search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:36
MENU CLOSE

Με το βλέμμα στην ψαλίδα – Οι επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2039
20-9-2018
21.09.2018 03:00
Πακιστάν: Γιατρός μόλυνε με τον ιό του HIV 90 άτομα - Media
 
Η ΔΕΘ, η οποία ολοκληρώθηκε με τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ουσιαστικά εγκαινίασε την προεκλογική περίοδο και ήδη το κλίμα μυρίζει «μπαρούτι» προμηνύοντας οξύ πολιτικό κλίμα από εδώ και στο εξής.
 
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, καλλιεργούν την πόλωση, η οποία φτάνει να εμπλέκει στην κεντρική αντιπαράθεση ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και η κρατική ΕΡΤ.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει αυτή τη στιγμή το πλεονέκτημα των συντάξεων: χωρίς να είναι σε θέση να κάνει επίσημες ανακοινώσεις πριν ολοκληρωθεί η θεσμική διαδικασία που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, ωστόσο, δεδομένου ότι ανεπισήμως οι θεσμοί φαίνεται να είναι καταρχάς θετικοί στη μη εφαρμογή της περικοπής το 2019, το κυβερνητικό επιτελείο συντηρεί με δηλώσεις την προσδοκία, μέχρις ότου να είναι σε θέση να εξαγγείλει και επίσημα την αναστολή ή ακύρωση του μέτρου.
 
Το τελικό κι επίσημο «οκ» από τους θεσμούς αναμένεται να δοθεί μετά το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, οπότε πιθανό να πιάσει Δεκέμβριος με την οριστικοποίηση και κατάθεση του προϋπολογισμού. Όμως το Μαξίμου δεν μπορεί παρά να κρατά ζεστό το κλίμα λόγω των δημοσκοπήσεων. Σε αυτό συμβάλει σαφώς και η νομοθέτηση του πακέτου των εξαγγελιών της ΔΕΘ το αμέσως επόμενο διάστημα, και πάντως εντός του φθινοπώρου.
 
Ο έλεγχος της ψαλίδας
Κυβερνητικός στόχος και προσδοκία στην εκκίνηση της άτυπης προεκλογικής κούρσας που αρχίζει είναι ο πήχης της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. να πέσει χαμηλά, πιο κοντά στα πραγματικά νούμερα όπως λένε από την κυβέρνηση, κι έτσι να ελεγχθεί το προβάδισμα της Ν.Δ., το σκηνικό της πόλωσης να καταγραφεί και στις δημοσκοπήσεις και άρα, ει δυνατόν, να διαμορφωθούν από τώρα όροι αμφίρροπης μάχης («ντέρμπι»).
 
Ήδη δύο δημοσκοπήσεις καταγράφουν σημαντικό κλείσιμο της ψαλίδας σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα: η μεν Prorata στη δημοσκόπηση για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών», στην πρόθεση ψήφου καταγράφει διαφορά στο 5,5%, με τη Ν.Δ. να προηγείται με ποσοστό 24,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 19%. Στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, η διαφορά εντοπιζόταν στις 8 μονάδες (επισημαίνεται ωστόσο από την ίδια την εταιρεία ότι είχε ακολουθηθεί διαφορετική μεθοδολογία).
 
Σε δημοσκόπηση της KΑΠΑ Research για το «Έθνος» μετά το διήμερο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, η διαφορά εντοπίζεται στις 4,9 μονάδες, με ευδιάκριτο το συμπέρασμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έπεισε τους πολίτες με τις εξαγγελίες του.
 
Προετοιμασία
Στο μεταξύ αρχίζει σιγά – σιγά στον ΣΥΡΙΖΑ και η εσωκομματική συζήτηση και προετοιμασία, καταρχάς για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Με την επιστροφή του πρωθυπουργού από το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, το οποίο πραγματοποιείται με την ευκαιρία της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι εσωκομματικές διαδικασίες παίρνουν «φωτιά».
 
