search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:49
MENU CLOSE

Ιταλία: Συγκρουση Ρώμης – Βρυξελλών μετά τον προϋπολογισμό και τη ραγδαία άνοδο των spreads

02.10.2018 10:18
Ιταλία: Συγκρουση Ρώμης - Βρυξελλών μετά τον προϋπολογισμό και τη ραγδαία άνοδο των spreads - Media

 

Τις 300 μονάδες βάσης ξεπέρασε σήμερα το ιταλικό σπρεντ. Η αύξησή του θεωρείται συνέπεια των εντάσεων και διαφορών εκτίμησης ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και σε ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης της Ρώμης, ο οποίος προβλέπει αύξηση της σχέσης ελλείμματος- ΑΕΠ.

Η απόδοση των ιταλικών δεκαετών ομολόγων ξεπέρασε το 3% και ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Μιλάνου παρουσιάζει πτώση.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο τόνισε πάντως ότι «η κυβέρνηση, η οποία είναι απόλυτα συμπαγής, δεν θα υποχωρήσει ούτε κατά ένα χιλιοστό».

«Αν χρειαστεί, θα εξηγήσουμε τα μέτρα υπέρ της ανάκαμψης απευθείας στους πολίτες», πρόσθεσε ο Ντι Μάιο.

 

Αποζημίωση από την Ε.Ε. για τα σχόλια Γιούνκερ θέλει ο Σαλβίνι

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι η κριτική σε βάρος του ιταλικού προϋπολογισμού από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνει το κόστος δανεισμού της χώρας και η κυβέρνηση ίσως ζητήσει οικονομική επανόρθωση.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν αυξηθεί σημαντικά από την περασμένη εβδομάδα όταν η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντική ανοδική αναθεώρηση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα τα επόμενα τρία χρόνια, προκαλώντας κριτική από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και άλλους αξιωματούχους.

«Τα λόγια και οι απειλές του Γιούνκερ και άλλων υψηλόβαθμων γραφειοκρατών της ΕΕ συνεχίζουν να αυξάνουν το spread (τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων); Είμαστε έτοιμοι να αξιώσουμε αποζημιώσεις από αυτούς που θέλουν να βλάψουν την Ιταλία», ανέφερε ο Σαλβίνι σε ανακοίνωση.

Μοσκοβισί: Οι Ιταλοί γνωρίζουν ότι το ευρώ τους προστατεύει

Οι Ιταλοί γνωρίζουν ότι το ευρώ τους προστατεύει, δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας στα σχόλια Ιταλού βουλευτή ότι τα προβλήματα της χώρας θα λύνονταν εάν αποχωρούσε από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ανήλθε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσεράμισι ετών αφού ο Κλαούντιο Μπόργκι, επικεφαλής οικονομικής πολιτικής στο κυβερνών κόμμα της Λέγκας, δήλωσε ότι η Ιταλία θα απολαμβάνει πιο ευνοϊκές συνθήκες έξω από το ευρώ.

«Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι η Ιταλία είναι μια χώρα στον πυρήνα της ευρωζώνης. Είναι προς το συμφέρον της ευρωζώνης να έχουμε μια ισχυρή Ιταλία και προς το συμφέρον της Ιταλίας να έχει ένα ισχυρό ευρώ και μια ισχυρή ευρωζώνη. Άρα, ας συνεργαστούμε, ας εργαστούμε με ψυχραιμία, ας εργαστούμε εποικοδομητικά», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε δημοσιογράφους.

«Οι ίδιοι οι Ιταλοί είναι πολύ δεμένοι με το ευρώ διότι γνωρίζουν ότι τους προστατεύει. Ας μην τροφοδοτούμε, λοιπόν, κάποιες φήμες, κάποιες σκέψεις που είναι πραγματικά ανάρμοστες», δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:49