search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:24
MENU CLOSE

Η Ουγγαρία διαφωνεί και με τον ΟΗΕ για το προσφυγικό

29.09.2018 06:10
Η Ουγγαρία διαφωνεί και με τον ΟΗΕ για το προσφυγικό  - Media

 

Η Ουγγαρία αντιτίθεται στο Σύμφωνο του ΟΗΕ για το μεταναστευτικό, το οποίο θα υιοθετηθεί επισήμως τον Δεκέμβριο στο Μαρόκο, δήλωσε χθες Παρασκευή ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο μιλώντας από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

“Το Σύμφωνο αυτό είναι αντίθετο με το εθνικό μας συμφέρον”, σημείωσε ο Ούγγρος υπουργός. “Διατείνεται ότι η μετανάστευση είναι ωφέλιμη”, “διατείνεται ότι μια πολυπολιτισμική κοινωνία είναι καλύτερη από μια ομογενή κοινωνία”, πρόσθεσε ο Σιγιάρτο, η ομιλία του οποίου επικεντρώθηκε στην αντίθεση της χώρας του στην μετανάστευση.

“Εναπόκειται στις χώρες να αποφασίσουν” και “εμείς καλούμε τη διεθνή κοινότητα να μην ενθαρρύνει τα μεταναστευτικά κύματα, αλλά να δώσει ένα τέλος σε αυτά”, υπογράμμισε.

Οι χώρες του ΟΗΕ, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, ενέκριναν τον Ιούλιο τη δημιουργία ενός μη δεσμευτικού Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση. Ορισμένες ημέρες αργότερα, η Ουγγαρία ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την συμφωνία αυτή.

Η Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός της οποίας Βίκτορ Όρμπαν, που είναι υπέρμαχος της εθνικής κυριαρχίας, επανεξελέγη τον Απρίλιο, ακολουθεί από το 2015 μια πολιτική εχθρική στην υποδοχή μεταναστών από χώρες εκτός Ευρώπης, μια θέση που προκαλεί την κριτική των ευρωπαίων εταίρων της.

Τον Ιούλιο, χαιρετίζοντας την έγκριση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι “οι μετανάστες είναι ένας εξαιρετικός μοχλός ανάπτυξης”. Το “Παγκόσμιο Σύμφωνο για μια ασφαλή, συντεταγμένη και ρυθμισμένη μετανάστευση” είναι “μη δεσμευτικό, αλλά αποτελεί ένα βήμα άνευ προηγουμένου γι να αυξηθεί η διεθνής συνεργασία”, σημείωσε.

Το σύμφωνο αυτό, το οποίο θεωρείται το πρώτο διεθνές κείμενο για τη διαχείριση της μετανάστευσης, αναμένεται να υιοθετηθεί επισήμως σε σύνοδο κορυφής που προβλέπεται να διεξαχθεί στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στο Μαρακές. Αυτό καταγράφει μια σειρά από αρχές –υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των παιδιών, αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας, κλπ– και περιλαμβάνει έναν κατάλογο μέτρων για να βοηθούνται οι χώρες να αντιμετωπίζουν τη μετανάστευση: βελτίωση της πληροφόρησης, μέτρα για την καλύτερη ενσωμάτωση των μεταναστών, ανταλλαγή πραγματογνωμοσύνης κλπ.

Ο αριθμός των μεταναστών στον κόσμο υπολογίζεται σε 258 εκατομμύρια, δηλαδή αντιστοιχεί σε ποσοστό 3,4% του παγκόσμιου πληθυσμού.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03