search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:34
MENU CLOSE

Ιράν προς ΗΠΑ: Αν θέλετε να μην ανέβει η τιμή του πετρελαίου, σταματήστε να ανακατεύεστε στη Μ. Ανατολή

26.09.2018 14:11
Ιράν προς ΗΠΑ: Αν θέλετε να μην ανέβει η τιμή του πετρελαίου, σταματήστε να ανακατεύεστε στη Μ. Ανατολή - Media

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να σταματήσει να ανακατεύεται στη Μέση Ανατολή, αν θέλει η τιμή του πετρελαίου να σταματήσει να αυξάνεται, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ.

«Ο κ. Τραμπ προσπαθεί σοβαρά να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν και επίσης να διασφαλίσει ότι η τιμή του πετρελαίου δεν θα αυξηθεί, αλλά αυτά τα δυο δεν μπορούν να συμβούν μαζί», είναι ο Ζανγκανέχ, σύμφωνα με το Ιρανικό Φοιτητικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αν δεν θέλει η τιμή του πετρελαίου να αυξηθεί και η αγορά να αποσταθεροποιηθεί, θα πρέπει να σταματήσει την αδικαιολόγητη και διασπαστική ανάμειξη στη Μέση Ανατολή και όχι να είναι εμπόδιο στην παραγωγή και εξαγωγή ιρανικού πετρελαίου.»

Ο Τραμπ, και όχι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, είναι πίσω από την πρόσφατη αύξηση των τιμών, είπε ο Ζανγκανέχ.

«Ο Τραμπ επιρρίπτει την ευθύνη στον ΟΠΕΚ για αυτό που ο ίδιος έχει δημιουργήσει και έχει προκαλέσει: την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και την αναταραχή στην αγορά.»

Τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν έχουν την ικανότητα να αυξήσουν την παραγωγή, είπε ο Ζανγκανέχ.

Στη χθεσινή ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε και πάλι τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και να σταματήσει την αύξηση των τιμών. Κατηγόρησε επίσης το Ιράν ότι διασπείρει το χάος και υποσχέθηκε να επιβάλει επιπρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της χώρας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το ιρανικό ριάλ σημείωσε σήμερα ιστορική πτώση έναντι του αμερικανικού δολαρίου στην ανεπίσημη αγορά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, εν μέσω της επιδείνωσης της κατάστασης της οικονομίας στο Ιράν και της επαναφοράς των κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα δολάριο πωλείτο έως και για 170.000 ριάλ, σύμφωνα με το Tasnim. Το ριάλ έχει χάσει περίπου το 75% της αξίας του από τις αρχές του 2018.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33