Η πρώτη εκκρεμότητα είναι αυτή της ανάδειξης νέας Πολιτικής Γραμματείας, όπου αναμένεται να αποτυπωθεί το νέο περιβάλλον ισορροπιών μεταξύ παλαιών και νέων, μεταξύ των τάσεων (βασικά μεταξύ των 53 και της «υπερτάσης» προεδρικών της Ενωτικής Κίνησης και της κίνησης του Γιάννη Μπαλάφα «Πλατφόρμα 2010), μεταξύ «κομματικών» και «κυβερνητικών». Παρουσιάζει σαφώς ενδιαφέρον ποιοι θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία και ποιοι όχι, ποιοι θα προστεθούν, και πώς θα εκπροσωπούνται τα πολλαπλά κέντρα λήψης αποφάσεων (κυβέρνηση, Μέγαρο Μαξίμου, κόμμα). Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η Πολιτική Γραμματεία, στην τελευταία της συνεδρίαση με την απερχόμενη σύνθεσής της, αποφάσισε την αναδιοργάνωση του οργάνου και τη μείωση των μελών από 29 σε 21, καθώς και τη σύμπτυξη των δυο υπο-οργάνων (Πολιτικό και Εκτελεστικό Συμβούλιο) σε ένα ενιαίο όργανο.
 
Η συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπής που θα αναδείξει τη νέα Πολιτική Γραμματεία αναμένεται να γίνει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.
Εκεί θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι έως το τέλος Οκτωβρίου να είναι έτοιμος ο βασικός κορμός των υποψηφίων.
 
Ήδη η κατεύθυνση που έχει δοθεί είναι αυτή των συνεργασιών με πρόσωπα ευρείας αποδοχής και εμβέλειας όπου είναι δυνατόν ή δεν υπάρχει κομματικός υποψήφιος. Κατά κανόνα στόχος είναι οι συνεργασίες με πρόσωπα από την κεντροαριστερά και τον ευρύτερο προοδευτικό, δημοκρατικό χώρο, αν και ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη άνοιξε ακόμη περισσότερο το κάδρο, κάνοντας λόγο ακόμη και για υποψηφίους που προέρχονται από την κεντροδεξιά, εφόσον βέβαια δεν στηρίζονται από τη Ν.Δ.
 
Υποψήφιοι ευρύτερης αποδοχής
Με δεδομένο ότι θεωρείται πως υπάρχει έλλειψη σε κομματικές υποψηφιότητες ικανές να ανταγωνιστούν με αξιώσεις τους αντιπάλους τους, κυβέρνηση και κόμμα φαίνεται να προκρίνουν τη λογική των συνεργασιών προκειμένου αφενός να επιτευχθούν υψηλότερα ποσοστά, αφετέρου να διαμορφωθεί και ο ευρύτερος προοδευτικός πόλος ο οποίος εκτιμάται ότι θα αποφέρει κέρδη και για την κεντρική πολιτική σκηνή (τις βουλευτικές εκλογές δηλαδή).
 
Σε ό,τι αφορά μεγάλους Δήμους και Περιφέρειες, ήδη διαφαίνεται στήριξη στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα αλλά και στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Τις συνεργασίες αυτές έχει σχεδόν προαναγγείλει ο πρωθυπουργός πρόσφατα από το βήμα της ΔΕΘ, παραπέμποντας ωστόσο για αποφάσεις στα κομματικά όργανα. Παρ’ όλο που η κυβέρνηση σπεύδει να «καπαρώσει» πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι σαφές τι θα γίνει με δικούς της υποψηφίους, αν, για παράδειγμα, στην περιφέρεια Αττικής η Ρένα Δούρου θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ή αν θα στηριχθεί ευρύτερης αποδοχής υποψηφιότητα. Ομοίως στον Δήμο της Αθήνας δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί κομματικός υποψήφιος, θεωρείται δε δύσκολο εγχείρημα να βρεθεί υποψήφιος εκ των έσω που να μπορεί να ανταγωνιστεί τον Κώστα Μπακογιάννη. Το ερώτημα είναι επομένως αν και στον Δήμο της Αθήνας τα στελέχη του κόμματος θα προσανατολιστούν στην αναζήτηση υποψηφίου εκτός κόμματος, ευρύτερης αποδοχής.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:36