search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:39
MENU CLOSE

Απόλυτη ρήξη Ζάεφ-Ιβανόφ εν όψει του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ

26.09.2018 13:33
Απόλυτη ρήξη Ζάεφ-Ιβανόφ εν όψει του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ - Media
 
Σε πλήρη ρήξη έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ με τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ, λίγα εικοσιτετράωρα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
 
Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντρέι Ζερνόφσκι, ο οποίος συνοδεύει τον Ιβανόφ στη ΓΣ του ΟΗΕ εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου της χώρας, ο οποίος, όπως είναι γνωστό αντιτίθεται στη συμφωνία.
 
Το ΜΙΑ αναφέρει ότι ο Ζερνόφσκι ζήτησε από τον Ιβάνοφ να προσέξει τι θα πει στην ομιλία του ενώπιον της Γ.Σ. του ΟΗΕ. Επίσης ανέφερε ότι κάθησε μαζί με τον κ. Ιβάνοφ στη Γ.Σ. του ΟΗΕ «δίχως να αλλάξουμε κουβέντα». Αν και, όπως λέει, το γεγονός δεν τον εκπλήσσει, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στην ταμπέλα μπροστά από την αντιπροσωπεία της χώρας υπάρχει η περιγραφή ΠΓΔΜ.
 
«Αυτό είναι το όνομα που υπερασπίζεσαι;», φέρεται να είπε στον Ιβανόφ ο Ζερνόφσκι προσθέτοντας ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά και οι δυο μας ότι μετά ένα μποϊκοταρισμένο δημοψήφισμα θα είμαστε για όλον τον κόσμο μια “Πρώην Γιουγκοσλαβική” (σ.σ. Δημοκρατία) για τις επόμενες δεκαετίες, ενώ θα περιμένουμε έξω από τις κλειστές πόρτες της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ».
 
Εν τω μεταξύ, πάντως, σύγχυση φαίνεται ότι επικρατεί στην κυβέρνηση σχετικά με το τι θα σημάνει για τη συμφωνία των Πρεσπών ένα «όχι» από το δημοψήφισμα. Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ είπε ότι απόρριψη της συμφωνίας από το δημοψήφισμα θα προκαλέσει επιστροφή της στη Βουλή, ο Ζάεφ άφησε να εννοηθεί ότι το «όχι» θα «σκοτώσει» τη συμφωνία.
 
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε ότι «οι αποφάσεις μας δεν αξίζουν τίποτα, εάν δεν έχουν τη στήριξη των πολιτών και την ψήφο τους. Αυτοί έχουν τον τελευταίο λόγο».
 
Πληροφορίες: Καθημερινή
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:39