search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:44
MENU CLOSE

Βουλή: Υπερψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή το νομοσχέδιο για τη δωρεά του ιδρύματος Ωνάση – Την Πέμπτη στην ολομέλεια

26.09.2018 18:05
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά άμεσα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών για τα κονδύλια στα ΜΜΕ - Media

 

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς, μεταξύ του κοινωφελούς ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του ελληνικού Δημοσίου.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου που αύριο θα συζητηθεί στο Γ’ θερινό τμήμα της ολομέλειας, τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, ενώ η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και η Χρυσή Αυγή εξέφρασαν επιφυλάξεις. Το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Η δωρεά του ιδρύματος Ωνάση ανέρχεται στα 70 εκ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, και έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, την λειτουργία σύγχρονου εθνικού κέντρου μεταμοσχεύσεων καθώς και εθνικού παιδικού καρδιοχειρουργικού κέντρου.

Για ψήφο εμπιστοσύνης στο δημόσιο σύστημα υγείας, έκανε λόγο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας, Ξανθός, χαρακτήρισε την δωρεά του ιδρύματος Ωνάσης, ως μία πολύ σημαντική προσφορά για την ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα του Ωνάσειου νοσοκομείου και τόνισε ότι το Δημόσιο διατηρεί την πλειοψηφία, ενώ η επιλογή των στελεχών του θα γίνει με διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία.

Παράλληλα, έκανε λόγο για καθολική κάλυψη και πρόσβαση στη δημόσια υγεία, και τόνισε ότι εδώ και 2,5 χρόνια, όλοι οι πολίτες έχουν ισότιμη πρόσβαση νοσηλείας ακόμα και στα πιο εξειδικευμένα νοσοκομεία της χώρας όπως είναι το Ωνάσειο. Πρόσθεσε δε, πως «ήταν αδιανόητο πριν λίγα χρόνια ανασφάλιστοι να έχουν αυτή τη δυνατότητα».

Ακόμα, ο κ. Ξανθός επεσήμανε ότι εκτός από αυτή τη συνεργασία, το ίδρυμα Ωνάση ανέλαβε να διεκδικήσει το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» μέσα από πλειστηριασμό που κάνει η τράπεζα Πειραιώς, για να επανέλθει υπό τον ευρύτερο δημόσιο έλεγχο και συμφέρον.

«Ελπίζουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα ευοδωθεί. Έτσι θα έχουμε κάνε πράξη την αποϊδιωτικοποίηση ενός κοινωφελούς ιδρύματος που πουλήθηκε στον ιδιωτικό τομέα και επανέρχεται στο Δημόσιο για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον κόσμο που έχει ανάγκη», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, επεσήμανε ότι το ίδρυμα Ωνάση έκανε τη δωρεά αυτή, επειδή εξυγιάνθηκε το Ωνάσειο νοσοκομείο από τα χρέη που είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τα υπερτιμολογημένα υλικά.

«Το 2015 παραλάβαμε το Ωνάσειο με χρέη ύψους 120 εκ. ευρώ που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2010-2014. Το 2018 με τις πολιτικές που εφαρμόσαμε, το Ωνάσειο δεν έχει δημιουργήσει νέο χρέος. Επί κυβέρνησής μας, χρηματοδοτήθηκε με 70 εκ. ευρώ και αποπλήρωσε χρέη ύψους 90 εκ. ευρώ, τα οποία είχαν δημιουργηθεί από το «πάρτι που γινόταν στο Ωνάσειο με τα υπερτιμολογημένα υλικά που ήταν στο Θεό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης.

Πρόσθεσε δε, ότι «γίνεται μια σκληρή διαπραγμάτευση με τις τράπεζες, να δεχτούν ένα κούρεμα 50% και να τελειώνουμε».

Ο κ. Πολάκης διαβεβαίωσε επίσης, ότι «δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε ό,τι αφορά τους μισθούς των εργαζομένων στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ούτε θα καταστρατηγηθεί καμία συλλογική σύμβαση. Ωστόσο, όπως είπε, στο Ωνάσειο που δεν είναι ιδιωτικό αλλά δημόσιο, «υπάρχουν περιπτώσεις υψηλών προκλητικών μισθών, και σε αυτό πρέπει να μπει μια τάξη».

«Κανείς από τους σημερινούς εργαζόμενους δεν πρόκειται να δει αλλαγή των ασφαλιστικών του δεδομένων, ή μείωση του μισθού του. Όμως υπάρχει ένα ζήτημα και μπαίνει από τους εργαζομένους του ΕΣΥ. Θα ισχύουν οι ρήτρες και τα ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά δεν μπορεί να έχουμε για παράδειγμα μια γραμματέα να παίρνει χ μισθό και μία άλλη να παίρνει χ2 μισθό. Θα υπάρξει διαπραγμάτευση του σωματείου των εργαζομένων του Ωνασείου με την διοίκησή του, ένας προοδευτικός διάλογος ώστε να εξορθολογιστεί μια αδικία και να υπάρξει ισοτιμία με το υπόλοιπο ΕΣΥ».

