search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:10
MENU CLOSE

«Χωρίς τις περικοπές των συντάξεων το προσχέδιο του προϋπολογισμού» – Παίρνει πίσω τα «αντίμετρα» η κυβέρνηση

29.09.2018 07:59
Ασφαλιστικό: Έρχονται αυξήσεις μέχρι 196 ευρώ - Ρυθμίζονται τα αναδρομικά - Media

 

«Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι στις 15 Οκτωβρίου να καταθέσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού που δεν θα περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων αλλά και τα αντίμετρα, αλλά θα περιλαμβάνονται τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τη Θεσσαλονίκη», ξεκαθάρισε ανώτατη κυβερνητική πηγή, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Είπε ότι όσον αφορά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα καταγράφει αυτή την πρόθεση της ελληνικής πλευράς και την εκτίμηση της για τη δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν από τη Θεσσαλονίκη, πάντα μέσα στο πλαίσιο της υποχρέωσης για επίτευξης του στόχου του 3,5%. «Για μένα το κρίσιμο δεν είναι το σχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά η διεργασία που θα γίνει στην Κομισιόν, οι απαντήσεις που θα λάβουμε, η οριστική μας απόφαση που θα αφορά την κατάθεση του κανονικού σχεδίου του προϋπολογισμού περί το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου», τόνισε η ίδια πηγή.

Ειδικότερα, η ανώτατη κυβερνητική πηγή εξήγησε ότι η Ελλάδα θα καταθέσει στις 15 Οκτωβρίου τον προϋπολογισμό στην Κομισιόν, όπως ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» και ακολούθως η Κομισιόν για όλες τις χώρες θα κάνει παρατηρήσεις, σκέψεις, διορθώσεις, τις οποίες θα στείλει πίσω σε ένα εύλογο διάστημα και ανάλογα με τις παρατηρήσεις «η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει την κατάθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού μέχρι τις 20 Νοέμβρη».

«Υποβάθμιση της Ελλάδας, εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις»

Ο οίκος αξιολόγησης, moody’s τονίζει ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε περικοπή συντάξεων και δεν εφαρμόσει τις υποχρεώσεις απέναντι στους πιστωτές, τότε θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική της ικανότητα. Βέβαια, η Moody’s τονίζει ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές που διατηρούν για την Ελλάδα, μια υποβάθμιση υπό κανονικές συνθήκες στην παρούσα φάση δεν είναι τόσο πιθανή.

Η Ελλάδα «υπόκειται σε υψηλό ρίσκο απρόβλεπτων γεγονότων» και γι’ αυτό ο οίκος την αξιολογεί με High+ στην κατηγορία event risk, γεγονός που, σε συνδυασμό με μια πολιτική της κυβέρνησης που παρεκκλίνει από τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις και υποχρεώσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά σε υποβάθμιση. Η βαθμολογία της χώρας στις υπόλοιπες κατηγορίες, που είναι κάτω του μετρίου, επηρεάζουν την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Η Ελλάδα βαθμολογείται είτε με Low+ είτε Moderate-, με το Moderate να αποτελεί την «βάση», σε κατηγορίες όπως η χρηματοπιστωτική ισχύς, οι τράπεζες, το πολιτικό ρίσκο και ο κίνδυνος λόγω χαμηλής ρευστότητας.

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και ανατρέψει μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και έχουν ψηφισθεί, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πιέσεις για την αξιολόγηση» υπογραμμίζεται.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:08