search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:58
MENU CLOSE

Βούτσης-Χαρίτσης από τη Βιάννο: Χρέος μας να διατηρηθεί η μνήμη των ηρώων

16.09.2018 15:23
Βούτσης-Χαρίτσης από τη Βιάννο: Χρέος μας να διατηρηθεί η μνήμη των ηρώων - Media
 
Το μήνυμα του χρέους όλων να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη των ηρώων της Βιάννου αλλά και για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, έστειλαν σήμερα από την Βιάννο Ηρακλείου, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, που έδωσαν το παρών στην τελετή μνήμης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του μνημείου του Ολοκαυτώματος, στην περιοχή «Σελί Αμιρών», για την 75η επέτειο της καταστροφής της Βιάννου και της Ιεράπετρας, τον Σεπτέμβριο του 1943, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
 
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αναφέρθηκε στο χρέος όλων για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης, στην απόδοση τιμής στους ήρωες για την Ελευθερία της Πατρίδας, επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης να σπάσει το «αυγό του φιδιού» του ναζισμού με το πρόσχημα, όπως είπε, τάχα, του μεταναστευτικού ζητήματος.
 
«Η σημερινή ημέρα, είναι επέτειος, τιμής, μνήμης και χρέους στους εκτελεσθέντες πατριώτες. Κρατάμε ζωντανή την μνήμη τους, τις παρακαταθήκες τους» είπε χαρακτηριστικά, ενώ για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων-διεκδικήσεων πρόσθεσε ότι τους προσεχείς μήνες το πόρισμα θα έρθει στη Βουλή και θα ψηφιστεί η στρατηγική για την δικαίωση των διεκδικήσεων.
 
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης σε δήλωση του ανέφερε: «Είναι πολύ μεγάλη η τιμή, η συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα στη Βιάννο η οποία πλήρωσε με τον πιο απάνθρωπο τρόπο τα εγκλήματα του ναζισμού. Η πάλη απέναντι στο ναζισμό και στο φασισμό πρέπει να είναι διαρκής, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τις ναζιστικές θηριωδίες. Η διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων δεν έχει μόνο νομική και οικονομική πλευρά αλλά αποτελεί ανθρωπιστικό και αντιφασιστικό καθήκον. Η Βουλή, η Ελληνική Κυβέρνηση θα διεκδικήσουν γερμανικές αποζημιώσεις για αυτές τις θηριωδίες. Είναι όμως χρέος μας απέναντι και στις νέες γενιές. Ειδικά τώρα που βλέπουμε τον φασισμό να ξανασηκώνει κεφάλι στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, με πρόσχημα την προσφυγική κρίση. Είναι δημοκρατικό, πατριωτικό και αντιφασιστικό καθήκον όλων να μην δείξουμε καμία ανοχή σε αυτά τα φαινόμενα».
 
«Σήμερα, ως Περιφέρεια Κρήτης με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη και στη θυσία των άδικα εκτελεσθέντων Βιαννιτών, διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη τους και εμπνεόμαστε από τα μηνύματα της θυσίας τους που είναι καταδίκη του ναζισμού και του κάθε μορφής ολοκληρωτισμού» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός τόνισε: «Τιμούμε την μνήμη των θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας στην Βιάννο. Η θυσία τους παραμένει πάντα ζωντανή στην συλλογική μας μνήμη, και υπενθυμίζει διαρκώς τις αξίες της Ειρήνης και του Ανθρωπισμού απέναντι στην Βία και την Βαρβαρότητα του Φασισμού».
 
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης επεσήμανε: «Συνεχίζουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο για να έλθει η δικαιοσύνη και η αποζημίωση και η Γερμανία να αναγνωρίσει τις ευθύνες της απέναντι σε αυτό το τόπο και σε όλη την Ελλάδα».
 
Στην τελετή μνήμης μίλησε η καθηγήτρια-ιστορικός ‘Αννα Μανουκάκη-Μεταξάκη, ενώ τον ύμνο της Βιάννου απέδωσε η μικτή χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου υπό την διεύθυνση της Λένας Χατζηγεωργίου. Τέλος η Νατάσσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλα ερμήνευσε το «Πέσατε Θύματα» με την συνοδεία του Μάνου Αβαράκη που έπαιξε φυσαρμόνικα.
 
Στέφανα κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών και οι βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Μανόλης Θραψανιώτης, Σπύρος Δανέλλης, Βασίλης Κεγκέρογλου και οι ευρωβουλευτές Σοφία Σακοράφα και Νότης Μαριάς. Το αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αποτυπώθηκε και σε πανό, το οποίο αναρτήθηκε στο ηρώο από φορείς της περιοχής την ώρα της κατάθεσης των στεφάνων.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:58