Τόσο ο κ. Ξανθός, όσο και ο κ. Πολάκης, τόνισαν το πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα σχετικά με τα μοσχεύματα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι στις τελευταίες χώρες της ΕΕ σχέση με τους δότες.

«Η δωρεά του ιδρύματος Ωνάση έρχεται να καλύψει ένα κενό στο τομέα των μεταμοσχεύσεων. Από το 2009 υπάρχει πτωτική τάση. Έχουμε πολύ μικρά ποσοστά δωρητών. Είμαστε από τις τελευταίες χώρες στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Ξανθός. «Κάθε χρόνο στέλναμε ασθενείς στην Αυστρία για μεταμοσχεύσεις. Χρωστάγαμε 20 εκ ευρώ. Τα ξεπλήρωσε ο ΕΟΠΥΥ για να ξανανοίξει η πόρτα που είχε κλείσει. Το 2014 χρωστάγαμε 8 εκ. στην Αυστρία και την ίδια στιγμή το ΚΕΛΠΝΟ έδινε 10 εκ. ευρώ για διαφήμιση σε διάφορα σάϊτς. Αυτή είναι η διαφορά της πολιτικής μας με τις προηγούμενες κυβερνήσεις», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Πολάκης.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Ιωάννης Δέδες, έκανε λόγο για αναβάθμιση του Ωνασείου, καθώς όπως είπε, «μετατρέπεται σε Κέντρο Αριστείας» και τόνισε ότι η αναβάθμιση και στήριξη των δομών δημόσιας υγείας είναι κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Ιάσων Φωτήλας, τόνισε ότι, πράγματι είναι πολύ σημαντικό το νομοσχέδιο και μεγάλη η συνεισφορά του ιδρύματος Ωνάση στο χώρο της υγείας με την δωρεά αυτή. Εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις επί της αρχής, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν έχουν σχέση με τη δωρεά, αλλά με τα εργασιακά θέματα, επικαλούμενος και τις ενστάσεις που έχει εκφράσει το σωματείο εργαζομένων στο Ωνάσειο νοσοκομείο, προαναγγέλλοντας στάσεις εργασίας.

«Νομοθετείτε και εργασιακά ζητήματα αποσπασματικά. Θα έπρεπε να έρθουν σε ξεχωριστό νομοσχέδιο και να μην αιφνιδιάζουμε», σημείωσε.

Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Καρράς, σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε νέα εποχή δωρεών, ενώ τόνισε ότι μετά το ίδρυμα Νιάρχου, έρχεται τώρα το ίδρυμα Ωνάση να καλύψει ένα σοβαρό κενό στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Ο κ. Καρράς στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της δημιουργίας κέντρου μεταμοσχεύσεων, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας έχει πολύ χαμηλό επίπεδο στους δότες. Όπως είπε, η αναλογία είναι 3,7 δότες ανά ένα εκατομμύριο, όταν στην ΕΕ το ποσοστό αυτό είναι 20%-22%.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Σαχινίδης, χαρακτήρισε ελπιδοφόρο το γεγονός ότι στην σημερινή εποχή γίνονται δωρεές από ιδρύματα, και πρόσθεσε ότι το δημόσιο πρέπει να συνεχίσει να τις στηρίζει έμπρακτα.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, σημείωσε ότι το κόμμα του δεν έχει αντίρρηση για τη δωρεά ούτε αμφισβητεί την υψηλή επάρκεια ιατρικών μεθόδων που εφαρμόζονται στο Ωνάσειο νοσοκομείο. Ωστόσο όπως είπε, ο χώρος της υγείας, και οι δημόσιες παροχές των νοσοκομείων της χώρας, δεν μπορεί να εξαρτώνται από δωρεές.

«Εμείς διεκδικούμε το νοσοκομείο να περάσει στη πλήρη λειτουργία και στον έλεγχο του κράτους, και να παρέχει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τις υπηρεσίες υγείας», τόνισε.

Για σπουδαία συνεισφορά του ιδρύματος Ωνάση στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Κωνσταντίνος Κατσίκης.

Πολύ σημαντικό χαρακτήρισε το ποσό της δωρεάς, ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός. Όπως τόνισε, η πρωτοβουλία αυτή «αφορά ένα εξαιρετικό σκοπό για χιλιάδες ασθενείς, και έρχεται να μπαλώσει τρύπες που έπρεπε το ΕΣΥ να έχει καλύψει εδώ και χρόνια».

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καβαδέλλας δήλωσε «παρών», και θα τοποθετηθεί αναλυτικά στην αυριανή συζήτηση του νομοσχέδιου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:42