search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:10
MENU CLOSE

Έτσι δρούσε η «cosa nostra»

28.01.2012 07:48
Έτσι δρούσε η «cosa nostra»  - Media

Το περίφημο βαλιτσάκι με το οποίο η ΕΥΠ έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί – υποκλέπτει χιλιάδες τηλεφωνικές συνομιλίες, έκανε πάλι το θαύμα του.

Το περίφημο βαλιτσάκι με το οποίο η ΕΥΠ έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί – υποκλέπτει χιλιάδες τηλεφωνικές συνομιλίες, έκανε πάλι το θαύμα του: Ξεσκέπασε το μεγαλύτερο – όπως λέγεται – κύκλωμα τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκη, προσφέροντας στο κοινό σπαρταριστούς διαλόγους και γεμίζοντας τους τηλεοπτικούς δέκτες με εικόνες δεκάδων ευυπόληπτων πολιτών να οδηγούνται με βραχιόλια για τα περαιτέρω. Το θέμα μάλιστα «έσκασε» – δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο – σε μια στιγμή κατά την οποία το φιλοθέαμον κοινό είχε παρουσιάσει μια… κόπωση από τη μονοθεματική ειδησεογραφία περί των διαπραγματεύσεων για το PSI και των τελεσιγράφων της τρόικας για μερικά ακόμη – και πάντως όχι τα τελευταία – μέτρα…

Το «πολυτάλαντο» κύκλωμα
Τέλος πάντων… Οι εντυπωσιακοί και – σε πολλές περιπτώσεις – αποκαλυπτικοί διάλογοι που διέρρευσαν, βέβαια, απέχουν έτη φωτός από την απονομή δικαιοσύνης και γι’ αυτό καλό θα ήταν να κρατάμε μικρό καλάθι και να περιμένουμε μέχρις ότου δούμε σε πόσους και σε ποιους θα επιβληθούν ποινές όταν η υπόθεση θα φτάσει στα δικαστήρια. Ας έχουμε στην άκρη έστω του μυαλού μας ότι το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για τον κάθε έναν από τους κατηγορουμένους.
Παρ’ όλα αυτά, μελετώντας κανείς τα στοιχεία που διακινούν οι αρχές για τη σύσταση, τη δομή αλλά και τη δράση πολλών από τους φερόμενους ως μέλη ή «εγκεφάλους» των τεσσάρων οργανώσεων, θα αντιληφθεί πως δεν πρόκειται για μια απλή συμμορία, καθώς οι εκβιαστές – τοκογλύφοι είχαν καταφέρει να απλώσουν αποτελεσματικά τα «πλοκάμια» τους σε όλο το μήκος και πλάτος της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής της συμπρωτεύουσας, αλλά και της Χαλκιδικής.
Όπως απορρέει από την ογκώδη δικογραφία της υπόθεσης, οι εγκληματικές οργανώσεις ήταν 4, ενώ ανάμεσα στους 53 συνολικά συλληφθέντες βρίσκονται και οι ηγεσίες τους. Οι Καραμπέρης, Λαμπάκης, Πολυμέρης και τα τρία αδέλφια Μελέτη ήλεγχαν αντίστοιχα τα συγκεκριμένα κυκλώματα της θεσσαλονικιώτικης «μαφίας», των οποίων δύο ήταν οι βασικές δραστηριότητες: Τοκογλυφία μέσω εκβιασμών και προστασία σε μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«Επιφανή» μέλη
Για να τα πετύχουν αυτά, είχαν φροντίσει να «στρατολογήσουν» μέλη όλων των ειδικοτήτων: Επιφανείς δικηγόρους, τραπεζικούς, εφοριακούς, αστυνομικούς, δημοσιογράφους, γιατρούς, ηθοποιούς, πρώην ποδοσφαιριστές, μέχρι και κατάδικους επιστράτευσαν για περισσότερα από 15 χρόνια προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη του κυκλώματος, τα οποία προσεγγίζουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ασφάλειας, το 1 δισ. ευρώ!
Η λειτουργία των τριών εκ των τεσσάρων οργανώσεων ήταν παρόμοια. Υπήρχαν άτομα που διοχέτευαν με μεγάλα χρηματικά ποσά τους επικεφαλής του κυκλώματος και εκείνοι με τη σειρά τους δάνειζαν τα υποψήφια θύματα με υπέρμετρους τοκογλυφικούς όρους και επιτόκια που αρκετές φορές πλησίαζαν το 10% του κεφαλαίου εβδομαδιαίως.
Άλλοι – σε ρόλο γραμματειακής υποστήριξης – επικοινωνούσαν με αυτούς που παρουσίαζαν καθυστερήσεις ή είχαν χρωστούμενα, κρατούσαν τηλέφωνα, επιταγές και λογαριασμούς και άλλοι ήταν επί των εισπράξεων, εφαρμόζοντας το μοντέλο της «ειδικής» μεταχείρισης, σκορπώντας τον τρόμο σε περίπου 2.000 άτομα που αναγκάστηκαν να δανειστούν από τους τοκογλύφους. Παράλληλα, υπήρχαν και οι κάθε λογής πληροφοριοδότες. Τραπεζικοί μπορούσαν να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή τις οικονομικές δραστηριότητες των δανειζόμενων, ενώ παρείχαν διευκολύνσεις στις συναλλαγές και τη λειτουργία δεκάδων τραπεζικών λογαριασμών. Από τη δικογραφία προκύπτει, επίσης, ότι υπήρχε κάποιου είδους υπόγεια επικοινωνία με την αστυνομία, ενώ ενδεικτικό των δυνατοτήτων του κυκλώματος είναι πως κατά τη διάρκεια των ερευνών έφτασε στα χέρια του Καραμπέρη απόρρητο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, το οποίο επέτρεπε την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για κάποιους από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Αντίστροφη μέτρηση
Τελευταίο στάδιο της καλοστημένης επιχείρησης ήταν η διαδικασία «ξεπλύματος» των εσόδων. Αυτό γινόταν μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ, τα οποία εξασφάλιζαν έναντι χρηματικής αμοιβής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής του οργανισμού, τη χρονική περίοδο 2005-10, ο Καραμπέρης εξαργύρωσε 2.032 κερδισμένα δελτία ύψους άνω των 5.000.000 ευρώ
Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο, έπειτα από καταγγελία επιχειρηματία ο οποίος, μη μπορώντας να αντέξει τις αφόρητες πιέσεις, απευθύνθηκε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Αυτή η καταγγελία έμελλε να αποτελέσει την αρχή του τέλους για το παράνομο κύκλωμα που απασχολούσε περί τα 300 άτομα!
Παρ’ ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εκατοντάδες επιχειρηματίες μπλεγμένους στα «δίχτυα» των εκβιαστών, όπως είναι λογικό σε τέτοιες περιπτώσεις, τα στόματα παρέμειναν σφραγισμένα ερμητικά.
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το γεγονός ότι πλείστες όσες φορές – και πάντα σύμφωνα με τη δικογραφία που αριθμεί 15.000 σελίδες (!) αλλά και τις δεκάδες χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών – το κύκλωμα γινόταν εξαιρετικά «επιθετικό», ωθώντας τα θύματα στα όριά τους.
Μέχρι στιγμής, η αστυνομία έχει καταφέρει να συνδέσει με τη δράση του κυκλώματος την αυτοκτονία του επιχειρηματία Λεωνίδα Μαριόλη, τον Ιούνιο, λίγες μέρες αφότου ξεκίνησαν οι έρευνες, καθώς επίσης και την απόπειρα αυτοχειρίας 53χρόνου επιχειρηματία που πήδηξε στο κενό από οικοδομή.

