22/01/2021 20:42:30

Ανταρσία στο στρατόπεδο του Brexit - Νέο δημοψήφισμα ζητούν υπουργοί

Brexit: Ελπίδες Τουσκ για... αναστροφή, νέο τελεσίγραφο από τη Γερμανία - Media
 
Όλο και πιο βαρύ γίνεται το κλίμα στη βρετανική κυβέρνηση με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να βρίσκεται εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων, όχι μόνο μέσα στο κόμμα της, αλλά και μέσα στην ίδια την κυβέρνησή της.
 
Τρεις υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης υποστηρίζουν, σε ιδιωτικές συνομιλίες τους, την ιδέα διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, δήλωσε σήμερα ένας πρώην υφυπουργός.
 
Ο βουλευτής των Συντηρητικών Φίλιπ Λι, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο με αφορμή τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Brexit, είπε σε μια εκδήλωση υπέρ της ΕΕ, στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου του κόμματος, ότι οι υπουργοί αυτοί έκαναν αυτή τη δήλωση σε ιδιωτικές συνομιλίες που είχε μαζί τους.
 
"Υποψιάζομαι ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός συναδέλφων που στηρίζουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Γνωρίζω ότι τρεις υπουργοί το στηρίζουν" είπε, απαντώντας σε ερώτηση για το πόσοι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος θα ήθελαν να διεξαχθεί και πάλι δημοψήφισμα.
 
Ο Λι απέφυγε πάντως να κατονομάσει τους τρεις υπουργούς. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, έχει απορρίψει κατ' επανάληψη τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την τελική συμφωνία για το Brexit, όμως οι Εργατικοί ενέτειναν τις πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, την περασμένη εβδομάδα.
 
Καθώς απομένουν έξι μήνες μέχρι το "διαζύγιο", η Μέι δεν έχει καταφέρει ακόμη να καταλήξει σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Τόσο οι Εργατικοί, όσο και μέλη του δικού της κόμματος, απειλούν ότι θα καταψηφίσουν την όποια συμφωνία εισαχθεί στο κοινοβούλιο προς συζήτηση.
 
Η Τζαστίν Γκρίνιγκ, υπουργός Παιδείας μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, είπε ότι το αποκαλούμενο "σχέδιο του Τσέκερς" δεν θα περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων, όπως θα καταψηφιστεί και μια συμφωνία παρόμοια με τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά, την οποία προωθούν ορισμένοι.
 
"Το κοινοβούλιο είναι σε αδιέξοδο" είπε η Γκρίνινγκ μιλώντας στην ίδια εκδήλωση. Σύμφωνα με την πρώην υπουργό, ολοένα και περισσότεροι Συντηρητικοί βουλευτές καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, ότι "ένα δημοψήφισμα είναι ο μοναδικός τρόπος" για να αρθεί το αδιέξοδο αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.