search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:50
MENU CLOSE

Γρηγοράκος: Ο Καμμένος ερμηνεύει αυθαίρετα, αποφασίζει αυθαίρετα

02.10.2018 16:38
Στο «Σωτηρία» με Covid ο πρώην υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος - Media

 

Για το δημοψήφισμα στα Σκόπια, την κυβέρνηση και τη στάση του Πάνου Καμμένου, αλλά και την πορεία του ΚΙΝΑΛ μίλησε ο βουλευτής ΔΗΣΥ Λεωνίδας Γρηγοράκος, στο ρ/σ Αθήνα 9,84 fm.

Αναλυτικά, αποσπάσματα της συνέντευξης:

«Αποτίμηση του δημοψηφίσματος στα Σκόπια

Κατά τα λεγόμενα του Ευάγγελου Βενιζέλου, που γνωρίζει και το Σύνταγμα και όλες τις συνέπειες της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών, θεωρητικά το θέμα των Σκοπίων δεν κλείνει. Το ζήτημα των Σκοπίων πρέπει να επιλυθεί, γιατί θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει να κερδίσει από αυτή τη διαδικασία. Έγιναν όμως πολλά λάθη και από την ελληνική και από την σκοπιανή πλευρά. Κατά την άποψή μου, για όλα φταίνε οι δύο πρωθυπουργοί, οι οποίοι δεν είχαν τη στοιχειώδη σεμνότητα και νοημοσύνη για να δημιουργήσουν ένα μπλοκ δυνάμεων που θα εξασφάλιζε πολιτική και κοινωνική συναίνεση στο μεγάλο αυτό ζήτημα. Αυτό δεν έγινε γιατί φαίνεται ότι και οι δύο, σκεπτόμενοι πονηρά, προτίμησαν μια “κρυφή” εξωτερική πολιτική, σκοπεύοντας να μεταθέσουν τις ευθύνες στην αντιπολίτευση. Βέβαια, όπως έγινε και στην περίπτωση του δημοψηφίσματος του 2015, επειδή όλοι προπαγάνδιζαν υπέρ του “ναι”, ο λαός στράφηκε προς το “όχι”. Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση των Σκοπίων, όπου ο ξένος παράγοντας έχει προσπαθήσει να καθοδηγήσει τον λαό προς την αποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών. Γι΄ αυτό, ο κόσμος αντέδρασε σε όλη αυτή την διαδικασία και δεν πήγε να επικυρώσει το δημοψήφισμα. Κάποια στιγμή οι λαοί δεν υπακούν στα καλέσματα των μεγάλων δυνάμεων, ιδιαίτερα όταν οι ίδιες δεν αποσαφηνίσει τι ακριβώς θέλουν από ένα συγκεκριμένο κράτος. Οι Σκοπιανοί φαίνεται να γύρισαν την πλάτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει όλοι μας να προβληματιστούμε. Μήπως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάψει να είναι ελκυστική; Δυστυχώς, η Ευρώπη δεν είναι πια η Ευρώπη που θέλαμε όλοι, η Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και του κοινωνικού κράτους.

Η διγλωσσία της κυβέρνησης και ο προκλητικός Πάνος Καμμένος

Ο Πάνος Καμμένος, όποτε θέλει συμφωνεί, όποτε θέλει διαφωνεί. Ερμηνεύει αυθαίρετα, αποφασίζει αυθαίρετα. Είναι βέβαια προκλητικός αλλά αυτό το δικαίωμα του το έχει δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, αυτοί που σήμερα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ντρέπονται να έχουν συνέταιρό τους έναν τέτοιον άνθρωπο. Σε όλη αυτή τη διαδικασία κερδίζουν χρόνο οι δύο πολιτικοί συνέταιροι αλλά χάνει ο λαός. Από αυτή την κυβέρνηση μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα. Μπορεί ξαφνικά να πάει πάλι σε δημοψήφισμα. Βρίθει από διγλωσσία, χρησιμοποιεί ταυτόχρονα συστημική και αντισυστημική γλώσσα. Η δήλωση του κ. Τσίπρα για την επιβίωση της κυβέρνησής του, με ή χωρίς την στήριξη του κ. Καμμένου, με έχει βάλει σε σκέψεις. Τι ακριβώς εννοεί; Ότι θα εξαγοράσει βουλευτές; Αν θυμάμαι καλά, για κάτι τέτοιο κατηγορούσαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτά είναι “σκοτεινά” πράγματα.

Οι δυσκολίες του ΚΙΝΑΛ και η ανεξάρτητη πορεία του

Το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε μεγαλύτερες προσδοκίες για την απήχησή μας σε σχέση με εκείνη που αποτυπώνεται σήμερα στις δημοσκοπήσεις. Θα πρέπει να προβληματιστούμε για τις δυστοκίες που αντιμετωπίζουμε. Πρέπει να δούμε γιατί εμφανίζουμε στασιμότητα. Γιατί οι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς δεν ανταποκρίνονται στα μηνύματα που εκπέμπουμε και στις θέσεις που πρεσβεύουμε. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε τα υπαρκτά προβλήματα του τόπου ούτε να στρουθοκαμηλίζουμε, την στιγμή που όλοι μας διαπιστώνουμε ότι οι εν δυνάμει ψηφοφόροι μας δεν μας παρέχουν ακόμα τη υποστήριξη που επιζητούμε. Κατά τη γνώμη μου, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και χωρίς να καταφεύγουμε σε αυτομαστιγώματα, οφείλουμε όλοι μας να επιδείξουμε ισχυρά αντανακλαστικά, έτσι ώστε να προβούμε στην απαραίτητη επανεξέταση της στρατηγικής μας κάνοντας τολμηρές αναθεωρήσεις, όπου αυτές χρειάζονται. Πιστεύω ότι αυτή την στιγμή δεν πρέπει να ασχολούμαστε πολύ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινωνία έχει διαμορφώσει μια συγκεκριμένη άποψη για το κόμμα αυτό. Εμείς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πολλοί από αυτούς είναι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, πρέπει να είμαστε σκληροί απέναντι στον συντηρητισμό της Νέας Δημοκρατίας, που τον ζήσαμε και όταν ήμασταν συγκυβέρνηση. Είμαστε απέναντι σε όλες τις ανερμάτιστες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, όπως και στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Όλες οι γενικές “κορώνες” και διακηρύξεις χωρίς πρακτικό αντίκρισμα δεν πείθουν τους ψηφοφόρους. Εμείς θέλουμε να δείξουμε ότι διαθέτουμε συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο για το παρόν και το μέλλον της χώρας μας. Παραδείγματος χάρη, ναι, θέλουμε την παραγωγή πλούτου αλλά ένα μέρος του θα πρέπει να αναδιανεμηθεί στις ασθενείς κοινωνικές ομάδες στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο πολιτικός μας λόγος πρέπει να είναι συγκεκριμένος και οι θέσεις μας πρέπει να πάψουν να είναι ένα διάγραμμα ιδεών. Οφείλουμε να έχουμε ένα ισχυρό και καθαρό μεταρρυθμιστικό και εκσυγχρονιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Ελλάδας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:48