Τελικές κινήσεις
Οι προσβάσεις και η «μεθοδικότητα» στις κινήσεις της οργάνωσης δεν επέτρεπαν στην αστυνομία να πλησιάσει το κύκλωμα, μέχρι και πριν από λίγες ημέρες. Βασικό πλεονέκτημα για τους εκβιαστές αποτελούσε η συνεργασία τους με στελέχη τραπεζών και δικηγόρους, πράγμα που τους επέτρεπε να σβήνουν τα όποια ίχνη τους.
Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. ακροβατούσαν συνεχώς πάνω σε τεντωμένο σκοινί, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που διάφοροι «σύνδεσμοι» (κυρίως οι τραπεζικοί) έδιναν άμεση και πλήρη πληροφόρηση για τις επόμενες κινήσεις της ασφάλειας.
Αυτό τους έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίζουν ακάθεκτοι την εγκληματική τους δράση για μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν η αστυνομία συλλέξει, τελικά, επαρκή «αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος τους».
Έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση των διωκτικών αρχών, συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτόφωρου 53 άτομα (5 αρχηγικά στελέχη και 48 κύρια ή περιφερειακά μέλη), ενώ τουλάχιστον 18 άτομα διαφεύγουν ακόμη τη σύλληψη. Από αυτούς, 34 άτομα κρίθηκαν προφυλακιστέα με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ενώ 19 αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους και χρηματικές εγγυήσεις που φτάνουν μέχρι και τις 300.000 ευρώ.
Σε σπίτια μελών της οργάνωσης σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Σέρρες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όπλα και φυσίγγια, 19 πολυτελή Ι.Χ. αυτοκίνητα, κοσμήματα, 172.000 ευρώ και πλήθος επιταγών, συναλλαγματικών και ιδιωτικών συμφωνητικών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:09