search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:02
MENU CLOSE

Αναδιατάξεις στην αγορά ενέργειας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2039
20-9-2018
25.09.2018 05:41
reuma.jpg
 
Σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, με τους μεγάλους «παίκτες» του κλάδου ενέργειας να εισέρχονται και, σε πολλές περιπτώσεις, να προσφέρουν συνδυαστικά «πακέτα» λιανικής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, προκειμένου αυτά να γίνουν όσο το δυνατόν πιο ελκυστικά για τους Έλληνες καταναλωτές.
 
Οι όμιλοι διαβλέπουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στο φυσικό αέριο, καθώς αυτό έχει την τάση να καθιερωθεί σε κύρια μορφή ενέργειας, στο πλαίσιο της ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για μετάβαση από τον άνθρακα στις ΑΠΕ. Επίσης οι προοπτικές ανάπτυξης ενισχύονται και από το γεγονός της αποκρατικοποίησης της κυρίαρχης μέχρι σήμερα ΔΕΠΑ στη συγκεκριμένη αγορά.
Επιπρόσθετα η χώρα μας, λόγω και γεωγραφικής θέσης, αναμένεται να αποτελέσει κόμβο μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των μεγάλων αγωγών και υποδομών που κατασκευάζονται σήμερα στην ευρύτερη περιοχή. Το γεγονός αυτό ανοίγει δρόμους ακόμα μεγαλύτερης διείσδυσης στη χονδρική του φυσικού αερίου για τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους.
 
Δύο από τους σημαντικότερους leaders της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, ο Μυτιληναίος και η Motor Oil, ακολουθούν χωριστούς δρόμους στο φυσικό αέριο μετά την πρόσφατη αποχώρηση της δεύτερης από την κοινή τους εταιρεία, την M&M Gas. Η απόκτηση της εταιρείας κατά 100% από τον Μυτιληναίο επιβεβαιώνει στην πράξη τη βούληση της διοίκησης για δυναμικότερη ανάπτυξη στο φυσικό αέριο.
Η Μ&Μ Gas θα αποτελέσει το όχημά της για επενδύσεις στην αγορά καθώς η Μυτιληναίος, με τις απευθείας συμφωνίες που έκανε με τους μεγαλύτερους προμηθευτές του κόσμου, όπως την Gazprom και την Qatar Gas, φέρνει ποσότητες για την κάλυψη των αναγκών της βιομηχανίας της. Συγκεκριμένα, φέρνει φυσικό αέριο από τον ρωσικό κολοσσό και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τον μεγαλύτερο παραγωγό, το Κατάρ.
 
Έτσι δημιουργεί έναν ασφαλή τρόπο προμήθειας της πρώτης ύλης που χρειάζεται, με ανταγωνιστικό κόστος, για τις μονάδες παραγωγής ρεύματος και το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδας. Εκτός από αυτά, η εισηγμένη κάνει πρώτη την επενδυτική κίνηση για την κάλυψη του ελλείμματος επάρκειας λόγω της αποεπένδυσης στον λιγνίτη, με τον νέο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 665 MW, που θα έχει ως καύσιμο το φυσικό αέριο.
 
Στη λιανική, επίσης μέσω της Protergia, προχωρά στην πώληση συνδυαστικών πακέτων ρεύματος και φυσικού αερίου.
 
Η Motor Oil εξαγοράζει την NRG
Δυναμική είσοδο στην προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου κάνει και η Motor Oil, η οποία μετεξελίσσεται σταθερά σε ενεργειακό όμιλο. Διατηρεί το βαρύ της «πυροβολικό», που είναι τα υγρά καύσιμα, ωστόσο, με την άδεια προμήθειας φυσικού αερίου που απέκτησε πέρυσι, έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της στη χονδρική. Αν και δεν είναι μεγάλος καταναλωτής φυσικού αερίου, εντούτοις λειτουργεί ως πωλητής. Έτσι, μετά και την εξαγορά της NRG, της εταιρείας (πρώην) συμφερόντων Χανδρή, έκανε γερό «μπάσιμο» στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
 
