20/10/2019 13:34:02
22.9.2018 / ΜΙΧAΛΗΣ ΧΑΡΙAΤΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2039 στις 20-9-2018

Γαλάζια «ανοίγματα» σε θολό τοπίο

Γαλάζια «ανοίγματα» σε θολό τοπίο    - Media
 
Λέγεται ότι το παν στην πολιτική είναι ο σωστός συγχρονισμός (τάιμινγκ, όπως θα έλεγαν και στο εξωτερικό). Αυτόν τον παλιό «κανόνα», ωστόσο, το τελευταίο διάστημα δυσκολεύεται να τον ακολουθήσει η Ν.Δ. μιας και η πολιτική γραμμή που ακολουθεί η Πειραιώς φαίνεται να είναι εκτός… φάσης.
 
Δεν είναι μόνο ότι κατηγορεί την κυβέρνηση πως πρόλαβε να της «κλέψει» το οικονομικό πρόγραμμα προτού παρουσιαστεί στη ΔΕΘ από τον πρόεδρό της. Είναι κυρίως το γεγονός ότι, σε μια περίοδο που την έχει βαφτίσει προεκλογική, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαγορεύει τις εμφανίσεις των βουλευτών και των στελεχών της στην ΕΡΤ, σε μία δηλαδή συχνότητα που φτάνει μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας. Άλλοι πάλι, εντός της Ν.Δ., μπορεί να θεωρούν ότι η επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εμπάργκο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση αποτελεί τη σωστή τακτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ν.Δ., καθορίζοντας από τώρα τη στάση της και ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί τέτοιου είδους πολιτικά παιχνίδια στον δρόμο προς τις κάλπες.
 
Το σχόλιο του δημοσιογράφου Σωτήρη Καψώχα στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» της ΕΡΤ, που είπε ότι ακούγοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ήταν σαν να ακούει «θεωρητικό του φασισμού», για την Πειραιώς λειτούργησε σαν καταλύτης. Και κάπως έτσι, προστέθηκε στην ημερήσια διάταξη της κόντρας υψηλών τόνων με την κυβέρνηση ένα ακόμη επεισόδιο, με πεδίο διαμάχης το ραδιομέγαρο και τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
 
Η Ν.Δ. ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην συμμετέχουν από εδώ και στο εξής οι βουλευτές και τα στελέχη της Ν.Δ. στις εκπομπές και τα πάνελ της ΕΡΤ – της «ΣΥΡΙΖΕΡΤ» όπως την αποκαλεί στη σχετική ανακοίνωση. «Η Ν.Δ. αποσύρει από σήμερα όλους τους βουλευτές και τα στελέχη της από όλες τις συχνότητες της ΕΡΤ μέχρις ότου ο Νίκος Παππάς και οι εγκάθετοί του συνειδητοποιήσουν εμπράκτως ότι η ΕΡΤ ανήκει στους Έλληνες πολίτες που πληρώνουν το πρόγραμμά της και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Πειραιώς.
 
Αξιοσημείωτο γεγονός πάντως αποτελεί ότι η Ν.Δ. κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να ακολουθήσουν τον δρόμο του «γαλάζιου» εμπάργκο προς τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. «Η Ν.Δ. εκφράζει την ελπίδα της και τα άλλα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν την αυτονόητη αυτή επιλογή της. Και αυτό διότι τυχόν παραμονή των στελεχών τους στη σημερινή κατάντια της δημόσιας τηλεόρασης, θα προσδίδει μια επίφαση δημοκρατικότητας και πολυφωνίας στη φασίζουσας αντιλήψεως προπαγάνδα που έχει επιβάλει ο Νίκος Παππάς στην ΕΡΤ, που όμοιά της δεν απαντάται σε καμία δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα» σημείωσε η Ν.Δ.
 
