search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:49
MENU CLOSE

Οι συντάξεις «βγάζουν» κάλπες 

17.09.2018 08:29

 

Το θέμα της περικοπής των συντάξεων είναι το πρώτο θέμα πολιτικής συζήτησης μεταξύ των κομμάτων με την κοινωνία να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Η κυβέρνηση τοποθετεί το θέμα στην κορυφή της ατζέντας, έχοντας θέσει το αίτημα στους δανειστές, καθότι η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της και δεν «υπάρχει λόγος για νέα δημοσιονομικά μέτρα». 

Οι προσδοκίες για επιτυχία στις διαπραγματεύσεις από την κυβέρνηση είναι έντονες, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να λέει σήμερα Δευτέρα πως η κυβέρνηση «είναι κοντά στη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων». Παράλληλα ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο μονομερής ενέργειας στο θέμα των συντάξεων. «Δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι με τους δανειστές. Όταν θα βγουν τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, ο Τσακαλώτος θα τους πει «έχουμε τα στοιχεία που δείχνουν ότι το μέτρο δεν χρειάζεται να ληφθεί», είπε συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος. 

Είναι γνωστό, ότι η κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα στους δανειστές προς συζήτηση, ωστόσο δεν έχει ακουστεί το πολυπόθητο «Ναι». Οι θεσμοί έχουν ακούσει  τη θέση της κυβέρνησης δια στόματος Ευκλείδη Τσακαλώτου στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Υπουργός Οικονομικών, ζήτησε συμβιβαστική λύση με σταδιακή εφαρμογή των αντιμέτρων ως το 2022 για να μην κοπούν μια κι έξω οι συντάξεις το 2019. 

Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως επειδή έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες πως η κυβέρνηση θα πείσει τους δανειστές για την ακύρωση των περικοπών, αν αυτό τελικά δεν γίνει, τότε οι εκλογές είναι μονόδρομος για τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η κυβέρνηση θα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση εφόσον γίνουν εκλογές με τις συντάξεις κομμένες. Αν πάλι η κυβέρνηση τα καταφέρει και αποσπάσει το «ΟΚ» των δανειστών, τότε επανέρχεται το σενάριο των τριών καλπών τον Μάιο. 

Σε  περίπτωση προσφυγής σε τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2019 (εθνικές, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές) είναι πολύ πιθανό να διοχετευτεί η δυσαρέσκεια στην ευρωκάλπη. Παραμένοντας «καθαρή» η άλλη, η εθνική. Πρόκειται για πρακτική η οποία, κατά το παρελθόν έχει επιβεβαιωθεί. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50