23/10/2019 20:21:13
29.9.2018 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2040 στις 27-9-2018

Η Ήρα που την έλεγαν Αλεξάνδρα…

Η Ήρα που την έλεγαν Αλεξάνδρα… - Media

 

«…Εγώ τους φτιάχνω τους αθάνατους θεούς; / Ή αυτοί εμένα; / Κι εκείνοι; / Ζουν;

Ή από μας, για μας υπάρχουν; Το ίδιο κάνει…»

Ήταν το πολυετές όνειρο μιας γυναίκας που αγαπά την ποίηση και τις τέχνες πιο πολύ κι από τη Νομική Επιστήμη, που της εξασφαλίζει τα προς το ζην.

Είχε η δικηγόρος Αλεξάνδρα Δήμου, που έχει αφήσει τη σφραγίδα της στις Κυκλάδες, μια έμπνευση και, με οδηγό το πείσμα της, την επόμενη εβδομάδα μας κάνει ένα δώρο: τη μονόπρακτη όπερα «Ήρα», με τη θεά να κατεβαίνει στο πιο ιερό νησί του Αιγαίου, τη Δήλο!

Η «Ήρα», η νέα μονόπρακτη όπερα του Θοδωρή Αμπαζή που είναι και ο σκηνοθέτης της παράστασης, σε λιμπρέτο Έλσας Ανδριανού πάνω σε μια ιδέα της Δήμου, παρουσιάζεται στις 6 και 7 Οκτωβρίου στον Αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, στην «Αγορά των Ιταλών».

Η υπόθεση. Ο Άνθρωπος, άρρωστος, καταφθάνει, καθώς κατακλύζεται από τον τρόμο του θανάτου, στον ιερό και σημαίνοντα τόπο της Δήλου. Εδώ, στη γενέτειρα του φωτεινού Απόλλωνα, σ’ έναν τόπο που λειτουργεί ταυτοχρόνως ως δραματικό τοπίο και ως ρεαλιστικός χώρος παράστασης, θα προσπαθήσει εναγωνίως να διαπραγματευτεί τη σωτηρία, θα εμβαθύνει σε ό,τι νοηματοδοτεί τη ζωή, θα συναντηθεί με την ετερότητα – τόσο με την έννοια του φύλου, όσο και με αυτήν της μακαριότητας της αθανασίας – καθώς έρχεται αντιμέτωπος με τις αρχετυπικές μορφές της Ήρας και της Αφροδίτης και θα οδεύσει στο τέλος. Μέσω αυτού του ταξιδιού θα κατακτήσει τη νηφαλιότητα μιας νέας συνειδητοποίησης, συλλαμβάνοντας τόσο τη ματαιότητα της αποφυγής όσο και την ενότητα της ζωής.

Οι συντελεστές. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρόκειται για ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός, που στόχο έχει να δημιουργήσει μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ του αρχαίου πολιτισμού και της σύγχρονης τέχνης μέσα από ένα σύγχρονο λυρικό έργο; Η Ειρήνη Καράγιαννη (μεσόφωνος), ο Μανώλης Μαυροματάκης (ηθοποιός) και η Αφροδίτη Πατουλίδου (υψίφωνος) συμπράττουν με την 30μελή Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων – καλλιτεχνική διεύθυνση Βάγιας Ζεππάτου – και τους: Ναταλία Γεράκη (φλάουτο), Μιχάλη Καλκάνη (κοντραμπάσο) και Ιάκωβο Παυλόπουλο (κρουστά), υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Αναστάσιου Συμεωνίδη, στην πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της όπερας «Ήρα». Συμμετέχει η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Μυκόνου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ντομένικο Κούκα.

- Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, του Δήμου Μυκόνου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Σε σύμπραξη με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με είσοδο ελεύθερη με ειδική πρόσκληση και ώρα έναρξης 17:00.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.