search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:44
MENU CLOSE

«Η σοσιαλδημοκρατία είναι δική μας» – Το ΚΙΝΑΛΛ «κρατά μούτρα» στους Ευρωπαίους «συγγενείς» του

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2040
27-9-2018
30.09.2018 03:00
kinima1.jpg

 

Αιχμηρή στάθηκε η Φώφη Γεννηματά απέναντι στο ενδεχόμενο συνεργασίας ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών και ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Τα «καρφιά» της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής στόχευαν τόσο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και τα στελέχη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που δείχνουν, και δεν το κρύβουν, προς το πεδίο της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Το Κίνημα Αλλαγής είναι η παράταξη που εκφράζει στην Ελλάδα τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας (με κορμό το ΠΑΣΟΚ ως μέλος του PES), της ανανεωτικής αριστεράς, του ριζοσπαστικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας. Είναι η παράταξη που διαχρονικά απέδειξε με πράξεις ότι πιστεύει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, την προοδευτική – δημοκρατική – κοινωνική Ευρώπη, η παράταξη που έφερε, κράτησε και θέλει την Ελλάδα στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Που δεν λέει άλλα στις Βρυξέλλες και άλλα στην Αθήνα» τόνισε χαρακτηριστικά – και με νόημα – η Γεννηματά.

Σύμφωνα με την ίδια «η ακροδεξιά είναι η απειλή, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι οι πολιτικές που επέβαλε η ευρωπαϊκή δεξιά που της επέτρεψαν να βγει στο προσκήνιο. Γι’ αυτό και οι ιδεολογικές μας διαφορές με την ευρωπαϊκή δεξιά και τις συντηρητικές πολιτικές πρέπει να γίνουν και πάλι ισχυρές και διακριτές», ενώ τόνισε πως το όραμα του ΚΙΝΑΛΛ είναι μια κοινωνική Ευρώπη ανάπτυξης και δικαιοσύνης.

Νέο μέτωπο

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ισχυρού μετώπου συνεργασίας αλλά με βάση το πολιτικό πρόγραμμα και τις θέσεις. «Οι πραγματικά σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να εφαρμόζουν αυτά που πιστεύουμε στην πράξη. Να έχουν πραγματικά προοδευτική ατζέντα και όχι ένα δήθεν αριστερό προσωπείο» σημείωσε. Ρίχνοντας τα «καρφιά» της η Γεννηματά συνέχισε λέγοντας πως «δεν μπορεί στην Ευρώπη να προσποιείσαι τον αριστερό και στη χώρα σου να συγκυβερνάς με ακροδεξιά και ρατσιστικά μορφώματα. Να εφαρμόζεις “πιστά” συντηρητικές πολιτικές, να επιχειρείς να επιβάλλεις καθεστωτικές λογικές στους θεσμούς και στα ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα οι τελευταίες συλλήψεις δημοσιογράφων, να στηρίζεσαι στο πελατειακό κράτος και το ρουσφέτι. Όχι λοιπόν σε ευκαιριακές συμμαχίες με τη σκέψη μόνο στους αριθμούς. Ναι στις ειλικρινείς σοσιαλδημοκρατικές, προοδευτικές συνεργασίες της προόδου και της δημοκρατίας».

Η Γεννηματά υπογράμμισε πως η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δοκιμάζονται εδώ και χρόνια από τις επώδυνες πολιτικές λιτότητας. Όπως είπε «ο Έλληνας πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια με τον τερματισμό του τρίτου και αχρείαστου μνημονίου που ο ίδιος και η κυβέρνησή του, με τη σύμπραξη του ακροδεξιού κόμματος ΑΝΕΛΛ, επέβαλαν το 2015 στη χώρα. Αλλά ούτε καθαρή έξοδο έχουμε, ούτε επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα. Τα προβλήματα συνεχίζονται. Η Ελλάδα κινδυνεύει να αποκλίνει περισσότερο από την Ευρώπη. Αυτή είναι η πραγματικότητα». Σύμφωνα με την ίδια η Ελλάδα χρειάζεται αλλαγή πολιτικού και οικονομικού υποδείγματος. «Δεν χρειάζεται άλλο τις de facto συντηρητικές πολιτικές, τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛΛ, ούτε τη συντηρητική επιστροφή της Ν.Δ. Οι πολιτικές και των δύο είναι εξίσου επικίνδυνες για την ελληνική κοινωνία».

Αναφερόμενη στο Σκοπιανό η Γεννηματά τόνισε πως το Κίνημα Αλλαγής θέλει «μια βιώσιμη και οριστική λύση», ωστόσο υποστήριξε πως η Συμφωνία των Πρεσπών «δεν προσφέρει τη λύση αυτή. Δεν κλείνει ιστορικά τραύματα. Ανοίγει νέα. Γι’ αυτό και φοβάμαι ότι δεν θα έχει προοπτική. Και γι’ αυτό μας βρίσκει αντίθετους όπως και τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Είμαστε αντίθετοι στη συγκεκριμένη συμφωνία, δεν είμαστε αντίθετοι στην έντιμη, ευρωπαϊκή και σταθερή λύση», τόνισε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:44