search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:19
MENU CLOSE

«Είμαστε εδώ… μετά τις εκλογές»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2038
13-9-2018
16.09.2018 03:00
fofi_0-3.jpg

 

Το στίγμα των κινήσεων του Κινήματος Αλλαγής την επομένη των εθνικών εκλογών έδωσε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της ΔΕΘ. «Να μην αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη και να διασφαλίσουμε το δρόμο εξόδου από την κρίση» τόνισε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Ταυτόχρονα συνέχισε τον διμέτωπο απέναντι σε Τσίπρα και Μητσοτάκη, ενώ «καρδιά» της ομιλίας της στο «Βελλίδειο» ήταν η αναλυτική παρουσίαση του «Σχεδίου Ελλάδα», ενός αναπτυξιακού σχεδίου που αποτελεί, όπως είπε η Γεννηματά, τη «δική μας απάντηση, την απάντηση της Κεντροαριστεράς για την προοπτική της χώρας».

Εξηγώντας τη θέση του Κινήματος Αλλαγής για την επόμενη ημέρα της εκλογικής μονομαχίας η Γεννηματά τόνισε πως «είμαστε κόμμα δημιουργίας, όχι διαμαρτυρίας», ζητώντας «εκλογές τώρα» και λέγοντας πως «η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής σημαίνει ένα μεγάλο “ναι” σε ένα καινούργιο όραμα».

Ανοίγοντας τα χαρτιά της υποστήριξε πως «συνεπείς πάντα με το αίσθημα πατριωτικής ευθύνης έχουμε ένα διπλό χρέος: Να μην αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη και να διασφαλίσουμε τον δρόμο εξόδου από την κρίση. Πιστεύουμε ότι μόνο μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να το καταφέρει στις σημερινές συνθήκες. Είναι τα δύο κρίσιμα κριτήρια χειρισμού της εντολής του λαού όταν αυτή θα μας παραδοθεί.

Πιστοί στο πνεύμα της εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης θα καλέσουμε όλες τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού και δημοκρατικού τόξου για να σχηματιστεί κυβέρνηση στη βάση συγκεκριμένης προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας που προτείνουμε».

Μετά την ετυμηγορία

Πετώντας μάλιστα το «καρφί» της, η Γεννηματά υποστήριξε πως «δεν είναι δεδομένοι οι συσχετισμοί. Δεν υπάρχει δεδομένη κυβερνητική λύση πριν από την ετυμηγορία του λαού. Καθαρές κουβέντες, καθαροί λογαριασμοί! Αντιστρέφουμε λοιπόν το ερώτημα. Θέλουν ενωμένους τους Έλληνες πάνω σε μια νέα κοινωνική εθνική συμφωνία; Πάνω σε ένα νέο ριζοσπαστικό και προοδευτικό πλαίσιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα μας βγάλει με ασφάλεια στο ξέφωτο;

Αν ναι, και με όσους το εννοούν και το θέλουν, εδώ είμαστε. Αν όχι, εμείς δεν έχουμε την πείνα των κυβερνητικών αξιωμάτων. Δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε κυβέρνηση που θα συνεχίσει την ίδια αδιέξοδη συνταγή των φόρων και της διάλυσης της μεσαίας τάξης».

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Γεννηματά «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη μια και από την άλλη πολιτικό αντίβαρο και εκλογικό ανάχωμα στον κίνδυνο δεξιάς παλινόρθωσης, χωρίς ισχυρό Κίνημα Αλλαγής, δεν υπάρχει».

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα η Γεννηματά έκανε λόγο για παροχολογία χωρίς αντίκρισμα. «Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε ικανότητα να πυροδοτήσει την ανάπτυξη. O πρωθυπουργός επανέλαβε και από αυτό το βήμα ότι θα τηρήσει πιστά τις δεσμεύσεις για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση των εξαγγελιών του στηρίζεται στη συνέχιση της υπερφορολόγησης, που απομακρύνει την ανάπτυξη, γονατίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και φέρνει κι άλλα λουκέτα στην αγορά».

Αντίπαλος η Ν.Δ.

Σύμφωνα με τη Γεννηματά «οι άνθρωποι που μας κυβερνούν σήμερα δεν είναι ούτε αριστεροί ούτε προοδευτικοί ούτε αποτελεσματικοί. Είναι μια ομάδα καιροσκόπων χωρίς ιδεολογική ταυτότητα. Που κινείται τυχοδιωκτικά με ένα και μοναδικό κριτήριο: την παραμονή της στην εξουσία».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επιτέθηκε στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας «πως αυτή όμως είναι η τελευταία κυβέρνηση μιας ομάδας που καταπάτησε αρχές και αξίες. Αυτοί είναι οι τελευταίοι μήνες του κ. Τσίπρα στην εξουσία και το γνωρίζει. Στόχος του να παραμείνει μια υπολογίσιμη δύναμη που θα υπονομεύσει κάθε δημιουργική προσπάθεια στη χώρα. Με όπλο πάντα το λαϊκισμό, τον κυνισμό, τη δημαγωγία».

Βάζοντας στο στόχαστρό της και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως «λύση όμως για τη χώρα δεν αποτελεί η επιστροφή της Δεξιάς», καθώς, όπως είπε, «ο δικός μας στρατηγικός, ιδεολογικός αντίπαλος είναι ο νεοφιλελευθερισμός και ο πολιτικός εκφραστής του η παράταξη της Ν.Δ.».

Εν συνεχεία η Γεννηματά επιτέθηκε στη «γαλάζια» παράταξη και υποστήριξε ότι «η Ν.Δ. είναι δέσμια των συντηρητικών πολιτικών, της ιστορικής της διαδρομής και των ακραίων διχαστικών αντιλήψεων των στελεχών της. Είναι δέσμια των αντιλήψεων της για περικοπή των κοινωνικών δαπανών, για αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Είναι η παράταξη που θεωρεί τις κοινωνικές ανισότητες ως φυσικό φαινόμενο. Δεν πιστεύουν σε πολιτικές αναδιανομής, στηρίζονται μόνο στον ρόλο της αγοράς».

Όχι στις Πρέσπες

Αναφερόμενη στο Σκοπιανό η Γεννηματά έκανε λόγο για μια κυβέρνηση σε αποδρομή που υποχωρεί σε διεθνείς πιέσεις. «Εμείς ξεκαθαρίσαμε από την αρχή ότι θέλουμε λύση αλλά όχι οποιαδήποτε λύση. Οι παραχωρήσεις όμως της ελληνικής κυβέρνησης στα κρίσιμα ζητήματα της μακεδονικής εθνικότητας και της γλώσσας μας βρήκαν και μας βρίσκουν απέναντι, κάθετα αντίθετους. Αν ήταν έτσι, θα είχε λυθεί το θέμα ήδη από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής μίλησε για ανιστόρητες και επικίνδυνες παραχωρήσεις της κυβέρνησης επί του ζητήματος. «Υποχωρήσεις από πάγιες θέσεις, που αντί να κλείνουν παλιούς λογαριασμούς ανοίγουν νέους. Αυτή τη συμφωνία δεν θα την ψηφίσουμε» είπε η Γεννηματά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:18