search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:33
MENU CLOSE

«Θα τους καταστρέψουμε» – Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Ρωσία να αναστείλει την ανάπτυξη πυραύλου κρουζ

02.10.2018 18:00
«Θα τους καταστρέψουμε» - Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Ρωσία να αναστείλει την ανάπτυξη πυραύλου κρουζ - Media

 

«Στα κόκκινα» μπαίνουν εκ νέου οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας με αφορμή το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ρωσίας και ειδικά με τον νέου τύπου πύραυλο κρουζ που αναπτύσσει η Μόσχα και ο οποίος μπορεί να φέρει πυρηνικά όπλα.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι αυτός ο νέος ρωσικός πύραυλος εδάφους παραβιάζει τη συνθήκη του 1987 ανάμεσα στις δύο χώρες, για την εξάλειψη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, με πυρηνικές και συμβατικές κεφαλές. Η Μόσχα αρνείται αυτή την κατηγορία, αλλά η διοίκηση Τραμπ έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της να αναπτύξει τον δικό της πύραυλο cruise μέσης εμβέλειας, ως απάντηση για τις ρωσικές ενέργειες.
 
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέιλι Χάτσισον προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, μιλώντας ουσιαστικά για την πιθανότητα προληπτικού χτυπήματος, όταν οι ρωσικοί πύραυλοι γίνουν λειτουργικοί. «Τα αντίμετρα θα ήταν να καταστρέψουμε τους πυραύλους που αναπτύσσει η Ρωσία παραβιάζοντας τη συνθήκη», δήλωσε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.
 
«Σαφώς προτιμούμε να τους κάνουμε να αποσύρουν τον πύραυλο. Αλλά νομίζω το ερώτημα είναι τι θα κάναμε αν συνεχίσουν σε σημείο που θα ξέρουμε ότι είναι λειτουργικοί. Και σε αυτό το σημείο θα αναζητούμε την καταστροφή του πυραύλου που θα μπορεί να χτυπήσει οποιαδήποτε χώρα στην Ευρώπη ή την Αλάσκα», δήλωσε ακόμη η Αμερικανίδα.
 
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε, κατηγορώντας την Χάτσισον για επικίνδυνη ρητορική. «Φαίνεται ότι όσοι κάνουν τέτοιες δηλώσεις δεν αντιλαμβάνονται το επίπεδο ευθύνης τους και τους κινδύνους της επιθετικής πολιτικής», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.
 
Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η συνθήκη του 1987 είναι σε κίνδυνο, εξαιτίας των ενεργειών της Μόσχας. «Η Ρωσία δεν έχει δώσει καμία πειστική απάντηση για τον νέο αυτό πύραυλο. Όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι η πιο αληθοφανής εκτίμηση θα είναι ότι η Ρωσία παραβιάζει την Συνθήκη», συμπλήρωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.
 
«Επείγει συνεπώς η Ρωσία να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες με έναν ουσιαστικό και ειλικρινή τρόπο» πρόσθεσε.
 
Ρωσία: Δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους
Η Ρωσία θεωρεί “επικίνδυνη” τη δήλωση της εκπροσώπου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ η οποία δήλωσε ότι η Μόσχα πρέπει να σταματήσει την ανάπτυξη ενός απαγορευμένου πυραυλικού συστήματος γιατί σε διαφορετική περίπτωση η Ουάσινγκτον θα προσπαθήσει να το καταστρέψει πριν να καταστεί λειτουργικό.
 
“Φαίνεται ότι οι άνθρωποι που κάνουν τέτοιες δηλώσεις δεν αντιλαμβάνονται το επίπεδο της ευθύνης τους και τον κίνδυνο της επιθετικής ρητορικής” δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:28