search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:58
MENU CLOSE

ΤτΕ: Αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων τον Αύγουστο

28.09.2018 11:45
ΤτΕ: Αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων τον Αύγουστο - Media

 

Για έβδομο συνεχόμενα μήνα οι καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα στις εγχώριες τράπεζες ήταν αυξημένες τον  Αύγουστο, ενώ συνεχίσθηκε η συρρίκνωση της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 10,4% και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 2.013 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1.128 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.

Αντίθετα, η συνολική καθαρή ροή τραπεζικού χρήματος προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά (νέες χορηγήσεις, μείον εξοφλήσεις και πληρωμές δόσεων παλαιότερων δανείων)  ήταν αρνητική κατά 856 εκατ. ευρώ (-2,3%).

Τα αναλυτικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για κάθε κατηγορά χορηγήσεων και για τις καταθέσεις έχουν ως εξής:

I. Χρηματοδότηση της εγχώριας οικονομίας 

Ι.1 Χρηματοδότηση της γενικής κυβέρνησης 

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, τον Αύγουστο του 2018, ήταν θετική κατά 457 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 143 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε σε -7,1% από -8,4% τον προηγούμενο μήνα. 

Ι.2 Χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα

Τον Αύγουστο του 2018, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,5%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 307 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 998 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. 

Ι.2.1 Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Αύγουστο του 2018, ήταν αρνητική κατά 101 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 931 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,1%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -0,9% από -1,0% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 122 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 830 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -3,2% από -2,6% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 21 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 102 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. 

Ι.2.2 Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

Τον Αύγουστο του 2018, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 22 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 17 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε στο -1,5%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 

Ι.2.3 Χρηματοδότηση των ιδιωτών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων

Αρνητική κατά 184 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Αύγουστο του 2018, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 50 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε στο -2,0%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 

II. Καταθέσεις (2) της εγχώριας οικονομίας στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα

ΙΙ.1 Καταθέσεις από τη γενική κυβέρνηση 

Αύξηση κατά 717 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Αύγουστο του 2018, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι αύξησης κατά 287 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 46,8% από 41,3% τον προηγούμενο μήνα. 

ΙΙ.2 Καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα

Αύξηση κατά 1.297 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Αύγουστο του 2018, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 841 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 7,3% από 7,4% τον προηγούμενο μήνα. 

ΙΙ.2.1 Καταθέσεις από επιχειρήσεις

Αύξηση κατά 533 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Αύγουστο του 2018, οι συνολικές καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 301 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 10,2% από 11,4% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 462 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 54 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 71 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 354 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. 

ΙΙ.2.2 Καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

Αύξηση κατά 764 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Αύγουστο του 2018, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 540 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 6,6%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 

Σημείωση: Το επόμενο Δελτίο Τύπου με θέμα: «Τραπεζική χρηματοδότηση και καταθέσεις» με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2018 θα δημοσιευθεί στις 24 Οκτωβρίου 2018, σύμφωνα με το Ημερολόγιο δημοσίευσης των στοιχείων, που έχει αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο της Τράπεζας της Ελλάδος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30