search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:19
MENU CLOSE

Μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη: Γνωστές και άγνωστες πτυχές του Γιάννη Μόραλη (Photos)

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2040
27-9-2018
01.10.2018 03:00
moralis-benaki-7-1200×1084-1.jpg

 

Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για τον Γιάννη Μόραλη εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζοντας το σύνολο του έργου του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη ιδωμένο από μια νέα, διαφορετική σκοπιά.

Πρόκειται για μια σύμπραξη του Μουσείου Μπενάκη με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλ. Σούτσου, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και τη Γκαλερί Ζουμπουλάκη, που ενώνουν τις δυνάμεις τους συνδιοργανώνοντας ένα μεγάλο αφιέρωμα για έναν από τους πιο ταλαντούχους και πρωτοπόρους καλλιτέχνες, μια εμβληματική προσωπικότητα και από τις σπουδαιότερες καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες του 20ού αιώνα στη χώρα μας.

Παρουσιάζοντας συνολικά το έργο του Γιάννη Μόραλη η έκθεση φιλοδοξεί να ανιχνεύσει το οπτικό του σύμπαν, παρακολουθώντας τον από τη δεκαετία του 1930 μέχρι τη δεκαετία του 2000.

Τη χρονολογική και βιογραφική αυτή ροή διακόπτουν, χωρίς ωστόσο να τη διαταράσσουν, διάφορες θεματικές ενότητες μικρότερου μεγέθους, οι οποίες σκιαγραφούν περίτεχνα τον «άνθρωπο Μόραλη» πίσω από τον καλλιτέχνη. Πρόκειται για μικρές εκθέσεις μέσα στην έκθεση, αφιερωμένες στο έργο του «Σύνθεση Α’», σε πορτρέτα φίλων και προσωπικοτήτων, στον συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι, όπως επίσης τους ποιητές Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη.

Η έκθεση συγκεντρώνει περίπου 200 έργα ζωγραφικής από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, πολλά από τα οποία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά.

Τα έργα αυτά συμπληρώνονται από σχέδια, χαρακτικά, εικονογραφήσεις βιβλίων, συνθέσεις σε κεραμικά πλακίδια, μεγάλου μεγέθους γλυπτά και μικρογλυπτά, κοστούμια και μακέτες σκηνικών από θεατρικές παραστάσεις, πρωτότυπα αρχειακά έγγραφα και φωτογραφίες, αναδεικνύοντας τη διαχρονική αξία της τέχνης του καλλιτέχνη με συνολικά 400 εκθέματα.

Αποτελώντας συνέχεια και επέκταση της πρώτης αναδρομικής έκθεσης του Γιάννη Μόραλη στην Εθνική Πινακοθήκη το 1988, η έκθεση εμπλουτίζεται προσθέτοντας όλη τη δημιουργική του δράση έως τον θάνατό του, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά αυθεντικά κοστούμια από τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και του Ελληνικού Χοροδράματος, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου του που δώρισε στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης.

Έτσι, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στενά την εξέλιξη και την πορεία του Γιάννη Μόραλη, από τα φοιτητικά του χρόνια στη Σχολή Καλών Τεχνών έως και τις τελευταίες προκλήσεις που είχε θέσει στον εαυτό του.

Πιο συγκεκριμένα, θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις σχέσεις του καλλιτέχνη με τον δάσκαλό του Γιάννη Κεφαλληνό, τη μαθητεία του στο εργαστήριο χαρακτικής, καθώς και τη συνέχιση των σπουδών του στη Ρώμη και το Παρίσι μαζί με τον επιστήθιο φίλο του, Νίκο Νικολάου.

Ακολουθούν τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, η αρχική αναγνώρισή του από το κοινό και η εκλογή του ως καθηγητή στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Έπειτα, οι επισκέπτες παρακολουθούν την περίοδο που ο Γιάννης Μόραλης σκηνογραφεί παραστάσεις του Ελληνικού Χοροδράματος, του Θεάτρου Τέχνης, του Εθνικού Θεάτρου, και φυσικά τις σπουδαίες συνεργασίες του – μεταξύ άλλων – με τη Ραλλού Μάνου, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Κάρολο Κουν.

Τέλος, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει πληροφορίες για τη συμμετοχή του καλλιτέχνη στη Biennale Βενετίας το 1958, τη φιλοτέχνηση των όψεων του ξενοδοχείου Hilton, τη συνεργασία του με την κεραμίστα Ελένη Βερναδάκη καθώς και με την Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Για τα χρόνια που δημιουργούσε συνθέσεις σε κεραμικά πλακίδια για έργα τόσο σε δημόσιους όσο και ιδιωτικούς χώρους, που εικονογραφούσε τα Ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη, που εμπνεόταν εξώφυλλα για τις εκδόσεις Ίκαρος φθάνοντας, τέλος, στην ώριμη, πλέον, περίοδο της λεγόμενης αφαίρεσης – απλοποίησης των μορφών.

Πρόκειται για μια έκθεση που αποκαλύπτει άγνωστα στοιχεία του Γιάννη Μόραλη, φωτίζοντας ανθρώπινες πτυχές πίσω από το έργο του. Ένας καλλιτέχνης τόσο ρομαντικός όσο και εσωστρεφής, εμμονικός με την τέχνη του, ισορροπημένος, εύστοχος και σαφής με τη δουλειά του. Ένας άνθρωπος τρυφερός, που μόλις αντιλαμβανόταν ότι ανοίγεται περιοριζόταν ξανά στον εσωτερικό του κόσμο, εκφράζοντας ωστόσο τον εαυτό του μέσα από το έργο και τις δημιουργίες του.

Την έκθεση θα συνοδεύει πλούσια εικονογραφημένη έκδοση από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, η οποία θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2018, ενώ το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη θα πραγματοποιήσει εικαστικά εργαστήρια για παιδιά από 6 έως 10 ετών, εμπνευσμένα από τη ζωγραφική του Γιάννη Μόραλη.

Την έκθεση και την έκδοση επιμελείται ο κ. Νικόλαος Παΐσιος, επιστημονικός συνεργάτης της Πινακοθήκης Γκίκα. Ο συντονισμός είναι της Μαρίας Σαρρή, ο σχεδιασμός του Παύλου Θανόπουλου και οι γραφιστικές εφαρμογές της Ντόρας Πικιώνη.

Info

Μουσείο Μπενάκη,

Πειραιώς 138, Αθήνα

Η έκθεση θα διαρκέσει

έως τις 5.1.2018

Ώρες: Πέμπτη, Κυριακή: 10.00 – 18.00

Παρασκευή, Σάββατο: 10.00 – 22.00

Πρόσθετες πληροφορίες / κρατήσεις: www.benaki.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:18