search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:03
MENU CLOSE

«Χτύπα ξύλο»: Από πού προήλθε η φράση;

13.09.2018 08:36
«Χτύπα ξύλο»: Από πού προήλθε η φράση;  - Media

 

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, πια, να πούμε σε κάποιον να «χτυπήσει ξύλο» προκειμένου να μη μας συμβεί κάτι που μόλις ειπώθηκε.

Έχουμε αναρωτηθεί, ωστόσο, από πού βγήκε αυτή η φράση και πάνω σε τι βασίζεται;

Πρόκειται για μια δεισιδαιμονία που κρατά από τα αρχαία χρόνια. «Άπτεσθαι ξύλου» έλεγαν χαρακτηριστικά οι αρχαίοι Έλληνες λόγω της πεποίθησής τους πως στα δένδρα κατοικούσαν νύμφες (Δρυάδες/Αμαδρυάδες).

Χτυπούσαν, λοιπόν, το ξύλο του κορμού των δένδρων για να επικαλεστούν την προστασία τους, καθώς οι νύμφες μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τις ευχές των ανθρώπων.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, οι άνθρωποι πολλές φορές συναντιούνταν στα δάση για να συζητήσουν τα θέματα τους. Χτυπώντας ξύλο, κορμούς δέντρων δηλαδή, έδιωχναν τα πνεύματα κατοικούσαν μέσα στο ξύλο για να μην τους ακούσουν…

Άλλη μια ερμηνεία υποστηρίζει πως τα δέντρα λατρεύονταν ως τόποι κατοικίας καλών πνευμάτων, οπότε, αγγίζοντας το ξύλο, την κατοικία δηλαδή του πνεύματος, προστατεύονταν και οι ίδιοι από τα κακά πνεύματα.

Αγγίζοντας το ξύλο, λοιπόν, δεν πραγματοποιούνταν κάποιοι αρνητικοί οιωνοί.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:03