20/10/2019 13:34:44

Στον «αέρα» το Brexit: Ανοιχτή ακόμα και η αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία

Στον «αέρα» το Brexit: Ανοιχτή ακόμα και η αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία - Media

 

Το «κρύο ντουζ» που οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. επιφύλαξαν στην Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ, φαίνεται ότι βάζει την πορεία του Brexit σε αχαρατογράφητα νερά.

Μιλώντας μετά το τέλος της συνάντησης, η Μέι δήλωσε ότι η χώρα της προετοιμάζεται για ένα Brexit χωρίς επίτευξη συμφωνίας για τους όρους αποχώρησης από την Ε.Ε., εκτός εάν υπάρξει πρόταση που αποδεχθεί το Λονδίνο.
 
Σύμφωνα με την Μέι, μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε μια «προστατευτική» πρόταση για τα σύνορα της Ιρλανδίας, υπό την προϋπόθεση ότι εξυπηρετεί όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από το Ηνωμένο Βασίλειο, τότε προετοιμαζόμαστε για καμία συμφωνία», τόνισε η Τερέζα Μέι.
 
Πάντως, στη συνέχεια, η Τερέζα Μέι εμφανίστηκε πιο διαλλακτική, εκτιμώντας ότι «μπορούμε να πετύχουμε μια καλή συμφωνία. Πιστεύω ότι υπάρχει μια αυξανόμενη επιθυμία να κάτσουμε κάτω και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία».
 
Ωστόσο, υπεραμύνθηκε του σχεδίου Τσέκερς, το οποίο, όπως είπε, είναι η μόνη πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο σχέδιο. «Δεν υπάρχει κάποια αντιπρόταση στο τραπέζι αυτή την στιγμή που πραγματικά αντιμετωπίζει ή διατυπώνει αυτό που χρειαζόμαστε να κάνουμε και κάνει σεβαστή την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», ανέφερε.
 
Εν τούτοις, η Μέι επιβεβαίωσε ότι θα παρουσιάσει στην ΕΕ μια νέα πρόταση, στο πλαίσιο της προσπάθειας για συμφωνία που θα διασφαλίζει ανοικτά σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία.
 
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, ο Λίο Βαράντκαρ δήλωσε ότι η Μέι του μετέφερε ότι θα καταθέσει νεές προτάσεις για το ζήτημα των συνόρων, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει λάβει τίποτε γραπτώς.
 
«Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες... μου εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην Ιρλανδία, τονίζοντας ότι μια συμφωνία που δεν εξυπηρετεί την Ιρλανδία, δεν εξυπηρετεί την ΕΕ», είπε ο Βαράντκαρ.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.