search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:23
MENU CLOSE

Κίνα: Πέθανε ο Νομπελίστας Φυσικής και «πατέρας» των οπτικών ινών Τσαρλς Κουέν Κάο

25.09.2018 05:50
Κίνα: Πέθανε ο Νομπελίστας Φυσικής και «πατέρας» των οπτικών ινών Τσαρλς Κουέν Κάο - Media

 

Ο Αγγλο-κινέζος μηχανικός και φυσικός Τσαρς Κουέν Κάο, πρωτοπόρα μορφή στις έρευνες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών με βάση τις οπτικές ίνες και τιμημένος με Νόμπελ Φυσικής το 2009, έφυγε από τη ζωή την περασμένη Δευτέρα σε ηλικία 84 ετών. 

Ο Κάο ήταν επίτιμος καθηγητής Φυσικής στο Παν/μιο του Χονγκ Κονγκ.

Γεννημένος στη Σαγκάη στις 4 Νοεμβρίου 1933, μετά την αποφοίτησή του από το Imperial College του Λονδίνου ξεκινά από το 1963 να ασχολείται με τις οπτικές ίνες και να εργάζεται σε μεγάλες εταιρείες τηλεφωνίας κι επικοινωνιών. 

Πριν αφιερωθεί στην ακαδημαϊκή καριέρα στο Χονγκ Κονγκ, δούλεψε ως μηχανικός στη Standard Telecommunication Laboratories στο Χάρλοου και ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 είχε αποδείξει την δυνατότητα μετάδοσης φωτεινών σημάτων με τη χρήση ινών από καθαρό γυαλί, αντί για τις ομοαξονικές δέσμες καλωδίων χαλκού. Η τεχνολογία των ινών υάλου αποτελεί το βασικό στοιχείο για τη μετάδοση πληροφοριών στο Ιντερνέτ.

Το 1966, ο Κάο αποδεικνύει μαζύ με τον Τζορτζ Χόκαμ πως η υψηλή εξασθένηση του σήματος που μεταδίδεται μέσω των ινών αυτών δεν είναι τίποτε παραπάνω από μία συνέπεια της μη απόλυτης καθαρότητας του ίδιου του γυαλιού και πως η εξασθένηση αυτή δεν πρέπει να ξεπερνά το όριο των 20dB/χλμ προκειμένου ένα καλώδιο οπτικών ινών να θεωρηθεί κατάλληλο ώστε να χρησιμοποιηθεί στη μετάδοση τηλεφωνικών σημάτων.

Τα επόμενα χρόνια ο Κάο θα αναπτύξει ένα φασματόμετρο μεγάλης ευαισθησίας προκειμένου να μετράται η απώλεια των ρευστών κρυστάλλων quartz, που παράγονται βιομηχανικά. Μάλιστα μέσω αυτού απέδειξε πως με τη χρήση ενός τέτοιου βιομηχανικής παραγωγής κρυστάλλου, επιτυγχάνεται μείωση της εξασθένηση του σήματος μόλις στα 5 dB/χλμ.

Τα χρόνια που ο Κάο μελετούσε τις οπτικές ίνες, μόλις το 1% του φωτός κατόρθωνε να περάσει ανά 20 μέτρα ίνας, σήμερα το ποσοστό αυτό φθάνει το 95% του φωτός ανά χιλιόμετρο. Οι έρευνές του στις οπτικές ίνες και οι προοπτικές που άνοιξαν αυτές οι μελέτες του στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών βάρυναν στην απόφαση της επιτροπής των Νόμπελ να τον τιμήσει με το αντίστοιχο βραβείο Φυσικής το 2009.

Πηγή: La Repubblica/ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:14