search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:02
MENU CLOSE

Γερμανικός Τύπος: Κυβερνητικός συνασπισμός με αμφίβολο μέλλον

25.09.2018 05:59
Ενός φιάσκου μύρια έπονται - Media

 

Η υπόθεση του επίμαχου γερμανού αξιωματούχου Χανς-Γκέοργκ Μάασεν δοκιμάζει εδώ και μέρες τις αντοχές του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία. Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν τελικά ο Μάασεν να μην αναλάβει τελικά θέση υφυπουργού, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά ρόλο ειδικού συμβούλου στο υπουργείο Εσωτερικών του χριστιανοκοινωνιστή υπουργού Χορστ Ζεεχόφερ. 

Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός είχε αποφασίσει την αποπομπή του Μάασεν από τη θέση του προέδρου της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, μετά από δηλώσεις με τις οποίες αμφισβητούσε βιντεοσκοπημένα ντοκουμέντα με ανθρωποκυνηγητό ακροδεξιών κατά μεταναστών στο Κέμνιτς της ανατολικής Γερμανίας. Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει την (προς το παρόν τουλάχιστον) αποσοβηθείσα ρήξη εντός της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Süddeutsche Zeitung προβλέπει ότι εάν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές εντός της γερμανικής κυβέρνησης είναι θέμα χρόνου να προκληθεί νέα ένταση. «Μετά από τα λάθη που έγιναν, τα κύματα δημόσιας αγανάκτησης που ξεσήκωσε η (σ.σ. αρχικά) σχεδιαζόμενη προαγωγή του Μάασεν και την απειλή ακόμη μεγαλύτερων παρεξηγήσεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ο συμβιβασμός που επετεύχθη ήταν ίσως η μόνη ρεαλιστική δυνατότητα να αποτραπεί η αποτυχία της κυβέρνησης συνασπισμού Χριστιανικής Ένωσης και Σοσιαλδημοκρατών», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου και προειδοποιεί: «Εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν αλλάξει τώρα ριζικά θα υπάρξει σύντομα ξανά μεγάλη ένταση, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε ρήξη. 

Η πιο επείγουσα ριζική αλλαγή θα ήταν ο Χορστ Ζεεχόφερ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση το αργότερο μετά τις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία σε τρεις περίπου εβδομάδες». Σύμφωνα με την SZ, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών έχει να επιδείξει έργο σε αξιώματα που είχε αναλάβει κατά το παρελθόν, ωστόσο «σήμερα ο Ζεεχόφερ λειτουργεί με απρόβλεπτο, παράλογο και καταστροφικό τρόπο».

Τεστ για την καγκελάριο Μέρκελ

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung στέκεται μεταξύ άλλων στη δημόσια παραδοχή της καγκελαρίου Μέρκελ ότι υπέπεσε σε λάθος χειρισμούς στην υπόθεση «Μάασεν». Η Άγκελα Μέρκελ «εξέφρασε ρητά τη λύπη της για το σφάλμα στο οποίο υπέπεσε. 

Από τους λιγοστούς Γερμανούς που εξακολουθούν να είναι της άποψης ότι η καγκελάριος εκτελεί ικανοποιητικά τα καθήκοντά της, ενδέχεται η ίδια να κέρδισε πάλι μερικούς πόντους με αυτό το μήνυμα κατανόησης που εξέπεμψε. Αυτοί οι πόντοι θα της χρησίμευαν και εντός της κοινοβουλευτικής της ομάδας, η οποία ψηφίζει αυτήν την Τρίτη τον πρόεδρό της. Στο αποτέλεσμα θα μπορεί να διαβάσει κανείς όχι μόνο ποια είναι η στάση της ΚΟ έναντι του πιστού στη Μέρκελ νυν προέδρου της ΚΟ Φόλκερ Κάουντερ, αλλά και πόσης στήριξης χαίρει ακόμη η ίδια η καγκελάριος», υπογραμμίζει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης.

«Ο μεγάλος συνασπισμός βρίσκεται στο τέλος του, όμως συνεχίζει»,  σχολιάζει το περιοδικό Spiegelκαι επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Με τη δεύτερη προσπάθεια: Ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν μένει με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να μείνει και το SPD (σ.σ. στην κυβέρνηση). Ο μεγάλος συνασπισμός μπορεί να ξεπέρασε και πάλι μια κρίση – όμως αυτή η συμμαχία δεν έχει πια μέλλον», εκτιμά το Spiegel Online.

Οι φιλοδοξίες Ερντογάν και η απουσία Μέρκελ

Για «ιδιαίτερη τιμή για τον Ερντογάν» κάνει λόγο η διαδικτυακή Tagesspiegel αναλύοντας την επικείμενη επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία. Η εφημερίδα του Βερολίνου εξηγεί τους διαφόρους τύπους επισκέψεων ξένων ηγετών, λέγοντας ότι αυτός που επελέγη για τον τούρκο πρόεδρο προβλέπει μεταξύ άλλων υποδοχή με στρατιωτικές τιμές και επίσημο εορταστικό δείπνο στο προεδρικό μέγαρο στο Βερολίνο ως ένδειξη ιδιαίτερης εκτίμησης προς τον προσκεκλημένο.

«Η οικοδέσποινα (σ.σ. Γερμανία) ελπίζει σε βελτίωση των σχέσεών της με την Τουρκία», επισημαίνει το δημοσίευμα, ενώ σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις του τούρκου προέδρου, η Tagesspiegel σημειώνει ότι «ο Ερντογάν θέλει ένα νέο ξεκίνημα στη σχέση με τη Γερμανία». Γιατί όμως υιοθετεί ξαφνικά αυτόν τον φιλικό τόνο, διερωτάται η εφημερίδα και απαντά: «Η σχέση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ έχει επιδεινωθεί σοβαρά, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να επιδιώκει προσέγγιση με την Ευρώπη. Και η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας του προφανώς ωθεί τον Ερντογάν να ποντάρει περισσότερο στη Γερμανία».

«Κανείς δεν θέλει να παραστεί στην κρατική δεξίωση για τον Ερντογάν», σχολιάζει η εφημερίδα Bild στην ηλεκτρονική της έκδοση, με αφορμή την απόφαση ορισμένων βουλευτών της γερμανικής αντιπολίτευσης που αποφάσισαν να μην καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον τούρκο πρόεδρο σε ένδειξη διαφωνίας με την πολιτική που ακολουθεί. Η Bild υπογραμμίζει ότι «ούτε η Μέρκελ θα είναι παρούσα» στην εκδήλωση που διοργανώνει ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προς τιμήν του τούρκου ομολόγου του.

«Η κρατική δεξίωση για τον Ερντογάν προκαλεί καβγά», γράφει σε σχετικό άρθρο της η Tageszeitung (TAZ). «Η καγκελάριος αρνείται την πρόσκληση, πολλοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης επίσης. Ωστόσο ο πράσινος (σ.σ. τουρκικής καταγωγής γερμανός βουλευτής) Τζεμ Έτζντεμιρ θέλει να δειπνήσει με τον τούρκο αυταρχικό ηγέτη για να στείλει ένα μήνυμα», γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου που παραθέτει δηλώσεις του πολιτικού των Πρασίνων. Όπως λέει μεταξύ άλλων, «στη Γερμανία ο Ερντογάν δεν μπορεί να αποφύγει να αντικρύσει την αντιπολίτευση».

Πηγή: Deutsche Welle

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:02