Ακόμη πιο αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Ν.Δ. στην ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για «εγκάθετους γκαουλάιτερ του ΣΥΡΙΖΑ», ουσιαστικά προαναγγέλλει απολύσεις στην ΕΡΤ στην περίπτωση που αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας. «Η Ν.Δ. δεσμεύεται, τέλος, έναντι όλων των πολιτών ότι η ΕΡΤ θα γίνει πολύ σύντομα μια τηλεόραση σύγχρονη, πλουραλιστική και ακομμάτιστη, στην οποία προφανώς δεν θα έχουν καμία θέση οι σημερινοί εγκάθετοι του Μαξίμου που ντροπιάζουν καθημερινά κάθε έννοια δημοσιογραφικής αμεροληψίας».
 
O …ενωτικός Κυριάκος
Σε ένα δεύτερο επίπεδο καταγράφεται η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη ΔΕΘ να δείξει ενωτικό και διαλλακτικό πρόσωπο «κοιτώντας» προς την Κεντροαριστερά, προσπαθώντας να διεμβολίσει τη στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, αλλά και την Αριστερά. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για το αν προτίθεται να βάλει στην κυβέρνησή του πρόσωπα από την Κεντροαριστερά, ο Μητσοτάκης απάντησε λέγοντας πως «αυτή είναι η πρόθεσή μου. Αλλά πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, πιστεύω ότι και στα ψηφοδέλτιά μας θα δείτε μια σημαντική διεύρυνση προς τον κόσμο του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς, και γιατί όχι, της Αριστεράς. Και στη συνέχεια, βέβαια, θα είναι στο χέρι των πολιτών να επιλέξουν τη σύνθεση της επόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδος».
 
Στην ομιλία του μάλιστα μια ημέρα νωρίτερα, ο Μητσοτάκης είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «απευθύνομαι σήμερα όχι μόνο προς τους πολίτες που ψήφισαν την παράταξή μας αλλά σε όλους. Και ανάμεσα τους στον απογοητευμένο κόσμο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς. Θέλω να τους στείλω ένα απλό και καθαρό μήνυμα. Υπάρχουν κάποιες ιστορικές συγκυρίες κατά τις οποίες οι διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις, που αναμφισβήτητα υπάρχουν, αίρονται ενώπιον ενός μεγαλύτερου και σημαντικότερου διακυβεύματος. Διαφορές υπήρχαν και το 1974, αλλά υποχώρησαν προκειμένου να εδραιωθεί η Δημοκρατία. Ένα αντίστοιχο αίτημα εθνικής αναγέννησης υπάρχει και σήμερα, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, μία πτώχευση, τέσσερα μνημόνια και τέσσερα χρόνια λαϊκισμού και ψέματος. Η κατάσταση, λοιπόν, που έχει διαμορφωθεί σήμερα, δεν ζητά “αριστερές” ή “δεξιές” λύσεις. Ζητά λύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα».
 
Αξίζει να σημειωθεί, παράλληλα, ότι στη συζήτηση περί διεύρυνσης των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων με πρόσωπα από την Κεντροαριστερά έδωσε συνέχεια ο Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε με ιδιαίτερο τρόπο στη συγκυβέρνηση του 1989, λέγοντας πως «μία τέτοια ιστορική στιγμή υπήρξε και ο Ιούνιος του 1989. Τότε που ο φιλελεύθερος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κάλεσε, στο ίδιο μετερίζι της Ελλάδας, τους ηγέτες της Αριστεράς Χαρίλαο Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκο, στηρίζοντας από κοινού μία κυβέρνηση συνεργασίας. Πέτυχε, έτσι, στο μέγιστο βαθμό την εθνική συμφιλίωση». Προσθέτοντας μάλιστα ότι στην Ελλάδα «οι διαχωριστικές γραμμές του μίσους και του ιδεολογικού διχασμού γκρεμίστηκαν νωρίτερα από το τείχος που χώριζε τα δύο αντίπαλα συστήματα του πλανήτη».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.