search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:04
MENU CLOSE

Αποζημίωση ζητάει ο Θεοφίλου για τα 5 χρόνια άδικης φυλάκισής του

24.09.2018 13:02
Αποζημίωση ζητάει ο Θεοφίλου για τα 5 χρόνια άδικης φυλάκισής του - Media

 

Αίτηση αποζημίωσης για τα πέντε χρόνια που βρισκόταν στη φυλακή, μετά την πρωτόδικη καταδίκη του, κατέθεσε ο Τάσος Θεοφίλου και διεκδικεί το ποσό των 51.738 ευρώ για τεκμαρτή περιουσιακή ζημία και ηθική βλάβη.

Σημειώνεται ότι ο Τάσος Θεοφίλου είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε ληστεία τράπεζας στην Πάρο τον Αύγουστο του 2012, κατά την διάρκεια της οποία υπήρξε σκοτώθηκε ένα άτομο. Τότε, συνελήφθη ως ύποπτος στην Αθήνα, γνωστός στον αναρχικό χώρο. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της δίκης του, αλλά και την έφεσης, το μοναδικό στοιχείο που παρουσιάστηκε εναντίον του, ήταν ένα καπέλο, το οποίο μάλιστα δεν υπήρχε στα αρχικά ευρήματα της ληστείας. Η υπόθεσή του θυμίζει αρκετά εκείνη του Περικλή και της Ηριάννας.

Έτσι, ο Θεοφίλου καταδικάστηκε το 2014 σε 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στη ληστεία της Πάρου, με τη δεύτερη δίκη να ακολουθεί κατόπιν άσκησης έφεσης. Κατά τις δύο δίκες του Θεοφίλου, κανένας αυτόπτης μάρτυρας δεν αναγνώρισε τον κατηγορούμενο ως έναν από τους δράστες της ληστείας.

Το Εφετείο έκρινε αθώο τον Θεοφίλου, όπως και ο Άρειος Πάγος, μετά την αίτηση αναίρεσης του εισαγγελέα Αγγελή.

Τώρα, ο Θεοφίλου ζητά 51.738 ευρώ για τεκμαρτή περιουσιακή ζημία και ηθική βλάβη. Η αποζημίωση προκύπτει από τις 1.784 ημέρες συνολικής κράτησής του επί του ποσού των 29 ευρώ, το οποίο αποτελεί και το ανώτατο που προβλέπεται από τη νομοθεσία.

«Τόσο η προφυλάκιση όσο και η μετέπειτα φυλάκιση την οποία υπέστην είχε σοβαρότατο αρνητικό αντίκτυπο στην ζωή μου και την εργασία μου, την οποίαν αναγκάστηκα να διακόψω καθ’ όλη εκείνη τη χρονική περίοδο, πράγμα που δημιούργησε τεράστιο οικονομικό πρόβλημα σε μένα αλλά και ανυπολόγιστη στενοχώρια, ταλαιπωρία, αίσθηση αδικίας, διασυρμό και ταπείνωση και μου στέρησε την ελευθερία μου για πέντε από τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου, δεδομένου ότι κατά τη σύλληψή μου ήμουν 30 ετών και σήμερα είμαι 35 ετών» σημειώνει στην αίτηση ο Τ. Θεοφίλου, σύμφωνα με το news247.gr και προσθέτει: «Καθ’ όλη τη διάρκεια της προφυλάκισης και της φυλάκισής μου από μόνο το ότι στερήθηκα τη δυνατότητα να εργάζομαι ήταν το αποτέλεσμα να χάνω εισόδημα τουλάχιστον 29 ευρώ ημερησίως».

Ο συνήγορος υπεράσπισης, Κώστας Παπαδάκης, δήλωσε στο News247 ότι «αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας η αποζημίωση όσων φυλακίστηκαν άδικα. Και αυτά θα πρέπει να τα βλέπουν οι αρμόδιοι εισαγγελείς, δικαστές και ανακριτές που παίρνουν τις σχετικές αποφάσεις.

Στη χώρα μας το 30% των κρατουμένων είναι υπόδικοι, ποσοστό πολύ ψηλό σε σχέση με τις καταδίκες που επακολουθούν.

Ακόμα, η διαδικασία αποζημίωσης θα έπρεπε να είναι απλούστερη και να αποφασίζεται από το ίδιο το δικαστήριο που αθωώνει με παρεπόμενη απόφασή του και όχι να απαιτείται νέα διαδικασία και έξοδα. Τέλος, το ζήτημα των ευθυνών εκείνων που έστησαν τη δικογραφία Θεοφίλου προκαλώντας ζημία πλέον και στο Ελληνικό Δημόσιο παραμένει ανοιχτό».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:04