search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:37
MENU CLOSE

Υπέρ της επίσκεψης Ερντογάν ο Γερμανός ΥΠΕΞ παρά τις έντονες αντιδράσεις

17.09.2018 05:54
Γερμανός ΥΠΕΞ: Η γερμανική προεδρία της ΕΕ θα είναι «προεδρία του κορωνοϊού» - Media

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας υπερασπίστηκε τα σχέδια του Βερολίνου για την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα τέλη του μήνα, παρά τη δριμεία κριτική ακτιβιστών και κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Το γεγονός ότι η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν προκαλεί δημόσιες επικρίσεις και διαδηλώσεις είναι μέρος της δημοκρατικής πραγματικότητας στη χώρα μας», αναγνώρισε ο Μάας σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Όμως αυτό δεν πρέπει να σημαίνει πως ο κ. Ερντογάν δεν μπορεί πλέον να έρχεται στη Γερμανία», συμπλήρωσε ο Μάας. «Απεναντίας, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να συζητήσουμε» με τον πρόεδρο της Τουρκίας, εξήγησε.

Ο Ερντογάν έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί τη Γερμανία την 28η και την 29η Σεπτεμβρίου.

Το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke), το κόμμα των Πρασίνων, αλλά και το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) επέκριναν την επίσκεψη, ενώ αντίπαλοι του Ερντογάν προγραμματίζουν να κάνουν διαδηλώσεις στο Βερολίνο.

Μολονότι η σχέση της Τουρκίας και της Γερμανίας είχε επιδεινωθεί ραγδαία, ιδίως εξαιτίας μιας σειράς συλλήψεων γερμανών πολιτών στην τουρκική επικράτεια, η Άγκυρα και το Βερολίνο επιδιώκουν το τρέχον διάστημα διπλωματική αποκλιμάκωση.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ερντογάν θα συναντηθεί δύο φορές με την Άγγελα Μέρκελ. Η καγκελάριος θα του παραθέσει επίσημο δείπνο την πρώτη ημέρα, ενώ οι δύο ηγέτες θα έχουν συνομιλίες τη δεύτερη. Προγραμματίζεται επίσης να του παρατεθεί επίσημο γεύμα από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Οι τουρκικές αρχές έχουν ζητήσει να δοθεί η ευκαιρία στον Ερντογάν να απευθύνει δημόσια ομιλία σε μέλη της τουρκογερμανικής κοινότητας στην Κολονία ή στο Βερολίνο.

Όμως το ζήτημα των πολιτικών συγκεντρώσεων της τουρκικής διασποράς στη Γερμανία παραμένει ακανθώδες αφότου το γερμανικό ανώτατο δικαστήριο απαγόρευσε στον Ερντογάν να απευθυνθεί μέσω βιντεοσύνδεσης σε εκδήλωση 40.000 υποστηρικτών του στην Κολονία το 2016.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:36