search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:08
MENU CLOSE

Στους Δήμους ο ΕΝΦΙΑ… αλλά πως;

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2040
27-9-2018
29.09.2018 03:00
enfia_0-1.jpg
 
Στον… ΕΝΦΙΑ και τη μεταφορά του στους δήμους δείχνει να επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προεκλογική περίοδο. Η Ν.Δ. φαίνεται αποφασισμένη να ποντάρει στην – «εμβληματική», όπως τη χαρακτήρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης – μεταρρύθμιση, έστω και αν στην πορεία οι «γαλάζιοι» πρόλαβαν να τροποποιήσουν την εξαγγελία: Η μεταφορά είσπραξης στους δήμους «σκόνταψε» στο σύνταγμα, αλλά και στην απουσία εισπρακτικών μηχανισμών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 
Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει ότι θα κρατήσει ψηλά στην ατζέντα της μια σειρά ζητήματα που θεωρεί η ίδια ότι αποτελούν προνομιακά της πεδία, καθώς η συζήτηση για την οικονομία και τα μέτρα ελάφρυνσης φαίνεται ότι για την ώρα ευνοεί το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Η Πειραιώς εστιάζει στα ζητήματα ασφάλειας, στην ενδεχόμενη κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης αλλά και το θέμα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται και κάποια πρωτοβουλία στη Βουλή για το ζήτημα. Μια πρώτη κίνηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο είναι η κατάθεση επερώτησης από 30 βουλευτές της Ν.Δ. προς επτά υπουργούς για το πώς διαχειρίζεται η κυβέρνηση το μεταναστευτικό.
 
Το στίγμα για το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα το «γαλάζιο» στρατόπεδο αναμένεται να δώσει ο Μητσοτάκης στην προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος.
 
Ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους
Η «γαλάζια» πρόταση για απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο Μητσοτάκης με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). «Η πρόταση την οποία έχουμε καταθέσει και την οποία επεξεργαζόμαστε είναι πολύ συγκεκριμένη. Το 2021, 200 χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση, μια εμβληματική ημερομηνία για τη χώρα, να μπορούμε να μεταφέρουμε την αρμοδιότητα για τον φόρο ακίνητης περιουσίας – αυτό το οποίο αποκαλούμε σήμερα ΕΝΦΙΑ – από το κεντρικό κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ώστε να μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να καθορίζει – ενδεχομένως μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο μπορούμε να καθορίσουμε και να συζητήσουμε – το ύψος της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας και στη συνέχεια να μπορεί, προφανώς με τη βοήθεια του κράτους, να εισπράττει αυτούς τους φόρους και να τους διαθέτει, αποδίδοντας πάντα τελικό λογαριασμό στους ίδιους τους δημότες» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, δίνοντας το περίγραμμα της πρότασης της Ν.Δ. για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ν.Δ. Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξη του στη «Ναυτεμπορική» πριν από λίγες ημέρες, είχε μιλήσει για μια πρόταση η οποία ενδυναμώνει τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη συμμετοχή των πολιτών. «Είναι δίκαιη, καθώς συνυπολογίζει τις τοπικές ιδιαιτερότητες στον καθορισμό του συντελεστή και συμπεριλαμβάνει μηχανισμό δημοσιονομικής εξισορρόπησης. Δηλαδή, για τους δήμους που θα είναι “ελλειμματικοί”, σε σχέση με όσα θα εισπράττουν από το υφιστάμενο σύστημα των ΚΑΠ, θα υπάρξει μηχανισμός εξισορρόπησης, συμπεριλαμβανομένου του όποιου “συμπληρωματικού φόρου”. Προφανώς, ο ΕΝΦΙΑ θα συνεχίσει να εισπράττεται αρχικά από τη φορολογική διοίκηση (ΑΑΔΕ) και θα αποδίδεται στους δήμους. Επίσης, συνολικά, το ποσό που αποδίδεται σήμερα στους δήμους από τους ΚΑΠ και την κρατική επιχορήγηση δεν θα μειωθεί. Η φορολογική αποκέντρωση, ζητούμενο για το νεότερο ελληνικό κράτος εδώ και 200 χρόνια, δεν σημαίνει ανυπαρξία κεντρικής διοίκησης, αλλά ενδυνάμωση του εποπτικού και ελεγκτικού της ρόλου» είχε τονίσει χαρακτηριστικά.
 
Απαντώντας στις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. Γιώργος Γεραπετρίτης υποστήριξε, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με την ΚΕΔΕ, πως όχι μόνο δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας, αλλά με βάση το άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος γίνεται πράξη η συνταγματική επιταγή για αποκέντρωση, αναφέροντας, παράλληλα, πως όλα όσα αναφέρονται για τον τρόπο είσπραξης και το εύρος της επιβάρυνσης είναι τεχνικά ζητήματα για τα οποία μπορούν να εξευρεθούν λύσεις.
 
Ζητούμενο η αυτοτέλεια
Η υποδοχή, εκ μέρους των δημάρχων, της πρότασης που κατέθεσε η Ν.Δ. φαίνεται πάντως ότι δεν είναι ομόφωνη, παρόλο που ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης τη χαρακτήρισε ως «θετικό βήμα». Αποφασίστηκε μάλιστα να συσταθεί ομάδα εργασίας μεταξύ Ν.Δ. και ΚΕΔΕ, η οποία θα επεξεργαστεί και θα εξειδικεύσει τη σχετική πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ, εμμένοντας στις πάγιες θέσεις της, επισημαίνει και διεκδικεί:
*Εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων μέσω της φορολογικής αποκέντρωσης χωρίς όμως να υπάρχει μείωση των πόρων που εισπράττουν σήμερα οι δήμοι.
*Παραμένει κόκκινη γραμμή (σ.σ.: για την ΚΕΔΕ) η περαιτέρω μείωση από τον κρατικό προϋπολογισμό στα έσοδα των Δήμων και ενίσχυση της χρηματοδότησής τους για τη διασφάλιση της οικονομικής και λειτουργικής τους αυτοτέλειας.
*Θετικό βήμα η μεταβίβαση των πόρων που προέρχονται από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) από το Κεντρικό Κράτος στην αυτοδιοίκηση ως μέρος της φορολογικής αποκέντρωσης που αποτελεί πάγια θέση της ΚΕΔΕ, αλλά αφού προηγουμένως διασφαλιστεί η δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού είσπραξης.
*Δεν πρέπει να αντικατασταθούν οι πόροι που σήμερα δίνονται στους Δήμους μέσω των Κ.Α.Π. από τα έσοδα που θα προέρχονται από τη φορολογία των ακινήτων γιατί αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για πολλούς δήμους, κυρίως μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς. Σε αυτό το πλαίσιο επιβάλλεται η δημιουργία ενός ισχυρού αναδιανεμητικού μηχανισμού των ΚΑΠ για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων δήμων.
*Παροχή των απαραίτητων χρηματοδοτικών εργαλείων και αρμοδιοτήτων στους δήμους με στόχο την ενίσχυση του αναπτυξιακού τους ρόλου.
*Ο ΕΝΦΙΑ από μόνος του είναι ένας κοινωνικά άδικος κι αντιαναπτυξιακός φόρος και δεν συνάδει με την έννοια της φορολογικής αποκέντρωσης που εφαρμόζεται σε όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:06