Δίκτυο διάθεσης των εν λόγω προϊόντων θα είναι τα 1.400 πρατήρια των Avin, Shell και Cyclon. Η NRG ήδη ανακοίνωσε πρωτοποριακά συνδυαστικά προϊόντα ρεύματος και φυσικού αερίου. Ο συνδυασμός με τα υγρά καύσιμα κίνησης, ναυτιλίας και αεροπορίας καθιστά τον όμιλο συμφερόντων Βαρδινογιάννη σε μια σταθερά ανερχόμενη δύναμη στο φυσικό αέριο. Και η Μotor Oil παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Το ενδιαφέρον της φαίνεται να επικεντρώνεται στο εμπορικό σκέλος της εταιρείας.
 
Στρατηγική συνεργασία ΗΡΩΝ – ΕΛΙΝΟΙΛ
Πρόσφατα και η ΗΡΩΝ ανακοίνωσε τη στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία εμπορίας καυσίμων ΕΛΙΝΟΙΛ. Η ΗΡΩΝ, που ανήκει στον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, διεισδύει κατά κύριο λόγο στην προμήθεια φυσικού αερίου συνδυάζοντας την πώληση του καυσίμου και με ηλεκτρική ενέργεια.
Η ΗΡΩΝ θα προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο την ΕΛΙΝΟΙΛ, η οποία στη συνέχεια θα προμηθεύει τους πελάτες της. Η εταιρεία πετρελαιοειδών, με ένα δίκτυο άνω των 600 πρατηρίων, μπορεί να αποτελέσει και δίκτυο πώλησης των προϊόντων της ΗΡΩΝ σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.
 
Βαλκανική επέκταση Κοπελούζου
Ένας από τους παλαιότερους παίκτες στην αγορά φυσικού αερίου είναι ο όμιλος Κοπελούζου. Είναι η πρώτη εταιρεία που έχει εδώ και χρόνια σύμβαση προμήθειας με τη ρωσική Gazprom. Συνεχίζει να πουλά χονδρικώς καύσιμο σε ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος, ενώ, σε αντίθεση με τους άλλους παίκτες, δεν έχει ιδιαίτερη παρουσία στη λιανική προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
 
Ο όμιλος Κοπελούζου τρέχει την επένδυση του πλωτού σταθμού επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για μια επένδυση που έχει σκοπό την προμήθεια φυσικού αερίου της περιφερειακής αγοράς των Βαλκανίων.
 
Στην Αττική η ΖΕΝΙΘ της Eni
Φυσικά στην αγορά συμμετέχουν και οι «παραδοσιακές» εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου στη χώρα. Η ΖENIΘ (πρώην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας), η οποία ελέγχεται, μετά την αποχώρηση της ΔΕΠΑ, από τον ιταλικό κολοσσό της Eni, κατεβαίνει και στην Αττική διαθέτοντας συνδυαστικά πακέτα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Το πελατολόγιό της σε φυσικό αέριο ανέρχεται περίπου σε 300.000 καταναλωτές.
 
ΕΠΑ Αττικής: αντίστροφη πορεία
Σε αντίστοιχη κίνηση προχωρά και η πρώην ΕΠΑ Αττικής, η οποία μετονομάστηκε σε Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας. Με τη σειρά της επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπου υπάρχει δίκτυο για την προμήθεια φυσικού αερίου, αν και το όπλο της είναι οι δεκάδες χιλιάδες πελάτες της στο Λεκανοπέδιο. Η ΕΠΑ Αττικής επίσης πουλά και ηλεκτρικό ρεύμα.
 
Στο φυσικό αέριο η Elpedison
Ένας ακόμα δυνατός παίκτης στην παραγωγή και προμήθεια ρεύματος είναι σίγουρα η Elpedison. Με μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συγκαταλέγεται στους τρεις μεγαλύτερους ιδιωτικούς ομίλους στον συγκεκριμένο τομέα και έχει μπει επίσης και στην προμήθεια φυσικού αερίου. Η Elpedison δεν αποκλείεται να αποτελέσει το όχημα των Ελληνικών Πετρελαίων για μεγαλύτερη διείσδυση στο φυσικό αέριο.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:01