search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:32
MENU CLOSE

Βραβεύτηκε για να ταΐζει, δυσκολεύεται να ταϊστεί.. (Photos/video)

17.09.2018 11:20
Βραβεύτηκε για να ταΐζει, δυσκολεύεται να ταϊστεί.. (Photos/video) - Media

 

Για όσους αρέσκονται στα ταξίδια , η Ταϊλάνδη αποτελεί ελκυστικό τουριστικό προορισμό.

Για τους ντόπιους όμως, η μάχη για την επιβίωση είναι καθημερινή. Όπως για τους μικροπωλητές της Μπανγκόκ, όπου παρά την παγκόσμια αναγνώριση που τυγχάνουν -μερικοί εξ αυτών- δυσκολεύονται να βγάλουν τα προς το ζην.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Τζέι Φάι, που το φαγητό της από το δρόμο της Μπανγκόκ, έγινε τόσο γνωστό, που της έδωσε μέχρι και αστέρι Michelin. Γνωστή για τις ομελέτες της με καβούρι, η 70χρονη κέρδισε μια θέση στον πρώτο οδηγό με τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης. Διάσημη για τα γυαλιά του σκι που φορά για να προστατεύσει τα μάτια της από το καυτό λάδι, η «Θεία Φάι» και το τηγανιτό της καβούρι με κάρυ, αποτελούν πόλο έλξης για πλούσιους επιχειρηματίες που καταφθάνουν στον πάγκο της με τα πολυτελή τους αυτοκίνητα.

Όμως η προσγείωση στην καθημερινότητα, είναι ανώμαλη, εξαιτίας των αξιωματούχων της πόλης που φαίνονται αποφασισμένοι να «επιστρέψουν το πεζοδρόμιο στους πεζούς», διώχνοντας εκατοντάδες μικροπωλητές που πωλούν φαγητό, ρούχα και μικροπράγματα, προκειμένου να διασφαλιστεί περισσότερη «τάξη και υγιεινή».

Η διαμαρτυρία των μικροπωλητών που τους απαγορεύθηκε να στήνουν τους πάγκους τους στο δρόμο Χάο Σαν (αγαπημένο προορισμό των τουριστών) έχει αναχθεί σε οργανωμένο κίνημα που έχει τη συμπαράσταση των ακαδημαϊκών και άλλων δημόσιων προσώπων που καταγγέλλουν την αυστηρότητα των αρχών.

«Οι μικροπωλητές του δρόμου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας της Ταϊλάνδης, βοηθούν στη δημιουργία κοινωνικών δεσμών, επιτρέπουν στις γυναίκες να εργάζονται, ανοίγουν δρόμους καινοτομίας στην ταϊλανδική κουζίνα και επιτρέπουν σε οικογένειες που δεν διαθέτουν άλλους πόρους να κερδίζουν τα προς το ζην», επεσήμανε η Τσαουαντί Νουαλχάιρ food blogger.

Οι διώξεις κατά των μικροπωλητών αποτελούν μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της στρατιωτικής χούντας που κυβερνά την Ταϊλάνδη από το 2014 να επιβάλει την τάξη στην Μπανγκόκ, μια πόλη γνωστή για τη νυχτερινή της ζωή και το φτηνό και καλό φαγητό που πωλείται στο δρόμο. Οι αρχές απομάκρυναν παράγκες κατά μήκος του ποταμού Τσάο Πράγια προκειμένου να δημιουργήσουν μια προβλήτα και έχουν εκδιώξει τους ανθρώπους που ζούσαν κοντά σε ένα παλιό φρούριο προκειμένου να φτιάξουν στην περιοχή ένα πάρκο.

«Έχει ξεκινήσει πόλεμος εναντίον των ίδιων των κατοίκων της πόλης, των πιο φτωχών και των πιο ευάλωτων», επεσήμανε η Πουνσάπ Τουλαπάν διευθυντής της ΜΚΟ HomeNet που στηρίζει τους αδήλωτους εργαζόμενους. «Πολλοί από αυτούς τους μικροπωλητές βρίσκονται στο ίδιο σημείο επί δεκαετίες και βασίζονται στις εισπράξεις για να στηρίξουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Δεν έχουν τίποτα άλλο», πρόσθεσε.

«Η ακύρωση των αδειών και οι εξώσεις έχουν ως αποτέλεσμα οι μικροπωλητές να χάσουν τις αποταμιεύσεις μίας ζωής, να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο και να χάνουν τα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους», υπογράμμισε, ο Ναρουμόλ Νιρατρόν, καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Μπανγκόκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 70% των μικροπωλητών είναι γυναίκες και περισσότεροι από τα δύο τρίτα άνω των 40 ετών με περιορισμένη μόρφωση, γεγονός που τους καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους στην τοπική κοινωνία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:32