search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:13
MENU CLOSE

«Ψηλώνουν» τα ενοίκια – Σε ποιες περιοχές εκτινάχθηκαν

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2040
27-9-2018
02.10.2018 03:00
«Ψηλώνουν» τα ενοίκια - Σε ποιες περιοχές εκτινάχθηκαν  - Media

 

Βελτίωση σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στα δύο μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα

Τη γενικότερη αίσθηση που κυριαρχεί στην ελληνική αγορά τον τελευταίο χρόνο, ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται στα… ακίνητα, επιβεβαιώνει πλήρως νέα έρευνα για τις τιμές των ενοικίων κατοικιών σε όλη την Ελλάδα.

Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αρκετά στοιχεία, προερχόμενα μάλιστα από διαφορετικές πηγές (Airbnb, «χρυσή βίζα», τουριστικές κατοικίες, ίδρυση νέων ΑΕΕΑΠ κ.λπ.), που δείχνουν ότι η κτηματαγορά έχει αρχίσει να βγαίνει σταδιακά από το παρατεταμένο τέλμα της τελευταίας δεκαετίας.

Η συγκεκριμένη έρευνα της RE/MAX όμως ήρθε να αποδείξει με τον πλέον χειροπιαστό τρόπο ότι το κλίμα στην εγχώρια αγορά ακινήτων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ενοικίαση, βελτιώνεται σημαντικά.

Συγκεκριμένα, τα ενοίκια σημείωσαν – σε πανελλαδική κλίμακα – αύξηση σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 8,4%. Αναλυτικότερα, στην Αττική αυξήθηκαν κατά 6,9%, στη Θεσσαλονίκη κατά 14,4% και στην περιφέρεια κατά 7,1% (με μεγάλες όμως διαφορές από πόλη σε πόλη). Σημαντική διαπίστωση είναι το ότι δεν σημειώθηκαν πουθενά μειώσεις τιμών σε πόλεις ως σύνολα.

Ειδικότερα αύξηση τιμών κατά 15% παρατηρήθηκε στην Πάτρα και στον Βόλο, ακολουθούμενες από τη Σπάρτη κατά 14%, ενώ στην Αλεξανδρούπολη υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση 17%. Μικρότερη άνοδος 2% – 7% σημειώθηκε σε πόλεις όπως οι Καβάλα, Καρδίτσα, Ξάνθη, Λαμία και Κόρινθος, ενώ στα ίδια επίπεδα παρέμειναν οι τιμές μόνο στη Λάρισα και τα Ιωάννινα σε σχέση με το 2017.

Σε Αθήνα – Πειραιά

Στην Αττική πτώση παρατηρήθηκε μόνο στις περιοχές της Νέας Ερυθραίας (-9%) και της Εκάλης (-8,5%). Στα βόρεια προάστια όμως η συνολική εικόνα ήταν θετική, με την αύξηση να αγγίζει το 6,7% και σε περιοχές όπως το Μαρούσι, το Χαλάνδρι και η Φιλοθέη να είναι άνω του 14%.

Στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές, σε αρκετές περιπτώσεις, σημείωσαν ανοδική πορεία, όπως στα Εξάρχεια και το Κουκάκι, όπου παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση 34% και 35% αντίστοιχα, καθώς και στο Κολωνάκι (23%), στον Νέο Κόσμο (19%) και στη Νεάπολη (20%). Συνολικά, η αύξηση που παρατηρήθηκε στα ενοίκια του κέντρου της Αθήνας ήταν 20% σε σχέση με πέρυσι.

Ανοδικά κινήθηκαν και τα νότια προάστια κατά 4,7%, με τη μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 11,9%, να καταγράφεται στην περιοχή της Γλυφάδας, ακολουθούμενη από την Καλλιθέα με 9,1%. Στις υπόλοιπες περιοχές (Άλιμος, Παλαιό Φάληρο, Νέα Σμύρνη) η άνοδος ήταν περίπου 4% – 5,5%.

Στα δυτικά προάστια οι τιμές ήταν αμετάβλητες στις περισσότερες περιοχές, με εξαίρεση την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας όπου το πρόσημο ήταν θετικό, της τάξης του 29%.

Στην περιοχή του Πειραιά και τις λοιπές όμορες περιοχές, οι τιμές κατά μέσο όρο ήταν αμετάβλητες, με θετική εξαίρεση την Καστέλα, όπου κατεγράφη αύξηση 14,8%, τη Φρεαττύδα (10%) και την Πειραϊκή (8,3%).

Στη Θεσσαλονίκη

Στις περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης οι τιμές παρουσίασαν αύξηση 14,4% κατά μέσον όρο, με μεγάλες διακυμάνσεις όμως από περιοχή σε περιοχή.

Στις περιοχές του Δήμου Θεσσαλονίκης οι τιμές αυξήθηκαν κατά μέσον όρο 10%, με εξαίρεση όμως τις περιοχές της Τούμπας, του Χαριλάου και της Άνω Πόλης όπου καταγράφηκαν αυξήσεις 13% έως 21%. Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη οι τιμές ανέβηκαν 20% κατά μέσον όρο, και πάλι όμως με έντονες αποκλίσεις από περιοχή σε περιοχή. Χαρακτηριστικά, στην περιοχή της Κηφισιάς κατεγράφη αύξηση 20%, στο Πανόραμα 13% ενώ στο Καραμπουρνάκι 3%.

Τέλος, στη Δυτική Θεσσαλονίκη η αύξηση που σημειώθηκε ήταν μεγέθους 8% κατά μέσον όρο για το σύνολο της περιοχής, με εξαίρεση την περιοχή του Ωραιοκάστρου, όπου τα ενοίκια μειώθηκαν κατά 3%, και της Πολίχνης, όπου παρέμειναν αμετάβλητα. Η μεγαλύτερη αύξηση κατεγράφη στις περιοχές του Εύοσμου, του Κορδελιού, της Ηλιούπολης και των Αμπελοκήπων με ποσοστά άνω του 11%, ενώ στις περιοχές της Νεάπολης, της Σταυρούπολης και της Ευκαρπίας το ποσοστό κυμάνθηκε στο 8% – 9%.

Τι ψάχνουν οι ενοικιαστές

Το προφίλ του δημοφιλέστερου ακινήτου διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, όμως, σε γενικές γραμμές, στις περισσότερες περιοχές της χώρας προτιμώνται τα μικρά διαμερίσματα 1-2 υπνοδωματίων, μέχρι 20ετίας ή παλαιότερα αλλά ανακαινισμένα. Τα πλέον επιθυμητά χαρακτηριστικά ενός διαμερίσματος είναι:

● Η αυτόνομη θέρμανση (προτιμάται το φυσικό αέριο).

● Η καλή κατάσταση του ακινήτου και, αν είναι παλιό, αν έχει ανακαινισθεί και πόσο πρόσφατα.

● Η ύπαρξη θέσης στάθμευσης.

Χαρακτηριστικά τα οποία σχετίζονται με την οικονομία, το «ευ ζην» και την άνεση στην καθημερινότητα των ενοικιαστών είναι:

● Η κατάσταση των κουφωμάτων.

● Η ύπαρξη ασανσέρ.

● Το επίπεδο του ορόφου, που σχετίζεται με την ασφάλεια και την ύπαρξη θέας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:11