search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:34
MENU CLOSE

Βέλγιο και Ισπανία διαφωνούν για τον «εγκωμιασμό της τρομοκρατίας»

17.09.2018 13:18
Βέλγιο και Ισπανία διαφωνούν για τον «εγκωμιασμό της τρομοκρατίας» - Media

Ο Ισπανός ράπερ Valtonyc έχει καταφέρει να διχάσει δύο χώρες, με αφορμή τα τραγούδια του.

Ο Valtonyc, το αληθινό όνομα του οποίου είναι Χοσέ Μιγκέλ Αρένας Μπελτράν, είναι από τις 24 Μαΐου στόχος διεθνούς εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί από την ισπανική δικαιοσύνη.

Από εκείνη την ημέρα χαρακτηρίσθηκε «φυγάς» εξαιτίας μιας καταδίκης σε τριάμισι χρόνια φυλάκισης για «εγκωμιασμό της τρομοκρατίας», «εξύβριση του Στέμματος» και «απειλές», με την ποινή μάλιστα, να επιβεβαιώνεται από το Ανώτατο Δικαστήριο, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Όμως, ο Valtonyc έχει βρει τη γη της επαγγελίας του στο Βέλγιο. Εκεί, όπου η δικαιοσύνη αρνείται να τον εκδώσει στη Μαδρίτη, απορρίπτοντας εκ νέου το αίτημα της ισπανικής πλευράς.

«Ο δικαστής αποφάσισε πως δεν θα υπάρξει έκδοση και απέρριψε τις τρεις κατηγορίες», δήλωσε ο Σιμόν Μπέκερτ, ένας από τους δικηγόρους του ράπερ από τη Μαγιόρκα, στο τέλος της ακροαματικής συνεδρίασης.

Το δικαστήριο εξήγησε ότι οι κατηγορίες που του είχαν αναγγείλει από την ισπανική δικαιοσύνη δεν ισχύουν – καθώς δεν υπάρχουν – στο βελγικό δίκαιο.

 

«Είμαι χαρούμενος, αλλά και θλιμμένος για τους ανθρώπους στην Ισπανία που δεν έχουν την ευκαιρία να λάβουν δικαιοσύνη όπως εγώ», αντέδρασε ο ράπερ μιλώντας στους δημοσιογράφους. Ήταν ένας υπαινιγμός για τις καταδίκες που έχουν επιβληθεί σε άλλους καλλιτέχνες για μηνύματα που θεωρήθηκαν ότι εγκωμίαζαν την τρομοκρατία, με βάση έναν ισπανικό νόμο ο οποίος επικρίνεται από τη Διεθνή Αμνηστία.

Ο αυτοεξόριστος ράπερ ανέκαθεν αρνούνταν πως υποκίνησε φυσική επίθεση εναντίον οποιουδήποτε. Όσο για το πώς αιτιολογεί στίχους των τραγουδιών του, όπως: «Ας φοβούνται όπως ένας πολιτοφύλακας στη Χώρα των Βάσκων» ή «ο βασιλιάς σ’ ένα ραντεβού στην πλατεία ενός χωριού μ’ ένα σχοινί γύρω από τον λαιμό»;

«Πρόκειται για τραγούδια που επιδιώκουν να σοκάρουν τη συνείδηση των ανθρώπων», τόνισε. Βέβαια, αυτά τα τραγούδια κόστισαν την καταδίκη του, με τη δικαιοσύνη να θεωρεί πως εγκωμιάζονταν στους στίχους του οι βάσκοι αυτονομιστές της ένοπλης οργάνωσης ETA που είχαν αιματοκυλίσει την Ισπανία μέχρι το 2011.

Στο πλευρό του Valtonyc, και ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, που επίσης αυτοεξορίσθηκε στο Βέλγιο μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης της περιφέρειας στα τέλη του 2017.

«Είμαι τόσο χαρούμενος! Για σένα, Valtonyc. Και για τη δημοκρατία. Η Ευρώπη είναι ένας χώρος ελευθερίας, όπου οι καταχρήσεις ορισμένων κρατών καθίστανται τελικά απαράδεκτες», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter, χαιρετίζοντας την απόφαση που εκδόθηκε στη Γάνδη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:33