search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:12
MENU CLOSE

Γιάννης Ανθόπουλος: «Υπήρξα θύμα της καταγγέλλουσας» – Ο πρώην υπουργός κατηγορείται για τοκογλυφία

28.09.2018 17:42
Γιάννης Ανθόπουλος: «Υπήρξα θύμα της καταγγέλλουσας» - Ο πρώην υπουργός κατηγορείται για τοκογλυφία - Media

 

Με την απολογία του πρώην υφυπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ανθόπουλου, συνεχίστηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη για την υπόθεση τοκογλυφίας, στην οποία εμπλέκεται ο πολιτικός κατόπιν καταγγελιών της καπνεμπόρου Καβάλας, Οδέττης Πετρίδη.

Μαζί με τον πρώην υπουργό δικάζονται για τοκογλυφία από κοινού κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, τρεις υπεύθυνοι της εταιρείας Namaco -μετέπειτα Gennet- , ενώ ο κ. Ανθόπουλος κατηγορείται για συνέργεια σε τοκογλυφία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Ανθόπουλος φέρεται να υποσχέθηκε βοήθεια στην Οδέττη Πετρίδη και να μεσολαβησε σε 7 συμβάσεις πώλησης καπνού, από το 2002 ώς το 2005. Ετσι, η εταιρεία καπνού της τελευταίας εμφανίζεται να πουλάει ακατέργαστο καπνό σε άλλη εταιρεία, ενώ τις επίμαχες ημέρες εμφανίζονται πωλήσεις κατεργασμένων καπνών σε μονοπρόσωπη επιχείρηση ΕΠΕ, με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή αγοράς. Η μονοπρόσωπη ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο της καταγγελουσας. Σύμφωνα με τη δικογραφία, το επιπλέον ποσοστό 10% είναι «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» για τον Γ. Ανθόπουλο, για τις υπηρεσίες που παρείχε ώστε να λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας της κ.Πετριδη. Συνολικά το εν λόγω αντάλλαγμα προσδιορίζεται σε ποσό που αγγίζει το 1.757.800 ευρώ, καθώς οι εμφανιζομενες πωλήσεις φέρονται να ήταν εικονικές.

Απολογούμενος ο πρώην υπουργός αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως ουδέποτε εισέπραξε χρήματα από παράνομη δραστηριότητα, παρά μόνο από τη νόμιμη αμοιβή του από το 2004 και μετά που ήταν νομικός σύμβουλος της καπνεμπόρου. Είπε επίσης και για ένα δάνειο που έλαβε από την καταγγελουσα συνολικού ύψους 650 χιλιάδων ευρώ, το οποίο -όπως ανέφερε – ο ίδιος δεν ήθελε αλλά εκείνη… “επέμεινε πολύ”.

Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση αυτή και συγκεκριμένα στον επανέλεγχο προστίμου, ύψους 78 εκατομμυρίων ευρώ στη Namaco (μετέπειτα Gennet), είχε εμπλακεί και η πρώην γ.γ Δημοσίων Εσόδων, Αικ. Σαββαΐδου, η οποία απαλλάχθηκε από την κατηγορία της απιστίας με βούλευμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:11