search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:24
MENU CLOSE

Ν. Παππάς: Με το ασφαλιστικό Μητσοτάκη, οι συνταξιούχοι θα παίζουν στοίχημα για να πάρουν τις συντάξεις 

17.09.2018 10:29
Νίκος Παππάς: Σαφές το μήνυμα του πρωθυπουργού - Είμαστε αφοσιωμένοι στη Συμφωνία των Πρεσπών - Media

 

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν απολύτως ξεκάθαρος για το μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης που προσδοκά να εφαρμόσει δια της ψήφου του λαού, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή . «Θα πρόκειται για μεγάλη οπισθοδρόμηση, το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι έτσι οργανωμένο που οι συνταξιούχοι θα παίζουν πάμε στοίχημα για να δουν εάν θα πάρουν σύνταξη στο τέλος του μήνα εξαρτώμενοι από τις αποδόσεις του χρηματιστήριου», επεσήμανε ο κ. Παππάς.

Συμπλήρωσε ότι « η σύγχρονη οικονομική ιστορία έχει πάρα πολλά παραδείγματα χρεωκοπιών ιδιωτικών εταιριών που άφησαν σύξυλους χωρίς σύνταξη και ασφάλιση τους ανθρώπους, αλλά και η χωρα μας έχει πικρή εμπειρία αφού η οικονομική κρίση άφησε ανασφάλιστους 2,5εκατομμύριο πολίτες. Δεν πρέπει να γυρίσουμε σε τέτοιες πραγματικότητες, είναι μέθοδοι που εφαρμόστηκαν από αυταρχικά καθεστώτα, που δεν μπορούν να αποσπάσουν την κοινωνική συναίνεση, μέθοδοι που κάνουν το ρίσκο τρόπο ζωής. Μιλάμε για μετάβαση σε ένα σύστημα που δεν ούτε κοινωνική, ούτε ασφάλιση».

Ο κ. Παππάς τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης είπε συνειδητά ψέματα, δεν ισχύει αυτό το μοντέλο σε χώρες της Ευρώπης. Θεωρώ τη συζήτηση για το ασφαλιστικό κομβική για το μέλλον της χώρας και πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός έχει επιλέξει να πορευθεί με την αξία της αλληλεγγύης και όχι με την αξία τους ωφελιμισμού και του ατομικισμού που δεν διαμορφώνει συνθήκες ασφάλειας για κανέναν.

Ο υπουργός δήλωσε ότι στο σύνθημα του κ. Μητσοτάκη «δεν κάνω αναδιανομή της φτώχειας αλλά του πλούτου» υπάρχει η σαφής πρόθεση για κατάργηση του κοινωνικού κράτους, της πολιτικής των επιδομάτων, της στήριξης της οικογένειας, είναι η άρνηση αυτού του τύπου της πολιτικής, και παντρεύεται με επιχειρήματα του συρμού, ότι τα επιδόματα τα παίρνουν οι τεμπέληδες. Ο κ. Μητσοτάκης είχε 100% σαφήνεια σε όσα είπε, αλλά και μία μεγάλη δόση θυμηδίας ειδικά όταν ξιφούλκησε κατά της οικογενειοκρατίας.

Επεσήμανε ότι «το θέμα μη εφαρμογής του νόμου για τις συντάξεις είναι σημαντικό , είναι όμως παράλογο να μην διατυπώνουν θέση τα κόμματα, το θέλουν ή δεν το θέλουν το μέτρο. Η ΝΔ είχε ενσωματωμένες τις περικοπές στο πρόγραμμά της, που σημαίνει ότι εάν είχαμε στο μέλλον κυβέρνηση δική της, δεν υπήρχε περίπτωση να αποσοβήσει το μέτρο της περικοπής. Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης είπε θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές με δεδομένη τη μείωση του αφορολογήτου, που σημαίνει ότι την θεωρεί τετελεσμένη, δεν πρόκειται δηλ. να δώσει καμία μάχη να αποφευχθεί και αυτό το μέτρο, παρά το γεγονός ότι η οικονομία μας είναι μία εκ των δύο στην ΕΕ που έχει πλεονάσματα».

