search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:46
MENU CLOSE

Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Συντριπτική υπεροχή του ”ΝΑΙ” – Πολύ μεγάλη η αποχή

30.09.2018 20:33
4569717_0.jpg

 

Υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών ψήφισαν μαζικά οι πολίτες της ΠΓΔΜ στο δημοψήφισμα, ωστόσο το πολύ μεγάλο ποσοστό της αποχής αφήνει σκιά στη νίκη του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο που θέλει πιθανές πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα, κάτι που θα κριθεί κυρίως από την στάση της αντιπολίτευσης.

Μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου, με καταμετρημένες τις ψήφους από το 30% των εκλογικών τμημάτων, υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ είχαν ψηφίσει το 90,94% και υπέρ του ΟΧΙ το 6,13%.

 

”Σεβασμός στο αποτέλεσμα αλλιώς εκλογές”

Ο Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος ότι αναμένει από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE να σεβαστούν τη βούληση του λαού στο δημοψήφισμα, “διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο, τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τώρα η βούληση εκείνων που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δραστηριότητα στο νομοθετικό σώμα”, είπε ο Ζάεφ. 

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την τελική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.  Ο Ζόραν Ζάεφ είπε επίσης ότι θα συνεχίσει τις διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. «Σέβομαι την ετυμηγορία όσων ψήφισαν» συνέχισε και κατέληξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία είπε το “Ναι”

 

Επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ και αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ είχε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος, ο Έλληνας πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον ομόλογό του επαινώντας τον, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Παράλληλα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας το αποτέλεσμα ανέφερε ότι το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών. Ακόμη χαρακτήρισε το αποτέλεσμα αντιφατικό, λόγο της υπεροχής του ”Ναι” αλλά και της μεγάλης αποχής.

 

Τα χαρακτηριστικά του δημοψηφίσματος

Συνολικά 1.806.336 ψηφοφόροι είχαν το δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα ενώ στις διπλωματικές και προξενικές αρχές στο εξωτερικό, δηλώθηκαν να ψηφίσουν 2.694 ψηφοφόροι.

Το ερώτημα που κλήθηκαν να απαντήσουν ήταν: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία ανάμεσα στη Δημοκρατία της «Μακεδονίας» και την Ελληνική Δημοκρατία;»

Οι εκλογικοί κατάλογοι στην ΠΓΔΜ διαμορφώθηκαν το 2002 και έκτοτε δεν έχουν ανανεωθεί, με αποτέλεσμα να μην περιλαμβάνουν το υψηλό ποσοστό της μετανάστευσης, το οποίο θα προσμετρηθεί στο ποσοστό της αποχής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24