24/04/2019 18:05:00
23.9.2018 / ΑΝΤΡΙAΝΑ ΒΑΣΙΛA
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2039 στις 20-9-2018

Τίτλοι τέλους στον ηλικιακό ρατσισμό

Τίτλοι τέλους στον ηλικιακό ρατσισμό - Media
 
«Τέλος» βάζει η Αχτσιόγλου, στις αρχές του 2019, στον ηλικιακό ρατσισμό της εργασιακής αμοιβής σε νέους κάτω των 25 ετών που εξακολουθούν να έχουν δουλειά. Σημειώνεται ότι το 7,6% του συνόλου των μισθωτών είναι ηλικίας έως 24 ετών και λαμβάνει στην πλειονότητά του μισθό της τάξης των 511 ευρώ μεικτά ή 428 ευρώ καθαρά.
Ωστόσο, παρά το φιλοδώρημα που τους δίνεται για μηνιάτικο, το ποσοστό της ανεργίας στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα συνεχίζει να κινείται ακόμα στα επίπεδα του 40%, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα όλης της Ευρώπης.
 
Το θέμα από εκεί και πέρα είναι πώς θα αντιδράσουν οι εργοδότες, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ θα τους ζητηθεί να επωμιστούν ένα πρόσθετο κόστος της τάξεως των 1.700 ευρώ τον χρόνο προκειμένου οι νέοι εργαζόμενοί τους να πάρουν μια αύξηση της τάξεως των 70-80 ευρώ καθαρά.
Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε τον κίνδυνο είτε να «παγώσουν» οι προσλήψεις νέων, είτε να απολυθούν οι υφιστάμενοι, είτε, ακόμη, να μετατραπούν οι όποιες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής ώστε να μη φανεί στο ταμείο αυτή η διαφορά.
 
Μηδενισμός εισφορών
Έτσι στο συνολικό πακέτο μέτρων και παρεμβάσεων υποστήριξης της εργασίας των νέων, ανάκτησης της εργασίας για τους νέους και καταπολέμησης του brain drain, το οποίο περιέγραψε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι μία από αυτές τις παρεμβάσεις – «και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε» – είναι η μεγάλη μείωση ή και ο μηδενισμός των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών έως 25 ετών.
 
Πρόκειται για ένα μέτρο που θα ισχύει για περίπου δύο χρόνια και θα ξεκινήσει και αυτό από την 1η Ιανουαρίου 2019. Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρξει ταυτόχρονη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών (πιθανότατα μόνο των εργοδοτικών), ώστε το κόστος της μισθολογικής αύξησης των νέων να επιμεριστεί ανάμεσα στον εργοδότη και το Ελληνικό Δημόσιο.
Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και μια θεωρητική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 4% σημαίνει αύξηση του μισθού του 25άρη στα 609 ευρώ μεικτά από 511 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα, ή στα 511 ευρώ καθαρά από 430 ευρώ που είναι σήμερα. Το κόστος για τον εργοδότη θα αυξηθεί κατά 1.715 ευρώ ετησίως, ενώ με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου θα υπάρξει επιδότηση 1.065 ευρώ.
 
Το πραγματικό κόστος για τον εργοδότη θα ανέλθει περίπου στα 700 ευρώ και μένει να φανεί αν θα το επωμιστεί ή όχι. Με την επιδότηση των εισφορών κατά 100%, το πραγματικό κόστος για τον εργοδότη θα μειωθεί κατά 25% και στην πραγματικότητα η απασχόληση ενός νέου θα γίνει φθηνότερη σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.
Οι εργοδότες, δηλαδή, που απασχολούν νέους κάτω των 25 ετών θα καταβάλουν συνολικές ασφαλιστικές εισφορές μειωμένες κατά 50% το 2019 και θα απαλλάσσονται πλήρως (μείωση 100%) από την απόδοση εισφορών για τους συγκεκριμένους μισθωτούς από το 2020.
 
Το μέτρο έχει στόχο να αντισταθμίσει την αύξηση του μισθολογικού κόστους που θα προκύψει με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση των αμοιβών για τους νέους έως 25 ετών από 511 ευρώ που είναι σήμερα στο νέο ύψος, που θα διαμορφωθεί το 2019.
 
Αύξηση κατώτατου
Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, αυτός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 20 έως 25 ευρώ μηνιαίως – ήτοι 3,5% έως 4% –, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στις αρχές του 2019 στα 606 έως 610 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα. Μάλιστα σήμερα αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή για την επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για την αύξησή του.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός του Ιανουαρίου του 2019. Οι διαδικασίες ήδη έχουν αρχίσει, όμως ο στόχος είναι η ολοκλήρωσή τους να γίνει έως τις αρχές Ιανουαρίου με τον κοινωνικό διάλογο που θα ακολουθήσει.
 
Η τροπολογία θα αφορά τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ο Νόμος Βρούτση προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση του μισθού από τις αρχές του 2019.
«Θα ξεκινήσει αμέσως, στα τέλη Σεπτεμβρίου, και θα καταλήξει στις αρχές Ιανουαρίου. Δηλαδή, θα κρατήσει περίπου τέσσερις μήνες» δήλωσε η υπουργός Εργασίας προσθέτοντας ότι «η διαδικασία προβλέπει μια σειρά εκθέσεις από διάφορους επιστημονικούς φορείς, διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, εισήγηση από επιτροπή εμπειρογνωμόνων και στο τέλος απόφαση του υπουργού Εργασίας και έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει τον Ιανουάριο του 2019».
 
Το χρονοδιάγραμμα
Το ύψος των αυξήσεων θα προκύψει από τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων για τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας, οι οποίοι θα κληθούν να συντάξουν τη σχετική έκθεση. Η υπουργός Εργασίας θα λάβει την έκθεση των εμπειρογνωμόνων και με υπουργική απόφαση θα καθορίσει το ύψος του νέου κατώτατου μισθού, σε δεύτερη φάση, θα ακολουθήσει η κατάργηση του υποκατώτατου.
 
Πρόθεση του υπουργείου Εργασίας είναι η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος να ισχύσει μόνο για την πρώτη απόφαση και στη συνέχεια να ισχύσει κανονικά ο νόμος.
● Το πρώτο στάδιο αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο και να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, ώστε ο νέος μισθός να ισχύσει τον Ιανουάριο του 2019.
● Ακολούθως θα εφαρμοστεί κανονικά ο Νόμος 4172/2013, που προβλέπει πως ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ορίζεται από την κυβέρνηση ύστερα από διαδικασία διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων και δυνατοτήτων της οικονομίας και της απασχόλησης (ύψος ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης).
● Η διαδικασία προσδιορίζεται από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο κάθε έτους και δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την τελική απόφαση του υπουργού Εργασίας.
Σχετικά με τη διαδικασία της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων, η αρμόδια υπουργός υπενθύμισε ότι ήδη επεκτάθηκε η έβδομη σύμβαση του κλάδου των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που είναι η μεγαλύτερη εν ισχύι κλαδική σύμβαση της χώρας, και αναμένεται να εξεταστούν άλλες 20 συμβάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.