search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:51
MENU CLOSE

Σαν σήμερα: Το σοκαριστικό ατύχημα του Γκρεγκ Λουγκάνις στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ (video)

19.09.2018 07:28
Σαν σήμερα: Το σοκαριστικό ατύχημα του Γκρεγκ Λουγκάνις στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ (video) - Media

 

Ο Γκρεγκ Λουγκάνις θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος αθλητής στην ιστορία των καταδύσεων. Με τέσσερα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (που πολύ πιθανόν να ήταν έξι, αν δεν είχε χάσει λόγω του μποϊκοτάζ των ΗΠΑ τους Αγώνες της Μόσχας) και ακόμη ένα ασημένιο, το οποίο κατέκτησε το 1976 σε ηλικία 16 ετών, υπήρξε ο αδιαμφισβήτητος σταρ του αθλήματος και παρέμεινε ανίκητος σε μεγάλες διοργανώσεις επί μία ολόκληρη δεκαετία, από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βερολίνου το 1978 μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988.

Στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα, ο Αμερικανός πρωταθλητής (του οποίου ο θετός πατέρας ήταν ελληνικής καταγωγής) πέτυχε αναμφίβολα το μεγαλύτερο κατόρθωμά του, καθώς κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 3μ. παρά το σοκαριστικό ατύχημα που είχε στον προκριματικό. Ήταν μία ημέρα σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 30 χρόνια (19/9/1988), όταν ο Λουγκάνις ανέβηκε στο τραμπολίνο για την ένατη προσπάθειά του στον προκριματικό, μία ανάποδη κατάδυση με δυόμιση περιστροφές. Έφυγε ψηλά, αλλά όχι αρκετά μακριά και, καθώς έφερνε το σώμα του στην κατακόρυφο για να πέσει στο νερό, χτύπησε το πίσω μέρος του κεφαλιού του στη σανίδα. Το κεφάλι του άνοιξε και αιμορραγούσε και ο Λουγκάνις χρειάστηκε άμεση ιατρική φροντίδα με το που βγήκε από την πισίνα, ενώ υπέστη και διάσειση.

Παρά τον τραυματισμό του, ο Αμερικανός αθλητής ολοκλήρωσε τον αγώνα, πραγματοποιώντας κανονικά τις δύο τελευταίες προσπάθειές του, και πέρασε στον τελικό με την τρίτη καλύτερη βαθμολογία, πίσω από τον Κινέζο Ταν Λιανγκντέ και τον Δυτικογερμανό Άλμπιν Κίλατ. Ο τελικός των 3μ. έγινε μία ημέρα αργότερα (20/9/1988) και ο Λουγκάνις, παρά τη διάσειση, κατάφερε να συγκεντρώσει 730,80 βαθμούς και να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο, μπροστά από τον Ταν (704,88β.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκρεγκ Λουγκάνις είχε ένα ανάλογο ατύχημα και εννέα χρόνια νωρίτερα, το 1979, σε αγώνες στις ΗΠΑ. Τότε, μάλιστα, το χτύπημα ήταν πολύ χειρότερο, καθώς είχε συμβεί σε κατάδυση από σταθερή πλατφόρμα, η επιφάνεια της οποίας είναι σαφώς πιο σκληρή από τη λεπτή σανίδα του τραμπολίνο…

Στη Σεούλ, ο Λουγκάνις γνώριζε ήδη ότι ήταν φορέας του AIDS. Όταν μετά από μερικά χρόνια το αποκάλυψε δημόσια, έγινε δέκτης σκληρής κριτικής, καθώς πολύς κόσμος εκτίμησε ότι έθεσε σε κίνδυνο τους συναθλητές του και κυρίως το ιατρικό προσωπικό που τον περιέθαλψε μετά τον τραυματισμό του. Ήταν άλλωστε τα πρώτα χρόνια μετά την ανακάλυψη του ιού HIV και η κοινή γνώμη δεν ήταν απόλυτα εξοικειωμένη με τους τρόπους μετάδοσης της ασθένειας. Ουδείς από όσους ήρθαν σε επαφή μαζί του στη Σεούλ διαγνώστηκε με AIDS, ενώ ο ίδιος ο Λουγκάνις δεν έχει ασθενήσει και στα 58 του χρόνια παραμένει υγιής, δραστήριος και μαχητικός ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων της LGBT κοινότητας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:51