search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:12
MENU CLOSE

Αναδρομικές αυξήσεις μισθών στη γρήγορη εστίαση

24.09.2018 17:39
Ρυθμό ανάπτυξης 7,5% προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2021 - Media

 

Αναδρομική αύξηση στους μισθούς τους θα δουν 5.000 εργαζόμενοι στον κλάδο της γρήγορης εστίασης (ταχυφαγεία) μετά το «πράσινο φως» που άναψε ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), απορρίπτοντας την έφεση που είχαν υποβάλει οι εργοδότες κατά της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Οι εργοδότες είχαν ασκήσει έφεση κατά της πρόσφατης απόφασης του ΟΜΕΔ που δικαίωνε την Ομοσπονδία των εργαζομένων στον επισιτισμό, επεκτείνοντας την κλαδική τους σύμβαση, επιδιώκοντας να παγώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα την εφαρμογή της απόφασης, η οποία αφορούσε το 12μηνο Μάρτιος 2017 μέχρι Μάρτιος 2018.

Σύμφωνα με τη Διαιτητική Απόφαση, για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις οργανωμένες αλυσίδες εστίασης (ταχυφαγεία) έρχεται θετική ανατροπή στους μισθούς τους για την περίοδο του συγκεκριμένου έτους.

Δεδομένου ότι οι εν λόγω μισθοί σήμερα κυμαίνονται στην περιοχή του κατώτατου των 586 ευρώ, οι ενδεχόμενες αυξήσεις είναι σημαντικές καθώς οι κατώτατες αποδοχές που προβλέπει η κλαδική του επισιτισμού κυμαίνονται από 655 ευρώ έως και 940 ευρώ.

Ο βασικός μισθός για τους διανομείς, για παράδειγμα, ορίζεται σε 657,70 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι δικαιούνται και επιδόματος γάμου 10% επί του βασικού μισθού, καθώς και 10% για κάθε 3ετία έως και τρεις 3ετίες. Η σύμβαση προβλέπει μάλιστα για τους διανομείς και επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών 10% επί του βασικού μισθού.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΤ), πρόκειται για μια συμφωνία που αφορά «τον πλέον απορρυθμισμένο επισιτιστικό τομέα. Γι’ αυτό θα κληθούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας να διαπιστώσουν το βαθμό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων».

Ο ΟΜΕΔ πήρε απόφαση επίσης και για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα), όλης της χώρας.

Η απόφαση ορίζει αποδοχές με μικρή απόκλιση από αυτές που ισχύουν για τον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων και διασφαλίζει όλους τους θεσμικούς όρους εργασίας. Κατά την ΠΟΕΤ ρυθμίζονται έτσι «οι εργασιακές σχέσεις σε όλο τον τουριστικό τομέα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:11