search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:18
MENU CLOSE

Σε αναμονή των εξελίξεων στην ΠΓΔΜ η κυβέρνηση στην Αθήνα

02.10.2018 06:58
Αποχαιρετά τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Κοτζιάς  - Media

 

Αναμονή και στενή παρακολούθηση των εξελίξεων στα Σκόπια είναι η στάση που τηρεί η Αθήνα την επομένη του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ και μετά την αρνητική έκπληξη της αποχής η οποία αλλάζει τα δεδομένα. Αν στην Αθήνα, με βάση και την ενημέρωση που υπήρχε από την γείτονα, είχαν κατά νου ένα καλό κι ένα καλύτερο (ιδανικό σενάριο) ως προς το αποτέλεσμα, πλέον είναι αντιμέτωποι με μια κακή εξέλιξη που περιπλέκει τα πράγματα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, και όπου όλα μοιάζει να είναι ανοιχτά, αυτή τη στιγμή. Μεταξύ άλλων είναι ενδεχόμενο να επηρεάσει και τον χρόνο των ελληνικών βουλευτικών εκλογών, αν κι εφόσον υποθέσουμε ότι στην κυβέρνηση κυριαρχεί το σενάριο της τριπλής κάλπης τον Μάιο.

Μαξίμου και ΥΠΕΞ, φαίνεται πως ποντάρουν στο καλό σενάριο ότι δηλαδή στη γείτονα, την επομένη του δημοψηφίσματος και παρά την έξαρση του εθνικισμού στην οποία αποδίδουν την αποχή, οι πολιτικές εξελίξεις θα κυλήσουν ομαλά και ακόμη και στην περίπτωση διενέργειας εκλογών ο Ζάεφ θα τις κερδίσει οπότε  τα επόμενα βήματα τη Συμφωνίας στη γείτονα και την Ελλάδα θα υλοποιηθούν κανονικά και εντός χρονοδιαγράμματος.

Χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έστειλε πολλαπλά μηνύματα με κυρίαρχο βέβαια το μήνυμα – και απέναντι σε όσους επιχειρούν να δώσουν μια εικόνα κατάρρευσης της Συμφωνίας – ότι τίποτα δεν τελείωσε, η προσπάθεια συνεχίζεται κανονικά και θα στηριχτεί όποια πρωτοβουλία του Ζάεφ προκειμένου να ολοκληρωθεί η υλοποίηση της συμφωνίας.

Ειδικότερα:

  • Χαρακτήρισε μεν θετική εξέλιξη την συντριπτική επικράτηση του «ναι», παραδέχτηκε όμως ότι προβληματίζει την κυβέρνηση το μέγεθος της αποχής, καθώς όπως είπε δεν καθιστά πολιτικά δεσμευτική για την αντιπολίτευση την υπεροχή του «Ναι».
  • Απέδωσε ουσιαστικά την αποχή στο κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας που συντηρείται και στις δύο πλευρές κάτι για το οποίο επέρριψε ευθύνες στο VMRO και τη ΝΔ οι οποίες ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια. Σύμφωνα με την χαρακτηριστική αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου VMRO και ΝΔ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
  • Διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση (εντός κι εκτός) ότι η ΝΔ, όπως και το VMRO, είναι αιχμάλωτοι μιας ακροδεξιάς λογικής και δεν επιθυμούν ούτε επιδιώκουν τη λύση αλλά προτιμούν το αδιέξοδο. Ειδικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημείωσε ότι δεν έχει όραμα και βούληση α συγκρουστεί με τις συντηρητικές αντιδραστικές δυνάμεις στο εσωτερικό της ΝΔ.
  • Στον αντίποδα, υπογράμμισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πολιτική πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης, η κυβέρνηση την υποστηρίζει μέχρι κεραίας και άρα, διαβεβαίωσε, στοχεύει να την φέρει εις πέρας και όχι να τη μεταθέσει στην επόμενη Βουλή.
  • Για το ενδεχόμενο καθυστερήσεων αν στη γείτονα μεσολαβήσουν εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν βιάζεται, και θα περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας στα Σκόπια.  «Δεν είμαστε ανελαστικοί» ως προς το χρονοδιάγραμμα «θα περιμένουμε», σημείωσε. Το ζητούμενο, είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι η πλήρωση όλων των προϋποθέσεων (με κορυφαία την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης). Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ακόμη και εκλογές να μεσολαβήσουν η Συμφωνία δε θα καθυστερήσει να έρθει στην ελληνική Βουλή πέρα από τον Μάρτιο.

Κοτζιάς: Αν ο Ζάεφ πάει σε εκλογές θα τις κερδίσει

Το  μήνυμα ότι η προσπάθεια για την ευόδωση της συμφωνίας είναι μονόδρομος θέλησε να τονίσει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του χθες το βράδυ στην ΕΡΤ. Επέμεινε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό και δεν αποτελεί νομική προϋπόθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας. Επίσης, εκτίμησε πως αν δεν περάσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στη Βουλή της πΓΔΜ και ο Ζάεφ πάει σε εκλογές, τότε θα τις κερδίσει. Σύμφωνα με το σκεπτικό του έλληνα ΥΠΕΞ, δείκτη για μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι στο δημοψήφισμα ο Ζαέφ έλανβε 100.000 περισσότερες ψήφους από την εκλογή του ως πρωθυπουργού και επίσης, 100.000 περισσότερες ψήφους από την εκλογή Ιβανόφ ως Προέδρου. Τέλος, εκτίμησε ότι αν η διαδικασία στη Βουλή δεν ευοδωθεί τα πράγματα θα κυλήσουν γρήγορα και μέσα 45 μέρες ο Ζάεφ θα πάει σε εκλογές.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:18