της «γαλάζιας» παράταξης.

Ιδιαίτερα αν σκεφτεί κάποιος ότι όσα ανέφερε ο Καραγκούνης για το ασφαλιστικό του Πινοσέτ προστίθενται στις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη περί ελαττωματικών ιδεών της Αριστεράς αλλά και σε αυτά που υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης περί της αντικατάστασης των Λατινικών με την Κοινωνιολογία προκειμένου «να κάνουν τα παιδιά αριστερά».

Μια σειρά από τοποθετήσεις, δηλαδή, με τελευταία αυτή περί Πινοσέτ, που έριξαν τη Ν.Δ. στα σχοινιά απολογούμενη. Ως ένα είδος απάντησης σε όσα της καταλογίζουν, η «γαλάζια» ηγεσία ανακοίνωσε ότι η Ν.Δ. θα υπερψήφιζε χθες στην ευρωβουλή την ενεργοποίηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της προβλεπόμενης διαδικασίας κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τον πυρήνα των δημοκρατικών αξιών και αρχών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η δήλωση του Μητσοτάκη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:41