Ο κ. Νίκος Παππάς πρόσθεσε ότι «η κριτική που κάνουν στην κυβέρνηση θα έχει κοντά ποδάρια γιατί έρχεται ο προϋπολογισμός στη Βουλή και θα φανεί εάν η κυβέρνηση τα κατάφερε. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα δίνει εικόνα για το που πηγαίνουν τα πράγματα και πάντως όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα δεν είναι υπο την επιτήρηση του προγράμματος, ούτε και υπο την επιτήρηση που θα ήθελε η ΝΔ και ενδεχομένως ο κεντρικός τραπεζίτης, της προληπτικής γραμμής πίστωσης. Έχει μία καθαρή έξοδο στηρίζεται στο μαξιλάρι που έχει δημιουργήσει και έχουμε μία διαβούλευση με τους θεσμούς και τηρώντας την αξιοπιστία μας για τους στόχους μπορούμε να επιλέγουμε τα μέτρα πολιτικής για να πετύχουμε τους στόχους μας».

Ο κ. Παππάς συμπλήρωσε ότι η ακύρωση του μέτρου είναι μία λογική πολιτική πολύ περισσότερο που η καλή πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ καθιστά αναγκαία την εκ των ων ουκ άνευ συζήτηση για την εφαρμογή ή μη του μέτρου. 

Οι εκτιμήσεις αυτών που ζήτησαν την εφαρμογή του μέτρου έχουν καταρρεύσει παταγωδώς.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μας έχει πει εάν μετάνιωσε για κάτι από αυτά που έκανε όταν ήταν ο ίδιος υπουργός και πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς», δήλωσε ο κ. Παππάς, και πρόσθεσε ότι «θέλουν να επαναλάβουν τις ίδιες πολιτικές που πήγαν την ανεργία στο 27% και στις εκλογές το Σεπτέμβριο του ’19 οι πολίτες θα πάρουν μία απόφαση που θα αφορά το 2023 και την προοπτική της μείωσης της ανεργίας κάτω από 10%».

Τόνισε ότι η χώρα αυτή τη στιγμή έχει διεθνώς τη μέγιστη αξιοπιστία ακόμα και πριν από την κρίση, και σε επίπεδο διεθνούς εκτοπίσματος και επιτοκίων δανεισμού στις διεθνείς αγορές, άρα οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη θα είναι ένα καρότο στο τέλος ενός δρόμου που θα έχει πολύ μαστίγιο.

Για ΕΡΤ και ΑΠΕ

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούσαν στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ ο κ.Παππάς δήλωσε ότι «κάποιοι είχαν συνηθίσει τα δημόσια μέσα της ενημέρωσης να είναι παρίες της ενημέρωσης. 

Οι τελευταίες κινήσεις της ΕΡΤ είναι εμφανές ότι ενοχλούν πολλούς είναι προφανές, η δική τους προσδοκία ήταν να είναι γονατισμένος ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας και τα ιδιωτικά κανάλια ασύδοτα, χωρίς προϋποθέσεις προγράμματος, ειδήσεων , απασχόλησης εργαζομένων , αυτά είναι παρελθόν. Η ΕΡΤ έδειξε ότι μπορεί να είναι παρούσα σε όλα τα μεγάλα γεγονότα και τα αθλητικά, να προσφέρει δωρεάν υψηλού επιπέδου αθλητικό θέαμα στους φιλάθλους και να στηρίζει και άλλα αθλήματα και αυτή η διεκδίκηση του αυτονόητου είναι προφανές ότι ενοχλεί. Η ΕΡΤ πρέπει να εξαντλεί κάθε δυνατότητα να βελτιστοποιεί το προϊόν της».

Σχετικά με το ΑΠΕ ο κ. Παππάς τόνισε ότι «το Αθηναϊκό πρακτορείο μετέδωσε μία είδηση από ευρωπαϊκή πηγή, σύμφωνα με την οποία, το περισσότερο δυνατό είναι, να μην περικοπούν οι συντάξεις. Το ίδιο πράγμα έχουν πει και τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης και οι εφημερίδες, τα οποία όμως δεν υπέστησαν επίθεση από την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι καθαρά πολιτική σκοπιμότητα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:24