12/08/2020 21:11:43

Σφοδρή επίθεση Ραγκούση κατά Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ: Δεν ξέρει τι λέει

Ραγκούσης: Θα φέρουμε στη Βουλή τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας - Media

 

Σε εξαιρετικά σκληρό ύφος σχολίασε ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης την εξαγγελία Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ για μεταβίβαση της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Ραγκούσης έγραψε:

«Ιδού λοιπόν γιατί ο κ.Μητσοτάκης δεν ξέρει τι λέει:

Ο ΕΝΦΙΑ, ως γνωστόν, είναι φόρος όχι τέλος και προφανώς δεν μπορεί να μετατραπεί σε τέλος. Με βάση το γράμμα τονίζω του Συντάγματος (άρθρο78/1 και 78/4, καθώς και άρθρο102/5) σε καμία περίπτωση και σε κανέναν άλλο θεσμό πλην της κρατικής διοίκησης δεν επιτρέπεται η επιβολή, η είσπραξη καθώς και οτιδήποτε άλλο σχετικό με τους φόρους.
 
Η σχετική αρμοδιότητα της φορολογίας ανήκει στο σκληρό πυρήνα των λεγόμενων κρατικών αρμοδιοτήτων που ΔΕΝ μεταβιβάζονται. Το Σύνταγμα λοιπόν καθώς και η σχετική νομολογία του ΣτΕ είναι καταπέλτης εναντίον της εξαγγελίας του κ. Μητσοτάκη. Αλλά ακόμη και αν από σεβασμό στους πολίτες είχε αναφέρει ότι η πρότασή του αυτή συνδέεται με την προοπτική αναθεώρησης του Συντάγματος, τότε δεδομένου ότι έχει αρνηθεί να υπερψηφίσει την εκκίνηση της σχετικής συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή, όχι το 2021 που εξήγγειλε, αλλά ούτε το 2027 δεν θα μπορούσε ενδεχομένως να πάρει σάρκα και οστά η υλοποίηση μιας τέτοιας εξαγγελίας.
 
Ειλικρινά είναι θλιβερό και απολύτως ανησυχητικό ο κ.Μητσοτάκης να διεκδικεί την πρωθυπουργία και να μην ξέρει τι λέει.
 
Υ.Γ.1.Αφήνω κατά μέρος την προσβλητική για τη νοημοσύνη των πολιτών αλλά και προσβλητική για το θεσμό της αυτοδιοίκησης και τους ανθρώπους που την υπηρετούν, κουτοπόνηρη πρόθεσή του, αυτός να εμφανίζεται ότι δήθεν μειώνει τον ΕΝΦΙΑ για να τον αυξάνουν οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια.
 
2. Ο φόρος είναι φόρος και το ανταποδοτικό τέλος είναι τέλος. Διαφορετικές μεταξύ τους νομικές και οικονομικές έννοιες. Μετατροπή φόρου σε τέλος δεν γίνεται, βασικά διότι αν το σκεφθείτε δεν έχει νόημα. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μεταφορά της αρμοδιότητας της φορολογίας (ακινήτων) στην αυτοδιοίκηση. Μίλησε ρητώς για δημάρχους που θα μπορούν να αυξάνουν το φόρο, επομένως να ασκούν φορολογική πολιτική. Επιμένω ότι δεν ξέρει τι είπε ... κι αυτό είναι θλιβερό».
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.