search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:45
MENU CLOSE

Όπλα με το… τσουβάλι στην Τουρκία: Ο Ερντογάν βρήκε τρόπο να εξοπλίσει τους πιστούς του

21.09.2018 05:29
Ερντογάν: Η δολοφονία του Κασόγκι είχε οργανωθεί μέρες πριν - Media

 

Είναι γεγονός πως η στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας, που έγινε ευρέως γνωστή με τη σύλληψη, κράτηση και τις μεταγωγές των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, η «Τζαντάρμα» από την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη γείτονα, ενισχύθηκε αισθητά όχι μόνο στο επίπεδο του προσωπικού αλλά και με μέσα που της επιτρέπουν στρατιωτικής φύσεως αποστολές.

Όμως σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στις αρχές ασφαλείας, όχι μόνο της χώρας μας, η κυβέρνηση Ερντογάν εκείνο που επιθυμεί πλέον είναι να εξοπλίσει και τους «πολιτοφύλακες», που δηλώνουν πίστη και αφοσίωση στον σουλτάνο. Πως αλλιώς μπορεί να «δικαιολογηθεί» το γεγονός ότι την τελευταία διετία η οπλοκατοχή στη γειτονική χώρα έχει πάρει την ανιούσα σε ποσοστό που έχει αγγίξει ή και ξεπερνά το 30%. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, βάσει των καταγραφών από τις Τουρκικές αρχές, τα νόμιμα όπλα στην Τουρκία είναι κοντά στα 2,5 εκατομμύρια ενώ εκείνα που δεν έχουν δηλωθεί ξεπερνούν τα 18 εκατομμύρια.

Οι περισσότεροι που είχαν όπλο στο σπίτι τους ή που εκδήλωσαν την πρόθεση ν’ αποκτήσουν, έχει παρατηρηθεί πως διαμένουν κυρίως στις γειτονιές που διαμένει «φανατική» μερίδα οπαδών του κυβερνητικού σχηματισμού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτοί δεν είναι μόνο στην Άγκυρα ή σε άλλες μεγάλες πόλεις αλλά επεκτείνονται και σε επαρχιακές πόλεις κι ανάμεσα σ’ αυτές θα πρέπει κανείς να συμπεριλάβει φιλοκυβερνητικές θρησκευτικές κοινότητες καθώς επίσης και εθνικιστικές οργανώσεις.

Ποια στοιχεία δείχνουν κυβερνητικό σχέδιο Οι Τουρκικές αρχές φαίνεται πως κάνουν «τα στραβά μάτια» από τη μια , σ΄ ότι έχει να κάνει με τον παράνομο οπλισμό κι από την άλλη πλευρά τα στοιχεία δείχνουν ότι επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τα όπλα ανθίζουν συνεχώς και μάλιστα όσοι δηλώσουν σχετικό επαγγελματικό προσδιορισμό φυσικά αποκτούν και το δικαίωμα να φέρουν οι ίδιοι ατομικό οπλισμό.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ότι πολλοί εξ αυτών δηλώνουν εικονικά το επάγγελμα που έχει να κάνει με οπλισμό από τη στιγμή που κανείς δεν τους υποχρεώνει να το ασκήσουν. Από μόνο του αυτό το γεγονός δείχνει ότι η επαγγελματική δήλωση γίνεται αποκλειστικά και μόνο για να νομιμοποιηθεί ο κάθε κάτοχος του οπλισμού για να μπορεί να τον έχει κι αυτό φυσικά έχει ένα και μόνο αποτέλεσμα, την εξάπλωση της οπλοκατοχής δίχως ουσιαστικό έλεγχο. Ο ετήσιος αριθμός κατοχής νόμιμων φυσιγγίων στη γειτονική χώρα έφταναν τα 400 ενώ σήμερα εκτοξεύτηκε στα 1000 γι’ αυτούς φυσικά που διαθέτουν τη νόμιμη άδεια κατοχής όπλου.

Η ρητορική που έχουν επιλέξει Τούρκοι αξιωματούχοι ακόμη και για την εσωτερική ασφάλεια-και είναι διαχρονική αυτή τη ρητορική- οδήγησε μεγάλο μέρος του πληθυσμού να θέλει την απόκτηση όπλου, με την αίσθηση της ασφάλειας από την απειλή των ισλαμιστών και αυτονομιστικών οργανώσεων κυρίως Κουρδικής καταγωγής. Οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές, κάνουν λόγο για «ανοχή» των Τουρκικών αρχών στο θέμα του παράνομου οπλισμού από πολίτες που έχουν δηλώσει παρόντες στον φανατικό πυρήνα του κόμματος του προέδρου Ερντογάν και η κουλτούρα αυτή αυξήθηκε ραγδαία, φυσικά με την υποστήριξη της κυβέρνησης , μετά τις εικόνες που μεταδόθηκαν σε όλα τα διεθνή δίκτυα κατά τις ώρες που εκδηλώνονταν η προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης, τον Ιούλιο του 2016.

Οι αναφορές – προτάσεις προς τις Τουρκικές αρχές έλεγαν πως με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει αισθητή μείωση πιθανή νέας απόπειρας πραξικοπήματος κυρίως «Γκιουλενιστών». Μπορεί το αποτυχημένο πραξικόπημα να έγινε μόλις πριν από δυο χρόνια, όμως τα χρόνια διακυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν φέρει εδώ και περίπου μια δεκαετία αύξηση εσόδων της τάξεως περίπου 50% στην κρατική βιομηχανία όπλων , πράγμα που ταυτόχρονα ευνοεί κατά πολύ την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και που πολλές φορές κατά τις ομιλίες του ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες που έχει η κυβέρνησή του. Αξιωματικοί, αναλυτές της τουρκικής κουλτούρας σημειώνουν ότι η οπλοκατοχή στη γειτονική χώρα δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών, αλλά πολλών αιώνων τώρα κι αυτό έχει να κάνει με τις μόνιμες απειλές που τους δείχνουν οι κυβερνώντες. Παρ’ όλα αυτά σημειώνουν ότι το θέμα αυτό φαίνεται να διογκώνεται κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης Ερντογάν.

Άλλωστε όπως επισημαίνουν ακόμη και κατά τη διάρκεια επίσημων εκθέσεων που διοργανώνονται από το Ίδρυμα Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ολοένα και «ξεφυτρώνουν» ιδιώτες, νέοι κατασκευαστές ατομικού οπλισμού, δείχνοντας πως ο τομέας της ασφάλειας έχει μέλλον και χρήμα για την Άγκυρα. Ανάμεσα στις πληροφορίες που φτάνουν όχι μόνο στην Ελλάδα και που προβληματίζουν, επισημαίνεται πως αυτή η ραγδαία αύξηση κυρίως του παράνομου οπλισμού εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για μεμονωμένες δράσεις, κάνοντας λόγο για τυχόν επιθέσεις σε χώρους συνάθροισης μεγάλου όγκου από κόσμο, ανάμεσά τους και τουρίστες. Ο κίνδυνος αυτός συνδυάζεται με την οπλοκατοχή και την συνεχώς αυξανόμενη με ταχείς ρυθμούς ριζοσπαστικοποίηση της τουρκικής κοινωνίας.

Πηγή: hellasjournal.com

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:43